понеделник, 28 октомври 2013 г.

КОЙ подкрепя Ранобудните студенти?
1. Студенти, докторанти и преподаватели в Швейцарския федерален технологичен университет, Цюрих.


2. Aston University3. Декларация на Богословския факултет:

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СТУДЕНТИ И ДОКТОРАНТИ ПРИ БОГОСЛОВСКИЯ ФАКУЛТЕТ НА СУ „СВ. КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ” В ПОДКРЕПА НА ГРАЖДАНСКИТЕ/СТУДЕНТСКИТЕ ПРОТЕСТИ В РОДИНАТА НИ СРЕЩУ КОМПРОМЕТИРАНОТО И НЕКАДЪРНО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО

Уважаеми колеги – професори, доценти, асистенти, докторанти и студенти, служители на българската Алма Матер – СУ “Св. Климент Охридски”,

Солидарни с исканията и протестите на българските граждани и на студентите от Софийския университет, ние, преподаватели, студенти и докторанти от Богословския факултет, заявяваме:

І. Подкрепяме справедливия протест на българското гражданско общество от последните месеци, който е в резултат от безсрамното олигархично управление на страната ни.

ІІ. Подкрепяме „раннобудните студенти” от Софийския университет, които намериха морални сили да противодействат на безпрецедентното ни държавно управление – арогантно, некомпетентно и безотговорно.

ІІІ. Редом с тази ни подкрепа, поставяме предложение към всички студенти, преподаватели и служители на Софийския университет за последващ дневен ред: да протестираме “очи в очи” (на улиците и площадите) срещу това, което олицетворява в днешно време злото – Министерския съвет, Народното събрание, Конституционния съд и всички държавни институции, отговорни за хаоса и сриването на държавността. Смятаме, че „окупацията”, сама по себе си, е ход само с временно въздействие и нейното продължение под тази си форма в бъдеще няма шанс за това, което всички искаме – почтенно и компетентно управление на родината ни.

ІV. Като членове на Св. Православна Църква, ние призоваваме всички християни да прояват своята християнска активност и да защитят на дело своите морални принципи и ценности, защото те не са призвани само да свидетелстват за вярата си, а са отговорни за съдбата на света и за своята дейност в него; отговорни са за управлението и реда в нашата страна; отговорни са и за тези, които след тях ще носят Кръста на Христос за спасението на света, като нова реалност и начало на Божието царство на земята.

За това призоваваме:

ЧАСЪТ УДАРИ И СВЕТОТО ДЕЛО НА ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И НА АКАДЕМИЧНАТА ОБЩНОСТ Е ЗАПОЧНАТО! СЕГА Е МИНУТАТА! НЕКА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ЗАТВОРЕНИТЕ БЕТОННИ ПРОСТРАНСТВА, ЗА ДА ОТСТОЯВАМЕ НАШИТЕ ПРИНЦИПИ И ИДЕИ, КАТО ПОИСКАМЕ НЕЗАБАВНА ОСТАВКА НА ПАРЛАМЕНТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО! ДА НАПРАВИМ ЗАЯВКА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ИСТИНСКИ МОРАЛ В ДЪРЖАВНИЧЕСКИ И ОБЩЕСТВЕН ПОРЯДЪК, В КОЙТО ДА ЖИВЕЕМ ДОСТОЙНО НИЕ И ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ.

28.10. 2013 г., Богословски факултет

От името на преподаватели и студенти от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”:

Доц. Дилян Николчев

Проф. дбн Емил Трайчев

Доц. д-р Мария Йовчева

Доц. д-р Ивайло Найденов

Доц. д-р Павел Павлов

Доц. Костадин Нушев

Доц. д-р дяк. Иван Иванов

Гл. асист. д-р Екатерина Дамянова

Гл. асист. д-р Светослав Риболов

Гл. асист. Димитър Димитров

Асист. Симеон Генов

Асист. Иван Йовчев

4. Декларация на протестиращи студенти от Нов български университет

Уважеми г-н Ректор,

Уважаеми членове на Настоятелството на НБУ,

Уважаеми преподаватели в НБУ,

Драги колеги от НБУ и от университетите в цялата страна,

Уважаеми сънародници!

Ние, протестиращите студентите от Нов български университет, изцяло осъзнаваме историческата ситуация, в която нашата Република се намира. Това несъмнено е разделен момент, в който стоейки безучастно или невзимайки позиция, рискуваме да обърнем гръб на собствения си народ, държава и бъдеще.

Водени от разбирането, че най-големият потенциал на едно общество са младите хора (а ние, студентите, сме основно млади хора), ние няма как да останем равнодушни или безпристрастни към случващото се. Затова официално декларираме пълната си подкрепа и солидарност към нашите протестиращи колеги от СУ “Св. Климент Охридски”.

Нещо повече, в качеството си на активно протестиращи студенти, приемаме за наш основен граждански дълг да настояваме за незабвното изпълнение на следните три точки:

1. Незабавна оставка на правителството на г-н Пламен Орешарски;
2. Незабавно разпускане на 42-то НС;
3. Насрочване на нови парламентарни избори, в най-кратък срок.

Ние намираме, че изпълнението на тези три точки ще послужи за катализирането и отпушването на иначе безизходната ситуация в страната.

Що се отнася до мотивите ни да протестираме – смятаме че те са повече от добре известни: липсата на каквито и да било реформи в съдебната ситема, което позволява всеобхващащо потъпкване на законите на Република България и ширещо се беззаконие и безнаказаност; липса на всякаква прозрачност при взимането на решения от страна на избирани от нас гражданите личности, заемащи публични длъжности; потъпкването на основни човешки права (включително правото на свободно придвижване и правото на изразяване на лично мнение в центъра на европейската ни столица); национално ширеща се корупция и мафиотизация по всички етажи на властта; създаването и подсигуряването на комфорт на всякакъв вид икономически и медийни монополи и картели; вопиюща некомпетентност и цинизъм, демонстрирани от членовете на Министерски съвет и народните представители и накрая, но не на последно място – растящата международна изолация на България.

Точно поради горепосочените мотиви, ние намираме, че студентите и младите хора на България са тези, които имат най-голямо право да изискват и най-голямо задължение да действат. Ние черпим легитимност от нашата необременненост, младост и жажда за един „по-нормален“ живот. Ние черпим легитимност и от факта, че правим мотивиран избор да живеем в страната, в която сме се родили.

Подбудени от над 130 дни непрекъснати общонационални протести срещу правителството на г-н Пламен Орешарски и едно НС, изгубило всякаква легитимност в нашите очи, ние се обръщаме със следния призив към всички студенти в страната:

Скъпи колеги,

ситуацията в Републиката изисква извънредни мерки! България е поставена на колене, интегритетът и цялостта на нацията са по-уязвими от всякога и с всеки изминал ден, в който „кабинетът Орешарски“ остава на власт, рушеното на всички демократични и институционални устои придобива колосални размери.

Очитайки тези безпрецедентни факти, ние Ви призоваваме за Общонционална безсрочна студентска окупация на всички университети в страната.

Призоваваме също по-големите унвиерситети в страната, като ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, ПУ „Паисий Хилендарски“, НАТФИЗ, Минно-Геоложки унивеситет „Св.Иван Рилски“, УНСС, ВСУ „Черноризец Храбър“, Медицински Университет София, Технически Университет София, Тракийски университет, Стопанска Академия „Д.И.Ценов“, Американски университет в България, Държавна Музикална Академия “Проф. Панчо Владигеров“, Русенски университет „Ангел Кънчев“, НСА, Югозападен Университет „Неофит Рилски“, Национална Художествена Академия и др. да послужат като центрове, към които студентите от по-малки университети в административните региони биха могли да се присъединяват.

Ние призоваваме за създавенето на общонационални студентски протестни координациони центрове, където всеки един студент от всеки университет в страната да може да се включи в обявената от колегите в СУ окупация. Това би означавало, че при по-малък брой протестиращи студенти в даден университет, ние препоръчваме да се присъединявате към окупацията на СУ.

Съдейки от досегашния си опит, ние съзнаваме, че “кабинетът Орешарски“ и управляващото мнозинство са готови на всичко, за да запазят единственото, което им е останало – властта. Затова очакваме всякакъв вид манипулации, компромати, сплашване и лостове за влияние да бъдат впрегнати срещу нас. Въпреки това ние осъзнаваме нашата най-голяма отговорност – да гарантираме бъдещето на България като европейска държава с хилядолетна история и по този начин да гарантираме собственото си бъдеще и бъдещето на нашите деца като граждани, принадлежащи не само географски, но и цивилизационно към Европа.

Нямаме съмнения, че на много хора, които имат интерес от запазването на статуквото, това няма да се хареса. Също така нямаме съмнение, че заставайки смело зад идеите си и срещу статуквото, един ден ще можем да погледанем нашите деца в очите без неудобство за неизпълнен исторически дълг и непоета отговорност.

Ние не подкрепяме, но и не отричаме, нито една политическа сила, нито един конкретен политик. Ние се обявяваме за правото на българите да бъдат граждани, а не поданици! Ние настояваме да имаме правото да използваме всички произтичащи от това права и сме готови да поемаме своите задължения.

В заключение, бихме искали да изкажем нашата благодарност към онези наши преподаватели, които не само ни подкрепят, но и бяха рамо до рамо с нас на протестите.

28 октомври 2013 г. Протестиращите студенти от Нов български университет5. Декларация на студенти от Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на окупацията и техните колеги от Софийския университет

ДЕКЛАРАЦИЯ

Ние,

Студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев” изразяваме своята безусловна и категорична позиция в подкрепа действията на всички свои колеги от Софийския университет Свети Климент Охридски” и страната, които чрез активната си гражданска позиция казват своето твърдо „НЕ!” по отношение управлението на Пламен Орешарски, неговото правителството и подкрепящите ги в продължение на близо 140 дни.

За нито един от нас не е безразлично в каква държава живеем и дали ще позволим съсипването ѝ да продължи с безумни решения и вземане на огромни кредити, както се случва през последните близо 5 месеца. Нека заедно прекратим системното нарушаване на конституционния ред в страната, както и да противодействаме активно на картелно-партократския хаос! За нас България е над всичко!

Като студенти имаме пълно право да посещаваме не само лекции, но и да помогнем в решителен момент чрез законни действия в духа на демократичните принципи да се случи промяната. Считаме, че тя е силно желана от цялата нация, но не след месеци, а чрез разпускане на Народното събрание и насрочване на нови предсрочни избори – ТУК и СЕГА!

Град Русе

29 октомври 2013 г.

Група „Будни студенти” от Русенски университет „Ангел Кънчев”

6. Декларация на преподавателите, подкрепящи протестиращите студенти

Ние, подписалите тази декларация преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и други висши училища в страната, заявяваме подкрепата си за протестиращите студенти.

Подкрепяме техните справедливи искания за възстановяване на демокрацията, върховенството на закона и конституционния ред в страната. За 24 години ние самите не успяхме да гарантираме най-базовите демократични ценности – затова дължим подкрепа на тези студенти, които имат смелостта да се борят за тях.

Убедени сме, че правителството на г-н Пламен Орешарски е напълно компрометирано, а XLII Народно събрание е делегитимирано и всекидневно подрива и малкото останало доверие в политическите институции на страната. Затова заставаме зад исканията на студентите за оставка на правителството на г-н Орешарски, незабавното разпускане на Народното събрание и насрочване на нови избори.

Вярваме, че в политиката моралът има място – и то днес, тук и сега. Затова се чувстваме длъжни да подкрепим студентите, дръзнали да се надигнат срещу цинизма, бездушието, пасивността и недоверието, разяждащи основите на обществото ни и поставящи под въпрос нашето бъдеще като политическа общност. С вас сме – успех!

28 октомври 2013 г., София

Списък с подкрепилите декларацията преподаватели, актуален към 11 ч. на 28 октомври 2013 г.

проф. Амелия Личева, ФСлФ, СУ
Антоан Божинов, преподавател ФЖМК на СУ, НБУ
ас. Анна Лазарова, ФКНФ, СУ
Албена Хранова проф. д-р , ПУ
Борислав Гаврилов
гл. ас. д-р Боряна Кючукова, ФКНФ, СУ
доц. д-р Боян Знеполски
доц. д-р Борис Вунчев, СУ
Доц. д-р Бойко Пенчев, ФСлФ, СУ
гл. ас. д-р Валентина Иванова, деп. Информатика, НБУ
гл. ас. д-р Валентина Георгиева, ФФ, СУ
Васил Гарнизов, СУ
д-р Веселин Тончев, доц. ИФХ – БАН, ХФ на СУ
гл. ас. д-р Владимир Димитров Димитров, НБУ
Владимир Шопов, политически науки, СУ
гл. ас. д-р Вихър Георгиев, ФФ, СУ
гл.ас.д-р Весела Чергова, ФКНФ, СУ
доц. д-р Веселина Вълканова, СУ, ФЖМК
гл. ас. д-р Вяра Калфина, ФФ, СУ
Галя Габровска, хон.преподавател, НАТФИЗ
ас. д-р Гергана Динева, СУ
гл. ас. д-р Георги Няголов, СУ
гл. ас. д-р Дария Карапеткова, ФКНФ, СУ
доц. Диана Йонова, Медицински университет
д-р, ас. Димитър Бечев, ФФ, СУ
гл. ас. д-р Димитър Илиев, ФКНФ, СУ
д-р Димитър Бечев, СУ
доц. д-р Десислава Бошнакова, НБУ
Десислава Данкова, НБУ
доц. д-р Димитър Вацов
гл. ас. д-р Диана Атанасова, ФСлФ, СУ
Екатерина Пейковска, ФКНФ, СУ
гл. ас. д-р Емилия Славова, СУ
Жюстин Томс, НБУ, Масови комуникации
гл. ас. Иво Пиперков, ФЖМК, СУ
хон.ас. Иван Петров, ПУ
гл. ас. Иван Станев, Русенския университет
ас. Ирина Стрикова, ФКНФ, СУ
доц.д-р Илиана Мирчева, ФНПП, СУ
Камелия Джурелова, НБУ
проф. дсн Кольо Коев, НБУ
проф.д-р Калин Янакиев, ФФ, СУ
проф. дфн Клео Протохристова, ПУ
доц. д-р Людмил Цанков, ФзФ, СУ
проф. дсн Майя Грекова, Катедра Социология, СУ
доц. д-р Мария Стамболиева, НБУ
доц. Мариана Малинова, НБУ
ас. д-р Марта Ивайлова, Катедра по класическа филология, СУ
доц. Маргарита Карамихова, ВТУ
гл. ас. Милена Миленова, ФКНФ, СУ
доц. д-р Милена Якимова, СУ
доц.д-р Милена Стефанова, заместник-ректор на СУ
доц. д-р Михаил Груев, ИФ-СУ
проф. дин Надя Данова, БАН, СУ, НБУ
доц. д-р Невена Панова, СУ
проф. Нели Огнянова, СУ
проф. д-р Нели Видева – ФФ, СУ
Петър Евтимов, преподавател в ИФ на СУ
доц. д-р Петя Осенова, ФСлФ, СУ
проф. дин Пламен Цветков, НБУ
доц. д-р Палма Златева, ФКНФ, СУ
проф. Пламен Макариев – ФФ-СУ
Правдолюб Иванов, ст. асистент, НХА
проф дин Рая Заимова, БАН, ШФ-СУ, НБУ
доц. д-р Росица Градева, АУБ и БАН
доц.д-р Румяна Коларова, ФФ, СУ
гл. ас, д-р Ружа Смилова, СУ
доц д-р Светлана Иванова, ИФ-СУ
хон.ас. Стефан Иванчев, ФКНФ, СУ
хон. ас. д-р Теодора Цанкова, ФСлФ, СУ
Тодор Ялъмов, СУ
гл.ас. д-р Христо Христев, Юридически факултет, СУ
доц. д-р Цветомира Пашова, СУ
хон.ас. Яна Шишкова, ФКНФ, СУ

7. БALKANSKY (Иван Шопов, известен и като Cooh, Иво Христов, Теодосий Спасов) заявяват пълната си подкрепа и солидарност с действията на българските студенти окупирали Софийския Университет, и посвещават това видео на всички които не се страхуват да летят!8. ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ЕКИПА НА МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР „НИКОЛАЙ БИНЕВ” В ПОДКРЕПА НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СТУДЕНТИ

Посвещаваме този спектакъл на будните студенти от Софийски университет, които дръзнаха да покажат своето несъгласие и непримиримост към случващото се в държавата и категорично да заявят своята гражданска позиция.

Присъединяваме се към тях и техните искания, обявявайки се срещубеззаконието и липсата на политически морал.

Солидарни сме с формите на протест на студентите, заставаме зад будната съвест на младите, защото те са нашата публика и нашето вдъхновение. Наша мисия е да ги подкрепяме.

Театърът е създаден преди хиляди години като творческа форма за гражданско възпитание и морален коректив. Днес ние правим театър по същите причини и не можем да търпим подмяната и заличаването на ценностите, както и неправдите в обществото.

Затова нашата форма на протест и солидраност ще бъде чрез изкуството, което правим.

Благодарим ви, че бяхте наша публика тази вечер!

9. НАТФИЗ - декларация в подкрепа на студентите, окупирали Софийския университет.

Ние, студентите от Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, искаме да изразим своята безрезервна подкрепа към позицията, която смело и целенасочено защитавате. Времената са неблагодарни и грозни, за всеки един от нас, независимо с какво се занимава. Политическата система, в която живеем, е лишена от стабилни ценности, от вяра, от цели. Оставяме се да бъдем носени по течението на една власт без принципи, която ни лишава от достойнство. Ние не сме дори бездушни обекти на управляващите – в своята самодостатъчност те ни правят невидими, несъществуващи.
Ние, студентите от НАТФИЗ, се занимаваме с изкуство защото вярваме, че то е не само естетическа категория, а ефективна форма на обществено мнение и коректив. Затова заставаме твърдо зад вас в борбата с цинизма на управляващите и опитите им да оставят без резултат всяко гражданско неподчинение. Ние вярваме, че академичната общност като колектив притежава силата да провокира гражданско самосъзнание и да събужда чувствителност, да се бори с инертността, да се превърне в двигател на социални процеси.
Призоваваме обществеността към солидарност с действията на окупиращите студенти.

8. Пловдивски драматичен театър

Актьорите от Пловдивския драматичен театър са готовност да започнат ефективна стачка в подкрепа на протестиращите студенти.
В декларация, цитирана от БНР, актьорите обявиха, че застават зад исканията на студентите за оставка на правителството и провеждането на предсрочни парламентарни избори.
“Подкрепяме студентите, които се обявиха срещу цинизма, некомпетентността и арогантността на политическия елит”, пишат актьорите. Те добавят, че ако не бъдат чути исканията на протестиращите, са готови и на ефективни протести.
От тази вечер декларацията на артистите от Пловдивския драматичен театър ще бъде четена пред публиката след всяко представление.

9. Декларация на Общото събрание на Философския факултет в СУ "Св. Климент Охридски" 

"Ние, членовете на Общото събрание на Философски факултет, имаме гражданската отговорност да застанем зад студентите, когато те се ангажират с каузи, важни за всички нас като академична и гражданска общност.

Тъкмо зад такава кауза стоят днес студентите, окупирали 272 аудитория.

Университетът никога не е бил и няма да бъде място, ангажирано с партийни битки. Университетът обаче е доказал, че е готов да защитава основни демократични ценности. Когато студентите настояват за участие в публичното вземане на решения, ние няма как да не застанем зад тях.

Заедно сме в усилието да върнем смисъла на политическата ни общност тук и сега. Ние не знаем дали студентите ще успеят в тази битка, но знаем, че си струва да застанем зад тях и да изразим солидарността си с каузата на демокрацията".

10. Пловдивски университет


11. Медицински университет


12. Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ)


13. УНСС - декларация в подкрепа на "Ранобудните студенти"

Ние, студентите от УНСС, Убедени в автономията и независимостта на академичната общност в Република България, Дълбоко вярващи в критичната мисъл и свободния дух на студентите, Уверени, че младите хора трябва да бъдат най-ревностният коректив на политическата система и обществените процеси в страната, Осъзнавайки, че прагът на търпимост към безпринципното поведение на лицата, упражняващи държавната власт чрез най-висшите държавни органи е отдавна прекрачен, Омерзени от събитията, които се случиха в последните четири месеца, Считайки, че настоящият Министерски съвет, с министър-председател Пламен Орешарски и 42-рото Народно събрание се напълно дискредитирани и са загубили всякаква легитимност и обществено доверие, Уверени в ненакърнимото право на студентите и всички граждани на държавата да изразяват и отстояват гражданската си позиция и прякото си участие в държавното управление, Осланяйки се на основния конституционен постулат, съгласнo който цялата власт произтича от народа;

1. Обявяваме пълната си, непоколебима и безпрекословна подкрепа към Окупацията на Ректората на СУ, извършвана от нашите колеги от Софийския Университет „Св. Климент Охридски”, както и действията на останалите студенти в НБУ, ВТУ, НХА, НАТФИЗ, МУ и останалите университети;

2. Присъединяваме се в искането за ОСТАВКА на Министър-председателя на Република България, г-н Пламен Орешарски, разпускане на Народното събрание и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

3. Апелираме към всички останали колеги във висшите учебни заведения да бъдат съпричастни към действията ни и да се присъединят към „Окупацията”;

4. Дебело подчертаваме нашата партийна и политическа необвързаност.

5. Заявяваме, че действията ни не са насочени към академичното ръководство на Университета за национално и световно стопанство и не целят всяване на смут и хаос в дейността му.

14. Студенти в Маастрихт, Холандия


15. ДЕКЛАРАЦИЯ НА СТУДЕНТИТЕ ОКУПАТОРИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”

Уважаемо ръководство на Великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий”, уважаеми преподаватели, колеги студенти и докторанти,
Ние осъзнаваме своята отговорност към обществените проблеми като граждани на Република България и заявяваме подкрепа си към колегите от СУ „Св. Климент Охридски”. Разбираме сложността на ситуацията в България днес и поставяме началото на процес, който да доведе до промяна.
На това основание ние окупираме днес, на 28.10.2013, аудитория 321.
За кризата в обществото и проблемите в образованието ни носят вина управляващите страната през последните 23 години. Разпускането на Народното събрание и предсрочните избори сами по себе си няма да променят статуквото.
НЕ ЖЕЛАЕМ ПОДМЯНА, А ПРОМЯНА!
Няма да позволим да бъдем употребени политически!
НАШИТЕ ИСКАНИЯ СА СЛЕДНИТЕ:
1. Подобряване на управленския капацитет чрез кадрово обновяване за промяна на политическия стил, независимо от партийния цвят:
Оставка на ръководствата на всички парламентарно представени партии. Това е почтеният начин да понесат отговорност за проваления преход.
Оставка на всички членове на ръководства на извънпарламентарните политически партии, които са били на управленски позиции във властта в периода след промените.
2. Повишаване на образователния стандарт и установяване на регламент, стимулиращ качеството. Това са стъпки за развитие потенциала на нацията, които ще окажат благоприятно влияние в обществения живот:
Значими инвестиции на държавата в научноизследователска дейност на студенти и преподаватели и в модернизация на формите и условията за обучение. Този ангажимент да бъде фиксиран като приоритет, независим от смяната на управляващата политическа сила.
Фиксирани семестриални такси, непроменени от първия до последния курс на обучението за всеки випуск. Настъпилите промени да касаят само приема на нови студенти.
ОКУПАЦИЯТА ЩЕ ПРОТЕЧЕ ПРИ СЛЕДНИТЕ УСЛОВИЯ:
1. Ще бъде установен окупационен студентски контрол върху аудитория 321;
2. Учебният процес ще продължи да работи, както до момента;
3. Ще се опази имуществото на Университета, ще се окаже абсолютна и безусловна подкрепа към университетското ръководство, като се надяваме и ние да получим същото;
4. Ще бъдат насърчавани дейностите с научен характер.
Ние сме политически неангажирани. Действията ни са продиктувани само и единствено от желание за повишаване на жизнения стандарт в България и подобряване на моралния климат. Затова от вас очакваме, като граждани със силно изявено чувство за отговорност, да ни подкрепите в този момент, в който обществото трябва да се обедини.
Ние, студентите
321 аудитория, Ректорат на ВТУ,
Велико Търново,
28 октомври 2013г.

16. The Student Network of Hungary

Fellow students,

We, the activists of the Student Network of Hungary (Hallgatói Hálózat) would like to express our solidarity and sympathy with the Bulgarian occupiers of universities. In February, we also did something similar.
We believe, that participation in public issues is the duty of every responsible citizen, of every student, including performing actions against the irresponsible or corrupt politics of any government. It’s time to change, we must not let nearsighted people’s interests to lead a country, completely without citizen participation. Regarding to our citizens’ common historical experience we particularly support the dissemination of participating in politics, because we can only build a better country, a better Europe with joint effort.

The Student Network of Hungary wishes you good luck and endurance to your occupation!
Nothing about us without us!


Budapest,
29th October, 2013

17. Декларация на Факултетния студентски съвет на Исторически факултет в ПОДКРЕПА на ОКУПАЦИЯТА

До Факултетния съвет на Историческия факултет на
СУ „Св. Климент Охридски“

от Факултетния студентски съвет на ИФ


Уважаеми г-н декан,
Уважаеми преподаватели,


Както е добре известно, Ректоратът е окупиран от група студенти. Те издигат искания към правителството и Народното събрание, които по наше мнение са справедливи, дори може би закъснели за тези 24 години преход. Решаваме, че тяхното удовлетворяване ще бъде полезно за държавата като цяло и за образованието в частност, в това число и за нашия Университет.

Разбираме, че настоящата позиция на преподавателите и на ръководството въобще е пределно деликатна предвид отношенията им със същото това правителство от една страна и със студентството на ИФ от друга. Подхождаме с цялото разбиране и се надяваме да бъде постигнато онова равновесие, което може да доведе до полза от тези събития, за да не бъде похарчена енергията на протеста било в безплодни искания или пък в справяне с манипулации.

Не е тайна, че студентите на ИФ винаги са били изключително активна част от учащите се и единствено тактичността ни спира да кажем „най-активна“. Това се доказва от инициативите – състезания, изложби, които организираме и които повдигат научната стойност на този Факултет. В същото време тази активност не може да стои бездейна, когато държавата се управлява като нечия бащиния по волята на група безхарактерни иначе лица, дръзки само в кражбите си и в замазването им. Смятаме, че това поведение не е достойно не за тях. За тях чест е непозната дума и, толкова по-зле, такава ще си остане. Но е обидна за нас, които сме се събрали тук за придобиване на важни умения и за вас, които сте избрали задачата да ни ги предадете. Давали сте доказателства, че сте особено чувствителни към проблемите на обществото и ще бъде печално, ако сега бъдем разделени против волята си в това начинание.

Тази власт вече заяви, че ни изоставя на произвола на съдбата, а кои сме ние, че да противоречим на думата на г-н Миков? При това положение за нас е чест да се надяваме на вашата подкрепа и да се чувствате свързани с това, което сме започнали. На фона на намаляващия ни народ ние, студентите, сме една относително малка част, но отдадена на науката и страната си понеже имаме амбиции за тях. А именно да ги поставим на онова високо място, което заслужават. Вие бихте могли да ни помагате като ни насочвате и окуражавате в търсенето на отговорност и от трите власти. Като ни вдъхновите явно със силата на своите знания и авторитет и оказвате подкрепа при контакт с ръководствата на Университета и страната. Аудиториите са празни именно защото духът за истина, който разпространявахте там, излезе навън. Последвайте го. Последвайте ни.


С цялото ни уважение,
ФСС на ИФ на СУ „Св. Климент Охридски“
Me gusta

18. Официално съобщение на Студентския съвет на Военноморското училище, гр. Варна: 

От Студентски съвет нямаме право да вземаме страна в този спор (бел. относно окупацията), но призоваваме всички студенти на ВВМУ, както и колегите си от другите университети да помислят дали текущото политическо състояние на България им допада и да се вслушат в собствената си съвест и морални ценности, когато решават дали да се преструват, че нищо не се случва, или да се борят за едно по-добро бъдеще, което заслужават."

19. Милански политехнически университет


20. Български студенти, следващи във Виена

До "Ранобудните студенти"

Ние, българите - студенти във Виена, подкрепяме нашите колеги по повод пълната окупация на сградата на Ректората на Софийския университет и сме солидарни с всички техни искания!

Ние, българите – студенти във Виена,  сме с гражданска позиция, напълно еднаква с тази на колегите  в София.

Ние, българите - студентите, където и да се намираме по света, сме бъдещето, сърцето, смисления интелектуален потенциал на нацията, ние определяме системата.

Осъзнаваме това и вярваме, че успех сега означава  надежда да започнем на чисто!

С нашата подкрепа призоваваме всички български граждани да не остават безразлични към събитията и да изразят гражданската си позиция.

Виенският университет:
Аглая Калафатова
Адриана Белева
Биляна Ангелова
Борислава Кирева
Васил Кусев
Георги Дангарски
Димитър Ганев
Димитрия Гелева
Драгомира Монева
Даяна Христова
Кристина Йончева
Лора Иванова
Любомира Христова
Мартин Костов
Мила Динева
Найден Вълчев
Роми Влашка
Севдалина Паскова
Симона Ганева
Симона Райнова
Свилена Шишкова
Теодора Петрова
Христина Лазарова
Цветелина Берова
Явор Фингаров

Университетът за приложни изкуства - Виена:
Йоанна Любенова
Никола Малинов

Техническият университет - Виена:
Борис Павловски
Боян Величков
Венеция Гешева
Весела Петрова
Галина Балездрова
Гергина Славова
Данаил Мачев
Десислава Димчева
Донита Паланкалиева
Димитър Дренчев
Димитър Костадинов
Елена Митренова
Елена Янева
Елисавета Енчева
Калина Ванкова
Карина Русева
Маргарита Шилева
Мария Лечева
Методи Иванов
Моника Георгиева
Николай Гавазов
Николета Войнишка
Радослав Генчев
Рая Вуцова
Светозара Бояджиева
Слав Генов
Стефани Христова
Стоян Рашев

Икономическият университет - Виена
Ася Димитрова
Васил Миланов
Владимир Топалов
Росица Иванова
Теодора Колева
Невена Филчева

Бизнес училище "Лаудър"
Елеонора Заркина

БОКУ
Мартин Душков

Плюс: Да пеем за "Ранобудните студенти" от Виена

В подкрепа на нашите колеги окупирали университетите в София и Велико Търново, да се съберем във Виенския университет и да изпеем част от "Върви народе вързродени", което ще запишем на видео. След което ще предадем щафетата на друг град извън България и ще съединим всички видеа, за да ги изпратим в България. Спомнете си колко пъти очите ви са се насълзявали пеейки тази песен на 24ти май, далеч от Родината. Мисля, че тя трябва да се пее в моменти като сегашния. Няма как да им помогнем физически, некa им помогнем с музика!!! Сигурна съм, че това ще ги мотивира повече. Всяка подкрепа е от значение за тях, за нас, за всички! 

Starts: October 29, 2013 17:30
Ends: October 29, 2013 23:30
Place:  Hauptuniversität Wien

21. SciencesPo. - Дижон, Франция22. Студенти по икономика от Стокхолм


23. Кембридж


24. Лайпциг


25. Бургаския свободен университет26. Подкрепа пред СУ в София (снимка Тихича)


Няма коментари: