четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Али РезаХвърлям по едно око на Human Rights секцията в irandailybrief, понеже ако нещата в Иран наистина почнат да се нормализират, това ще си проличи първо там. Защото те Рухани и Обама хубаво си приказват по телефона, но докато някои ужасяващи практики не бъдат прекратени, няма как да се говори за истинска промяна. Затова онзи ден се сепнах от тази новина:

Духовен лидер: Няма религиозно оправдание за втора екзекуция на човек, който е успял да оцелее след първата

Оказа се, че Али Реза, осъден за притежание на 1 кг. "кристал" (синтетичен наркотик), е бил обесен, като е висял на въжето в продължение на 12 минути. Съдебен лекар потвърдил смъртта му, бил издаден смъртен акт, подписан от съдия и други официални лица и тялото на Реза било закарано в морга. На сутринта хора от персонала на моргата отишли да изнесат тялото, когато... установили, че човекът все още диша. Той е закаран в болница, където състоянието му се подобрило. Но някакъв съдия Мохаммад Ерфан, побързал да попари впечатлението от чудото и заявил, че човек, осъден на смърт от Революционния съд, трябва да си понесе смъртната присъда и тя да се изпълни веднага щом медицинският персонал потвърди, че състоянието му е (парадоксално) достатъчно добро.

Е, днес чета нова новина по случая: правосъдният министър Мустафа Пурмохаммади е обявил на пресконференция, че няма да обесват Али Реза... пак. 

Няма коментари: