понеделник, 2 юли 2012 г.

Търсят се доброволци за Витоша


Витоша гори. И то все повече. Каквото и да ви казват, нужни са още много стабилни хора, теренът е труднопроходим, а България не разполага с неограничен брой пожарникари. Така че ще бъде много хубаво да се включите в гасенето на пожара:

Утре желаещите да помогнат трябва да бъдат в 5.30 ч. пред кметството на с. Бистрица. (Може и малко по-късно, понеже отново първо има среща на щаба и вероятно няма да се тръгне веднага.)

Лични впечатления: бяхме горе сутринта с приятели-планинари (с които и протестираме заедно), реално помагах едва час и половина. В началото беше суматоха. Предполагам, утре няма да е така, защото вече концепцията и пътищата за минаване са ясни.

Пред кметството даваха лопати, маски за лица, ръкавици, храна и вода. Моята група /която се движеше по бистришката река посока Черни връх/ тръгна чак към 8, така че бяхме горе в 10. Доброволците бяха много адекватни хора, особено няколко, които много бързо влязоха в час и по ентусиазъм надминаха пожарникарите. Имаше работа за всеки и според мен опасни моменти нямаше. Правехме просеки като се стараехме да махнем всичко, което може да гори от там - първа линия с брадви и моторни триони сечаха дърветата, другите разчиствахме съчките, сухата трева, храстите; като огънят стигна надолу - се опитвахме да го спрем с лопати и 'тупалки' от широколистни дървета. Звучи примитивно, но наистина теренът е много труднодостъпен, за да се закара спецоборудване. Според мен в този момент просто са нужни повече хора! Максимално много хора, които са здрави и сериозни! Най-важното е доброволците да издържат на ходене в планината /около два часа сравнително стръмно нагоре; в последния участък - по камъни и паднали дървета/ и да имат обувки с грайфери и дълги панталони, шал за лицето и нещо, което да си омотаят около косата. Имайте предвид, че теренът, на който бяхме ние, беше по-безопасният. От хижата на НСА беше по-опасно днес. Попитайте утре и преценете в коя група да бъдете, ако все още разпределението е същото.

Полезни телефони за повече информация:

Пожарната 02 982 52 49 и 02 982 32 90
Столична община 02 987 55 55
Кметството в Бистрица (02) 992 2021 и (02) 992 2021
ИАГ 029870052
ДПП Витоша 02 988 58 41

/взимам ги от ЗаВитоша, не съм ги проверявала/

Снимка: Бистрица

Няма коментари: