петък, 20 юли 2012 г.

Артисти срещу фракинга



Попаднах преди дни на тази песничка срещу шистовия газ и фракинга по музика на Боб Дилън. Изпълняват я Йоко Оно, Шон Ленън и Джими Фалън, водещ на нощното шоу по NBC.



После видях, че си имат и сайт на "Артистите против фракинга". Включили са се разнообразни хора като Ума Търман, Гуинет Полтроу, Лив Тайлър, Тим Робинс, Алек Болдуин, Робърт Де Ниро, Сюзан Сарандън, Le Tigre, Scissor Sisters, The Black Keys, Glen Hansard, The Strokes, Ринго Стар, Бен Перовски, та чак до Лейди Гага и т.н. Целта им е да не допуснат фракинг в щата Ню Йорк. Те посочват, че в областта, в която ще се извършва фракингът, се намират едни от най-големите естествени водни маси в Северна Америка и възможността качеството на водата да бъде непоправимо увредено изглежда почти сигурна. Представени са и редица простички обяснения защо фракингът /химикалите, замърсената вода и въздух/ може да се окаже много опасна дейност.

Като аргумент в подкрепа на твърденията си дават забраните за фракинг в щата Вермонт, Франция и България. За пример сме.

Няма коментари: