вторник, 10 юли 2012 г.

Лицата на контрапротеста: Владимир Каролев, оратор



Снимка: Фрогнюз

Владимир Каролев провокира интереса ми с един невинен коментар под статус на Асен Генов от Политикат във Фейсбук. Беше във връзка с интервютата, които последните взеха от правителството: "Vladimir A. Karolev Асен разполага, обаче, с доста по-силно оръжие - своята независимост. Поне засега я пази, въпреки че залита понякога към по-радикални зелени идеи :-)" и след това продължаваше с някакви странни коментари относно новия НК, придружени с обилен популизъм. Поразрових се. Оказа се, че, заедно с актьора Тончо Токмакчиев, официално са взели думата по време на контрапротеста в защита на предложените лобистки промени в Закона за горите, прокарвани със зъби и нокти от обвинявания в сериозен конфликт на интереси депутат Емил Димитров, министърът на земеделието Мирослав Найденов и, разбира се, Цеко Минев и фирмите около него. Медиите отделиха много внимание на това кой ходи на протестите в защита на горите, и най-вече - кой стои зад тях. Бяха намесени думи като октопод, мафия, корупция, поставени лица. Обсъдени бяха и бедните, докарани като добитък хорица, както и мутроподобните им предводители от контрапротеста. Но не се занимаха с горните двама интелектуалци и причините им да се включат дейно в протеста, подкрепящ олекотен режим на строителство в планините и изсичане на гори. Напротив, дори сериозни медии продължават с лека ръка и без необходимите уточнения за личния му интерес да дават думата на Каролев (избран за говорител вероятно поради симпатичния външен вид, чара, който определено притежава пред камера и силата на гласа). А той я поема и в случай на коментар заема директно позицията на гражданина с алтернативно-мнение-на-което-в-крайна-сметка-има-конституционно-право-както-и-на-изразяването-му-поради-видиш-ли-будното-си-създание-дрън-дрън. Като модерен човек той е деен и във форума на Дневник и във Фейсбук и пуска невинни (и не дотам) коментари. Тъкмо те обаче могат да разколебаят хората, които не следят внимателно темата, понеже нямат време или ги мързи, да ги разсеят от същественото и в крайна сметка да принизят дискусията до някакво майтапче.

Затова нека разгледаме Каролев или поне публичната информация за него:

1) Владимир Каролев има личен финансов интерес от либерални закони в сферата на строителството в апетитни територии. Това, разбира се, е законно, стига ясно да го посочва, преди да става оратор на протести в тази връзка. Бил е консултант по проекти за строежи за ски писти около Пампорово, свързани със СиБанк и Цветелина Бориславова. Да не говорим, че има интерес и по морето, в частност на Корал. Проверка в сайта на Търговския регистър, показва, че е в управителните органи и съдружник в няколко фирми, чиято дейност е свързана с инвестиции в строителство и хотелиерска дейност, както и в две, които предлагат финансови консултации.

Например, 3 ПЛАНИНИ ООД и ТРИТЕ ПЛАНИНИ ООД, чиито предмет на дейност са инвестиции в недвижими имоти, строителство, хотелиерска дейност; ЕКСКЛУЗИВ РЕЗОРТ АД с предмет на дейност - туристическа дейност, външно и вътрешнотърговска дейност, хотелиерство, ресторантьорство и т.н. Има участие и в следните две фирми за финансови консултации -  "БАЛКАНСКА КОНСУЛТАНТСКА КОМПАНИЯ-ИП" ЕАД и "БАЛКАНСКА КОНСУЛТАНТСКА КОМПАНИЯ" ООД. В предмета на последната изрично е посочено предоставяне на консултантски услуги по инвестиционни, приватизационни и търговски проекти.

2) Както вчера писах, Владимир Каролев е и (не)осъзнат расист, което става ясно от коментарите му под статия в Дневник. Аргументите му са особено досадни, почти нацистки, като обвинява една цяла общност без оглед на индивидуално поведение. Изказванията му са противоконституционни, недоказуеми и най-малкото - недостойни, предвид факта, че, както се разбира от т. 1, защитава интересите на хора, чиито престъпления са в много по-голяма степен вредни за държавата ни от твърдяните от него като типични за ромската общност. 

3) Владимир Каролев е бил сътрудник на Държавна сигурност, както става ясно от списъка на известните личности в България - политици, журналисти и други обществени дейци, за които е установена принадлежност към тази структура. 

4) Владимир Каролев смята, че предвидените наказания за престъпления по НК трябва да бъдат високи, като аргументът му е нещо от рода "ако някой убие твоето дете, ти какво наказание ще искаш?" Давам си сметка, че темата е спорна и дълга. Но аргументите на този "либерален" политик са детински, популистични и елементарни, такива каквито биха се харесали на масовия българин, но биха му се харесали именно защото мисленето му се оформя от кресливи хора като Каролев. А това е опасно. И е време да спре.

Ако някой се сеща за още точки, нека ми пише, ще ги добавя.

И това го казвам, защото протестът от Орлов мост отдавна не е само за горите, той е и срещу манипулациите. Той е срещу медиите и лицата, които изграждат мисленето на обществото, а зад позициите им прозират лични интереси. Той е срещу хората, които контролират съзнанието на бабите ни и на пасивните ни приятели, срещу нерегламентирания лобизъм в парламента, срещу чувството за безнаказаност при произнасянето на лъжи и срещу липсата на конкретика при говоренето за проблеми, които си имат имена. Колкото повече се борим срещу това, толкова по добре ще живеем в България.

И не трябва да пропускаме нито една възможност да разобличаваме всеки опит за манипулация. Колкото и невинен да ни се струва.

Няма коментари: