четвъртък, 19 юли 2012 г.

National Strategy Integrate Mangali




Изследователката Светла Баева е част от екипа, изготвящ алтернативен доклад за Комитета на ООН по икономически, социални и културни права по повод 49-тата сесия на Комитета през ноември, която ще включва разглеждането на ситуацията по спазване на Международния пакт за икономически, социални и културни права в България. Темата за интеграцията на ромите у нас е застъпена и, за да отговори на множеството въпроси, Баева сваля официалните документи, качени на сайта на Президентството. Стига до Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020). Името на файла на сайта е http://www.president.bg/pdf/13.NationalStrategyIntegrateMangali.pdf
В 8.40 го поства във Фейбук: "integrate mangali? някой май е забравил да промени името на документа преди да го качи на сайта на президенството"



Около 11.10 ч. няколко информационни агенции съобщават за скандала, ПИА и Офроуд.
Към 11.30 ч. името вече е http://www.president.bg/pdf/13.NationalStrategyIntegrateRoms.pdf

От президентството се оправдали с гафа така: "В желанието си да сме максимално прозрачни сме качили този документ. Както се вижда, от това има и негативи."

Искам да стане ясно кой го е написал това и да бъде уволнен директно. Както и Президентството да заеме официална позиция по въпроса. Както и всяка институция, която се занимава с интеграция на ромите. И от тази позиция да става ясно, че нито расисти, нито тъпи шегички имат място в тези институции. Както и че темата е сериозна и че институциите имат желание да се справят с проблемите.

PS: И на английски множественото число на "Rom" e "Roma". Тъпанари.

2 коментара:

Анонимен каза...

Както се казва в един мой любим сериал "голям издън" :), а сега сериозно, не мисля че тук има расизъм или дебелашки шегички, защото това предполага съзнателност, а в случая е почти невъзмажно да е имало замисъл и съзнателност при грешка от такъв тип на такова ниво. (или поне силно ми се иска да вярвам в това). Според мен тази дума използвана с жаргонното си значение, (което безстпорно носи негативна и обидна квалификация) е използвана случайно в следствие на недоглеждане, некомпетентност, неграмотност и пр. от човека който е именовал или редактирал документа. Все пак е притеснително че е минала през толкова съгласувателни, становища и пр. (това е задължително с оглед на типа и характера на документа)и то в различни институции (едва ли се е въртяла само в президенството) и никой не го е забелязъл. Според мен, искането ти за уволнение на човека наименовал документа няма да има последствия (най-малкото защото ще е трудно да се установи дали това име е останало от самото създаване на документа или е резултат на по-късни редакции, а съм сигурен че е имало десетки редакции и редактори), така както нямаше и за рейнджарите в Авганистан, все пак предполагам че дори и да е неофициално, ще има наказани, най-малко администратора на сайта на президенството качил дакумента с това име (къде е спал да му се не види, те за програми филтриращи нецензурни и обидни квалификации не са ли чували).
В крайна сметка незнам дали грешката е скандална, но със сигурност е тъжна, много тъжна, да виждаш че една негативна и обидна квалификация засягаща цяло малцинство се приема като валидна и меродавна за голяма част от обществото до такава степен че вече започва (макара и косвено) да се появява във официални документи.
ПС. Предполагам че това е свързано с работата ти (позволявам си да ти говоря на ти, въпреки че вече веднъж ме "скастри") и все пак мисля че си малко крайна, особено в обобщаващата квалификация "тъпанари" (само от любопитство: защо не използва граматически по-превилната дума глупаци, с този жаргон слизаш на тяхното ниво)пък и от известно време ми липстват статиите ти за книги и филми (относно музиката сме малко различни, като вкус). Поздрави!

zarichinova каза...

Здрасти, мерси за коментара, Анонимен.
Адски много ми хареса как си обобщил проблема: "да виждаш че една негативна и обидна квалификация засягаща цяло малцинство се приема като валидна и меродавна за голяма част от обществото до такава степен че вече започва (макара и косвено) да се появява във официални документи."

Именно това ме притесни в случая и си го казал по-хубаво от мен.

Искам да бъде уволнен този, който го е написал и това вероятно би могло да бъде установено от специалисти. Защото ми се иска държавата да покаже, че не търпи расисти. Да беше някакъв документ в някое кметство по съвсем различна тема. Но това е документ, чиято крайна цел е да подобри положението на ромите и да подпомогне интеграцията им у нас. И то в сайта на Президентството!

Тъпанари беше първата дума, която ми дойде в главата. И си я позволих, защото блогът ми е лично, съвсем неофициално пространство и гледам да съм максимално искрена. Един вид - не е като да съм го качила на сайта на президентството :)

А в момента почти нямам време за книги и филми. Още чета тази - http://zarichinova.blogspot.com/2012/06/2666.html Обещавам пак да се засиля, вероятно като се поразвали времето.

Чиърз,
М.