сряда, 25 юли 2012 г.

София, юли 2012Вчера беше модерно да се споделя тази снимка из мрежата. Обаче ми се струва, че сравненията между Ню Йорк и София са излишни. А и все пак тук се върши нещо. Например новата спирка на метрото, намираща се под Лъвов мост. Имитира стара ж.п. гара и много ми харесва, особено с лампите си. Мерси на Столична община (и европейските програми). 

снимка: Дневник


Много ми харесва и проектът на Трансформатори, където се рисува по трафопостовете. Вижте го това супер видео по темата. 


Театър на улицата / Street theater @ Rakovski street in Sofia from Transformatori.net on Vimeo.

Първо ми направи впечатление този проект, понеже Ева рисуваше за него.После фотографът Илиян Ружин направи голям албум и с другите произведения. Като например тези: 

Снимки: от сайта на радио програма "Фалшименто"

Сега с видеото обаче се поразрових и изобщо тези трансформатори са точно това, от което София има нужда. Целта им е освежаване на градската среда, с която толкова сме свикнали, че ни е доскучала напълно. Като рисуват нагоре надолу по улиците не са извън закона, а гледат да си взаимодействат с държавните институции и фирмите. Официално екипът на сдружението се състои от 11 архитекти, но за проектите си търсят разни студенти и бъдещи архитекти, инженери, дизайнери, фотографи, социолози, изкуствоведи и т.н. 

PS: Още хубава София през 2011 и през 2010

Няма коментари: