понеделник, 17 януари 2011 г.

Узана

















Узана е симпатична хижа в центъра на Стара планина от онези, които са близо до всичко. Става за начинаещи планинари, защото изкачването не е трудно, а при липса на желание може да се стигне до нея дори с кола.

Най-лесният път минава през Габрово. От там трябва да се стигне до село Зелено дърво, което е на няколко километра - примерно 10. Ние наехме автобус до селото, но и такситата са адски евтини и много. Има и пътека от Габрово до там, по която минахме на връщане. Но аз не бих се навила да минавам през нея, ако не бях с хората, с които бях и които постоянно ходеха на „експедиции”, когато се появеше кръстопът, защото нямаше добра маркировка. Затова пък от селото до хижата, маркировката е супер. Малко след като се излезе от него, се продължава по пътя нагоре и отвреме навреме има отбивки вдясно право нагоре. После пак се излиза на пътя, и после пак в пътечка, и така.. накрая си горе.

Горе не е само хижата. Има и хотели, и писта. Хижата е сгушена зад вълшебна борова гора, нощувката е около 10 лв. И е стартова позиция за разни маршрути. Намира се много близо до георграфския център на България, който представлява една кръгла червена топка с нещо като паметник. На около 40 минути от нея има връх – Исполин. Само около 1500 м. е, но разкрива ужасно хубава гледка. Ние го качвахме на челници, доста препили, защото беше на връх Нова година и въпреки или благодарение на това въобще не го усетихме. Третото яко нещо наблизо е Шипка.

Тя е на около 4 часа, в сняг обаче. Маркировката е супер. Върви се по билото. Има доста слизания и изкачвания, но пък си заслужава. Това, което не направихме, но също си заслужава, и също е добре маркирано, е разходка до хижа „Мазалат”. Въобще човек веднъж качи ли се на билото на Стара планина, няма да остане недоволен.

Няма коментари: