четвъртък, 17 октомври 2013 г.

Костов извън цивилизационните граници



Ivan Kostov
От прегледа на вторичните източници личи, че се провежда една масирана кампания на информационно затъмнение през медиите. Умишлено се насажда идеята, че сирийците, които преминават на територията на нашата страна са бежанци, като всъщност става въпрос за нелегални и икономически имигранти.
"Контролирано ли е влизането на сирийски бежанци в страната ни?"

Radan Kanev compartió un enlace.
Много пъти съм бил несъгласен с Evgenii Dainov. Но винаги съм се възхищавал от способността му безкомпромисно да поставя и спазва ценностните и цивилизационни граници на свободното общество:
"Това не е патриотизъм, а фашизъм. Не е християнство, а най-свирепо езичество. Това не е и фасадна демокрация..."


Така вчера Радан Кънев коментира след абсурдния статус на бившия лидер на ДСБ Иван Костов относно бежанците от Сирия, шерна и тази статия. За пръв път наистина се радвам, че Костов напусна лидерското място в ДСБ за сметка на един разумен и дипломатичен лидер като Кънев. 
Това изказване ме ядоса много по няколко причини:

1) Първо. Идва от Иван Костов, който е длъжен да се държи отговорно, предвид ролята, която заема и хората, които имат доверие в него. Приемам го почти като лична обида, защото съм губила толкова време и усилия в спорове заради него (за да не бъда голословна, ето доказателства: напускането на ДСБклишираните критикиизбора ми да гласувам за него, йога подвизите му... и т.н.).

2) Да видим. Костов говори за "сирийците, които преминават на територията на нашата страна". Маса. Сирийци-те. Всичките. Това всъщност са около пет хиляди души, за сравнение стадион Васил Левски побира около 45 хиляди. Тези хора тънат в мизерия и екскременти в нашите "лагери" (ето снимки), държавата ни не им дава почти нищо, дори храна. Сред тях има и непридружени деца. Напълно сами. Без близки. Костов дали може да си го представи като усещане? Лицемерно е да се гордее, че е вкарал страната в ЕС и НАТО, а да обвинява деца в нелигитимни икономически интереси? Европа е желано и хубаво място за живеене не заради хора като Волен Сидеров, депутатката Ташева и Албена Вулева, с които очевидно споделят възгледи, а заради разумни политици и активно гражданско общество, които решават проблемите си с мисъл, а не с долнопробен расизъм. Бих го разбрала донякъде, ако апелираше към разрешаване на проблема посредством общи европейски действия, разпределяне на отговорността в страните от ЕС, но това е абсолютно безотговорно. 

3) Масирана кампания за информационно затъмнение през медиитеКостов вероятно чете и гледа само няколко от медиите - такива, които се отнасят адекватно към проблема. А чете тях, защото вероятно отдавна е спрял да чете едни други медии и журналисти, които хейтват не само бежанците, но и Иван КостовДа не кажа, че последният го съсипаха. За съжаление обаче тези са масовите медии и за негово сведение: модната тенденция е да се мразят бежанците, да се плашат хората с тях, не да се "затъмняват". Това, което прави той, е да дарява хейтърите с аргумент! Настройва обществото за омраза към хора, които просто са имали лошия късмет да стане война в държавата им и просто няма къде да отидат. Но това изказване създава (впрочем без никакви факти и доказателства) съмнение за това какви са хората, които бягат в нашата страна. Така той легитимира малодушната примитивна омраза, често идваща от доста по-ограничени от него хора.

А тази омраза се корени не в спора дали според международното право България е първа безопасна страна или не е. Корени се в страха от мюсюлмани и араби. Точка.

4) Последно, един въпрос. Сериозно, хора, които са "икономически" имигранти, към тази тоалетна ли биха се стремяли? 



Или такава мизерия се преглъща, когато алтернативата е тази:




Г-н Костов, Вие лично не намирате никакви легални и не-икономически причини някой да бяга от Сирия в момента?

Няма коментари: