понеделник, 21 октомври 2013 г.

Костов - още една стъпка надолу



Според Иван Костов Делян Пеевски е демонизиран. Според Иван Костов е лошо да се демонизира Пеевски, но всичко е наред, ако демонизираме хората, бягащи в нашата страна от Сирия?

"Аз не искам никой да бъде демонизиран в тази страна. Това чувство е непродуктивно, то не носи абсолютно нищо, то разпалва песимизъм, негативизъм сред хората, кара ги да бъдат нещастни. Това не е европейска политика." - аргументите за Пеевски аз ги взимам от бившия премиер и му ги пействам по отношение на бежанците. Да придам все пак някаква логика на тези нещастни изпразнени от съдържание думи на човек, който ревнува като дете.

Иначе България е първа сигурна държава за бежанците от Сирия, макар да няма граница с нея. Това е така, защото Турция поддържа "географско ограничение" по Конвенцията на ООН за бежанците от 1951 г. - не е задължена да я прилага към хора от страни извън Европа, каквато е Сирия, и да дава бежански статут на търсещите убежище.
Освен това България не може да й "връща" хората, защото:
(1) Турция не е в ЕС и съответно не се прилага Регламент "Дъблин ІІ";
(2) нямаме двустранна спогодба с нея, която да урежда подобно прехвърляне.

Да си член на Европейския съюз и демократичния свят носи своите задължения, не само ползи.

1 коментар:

Анонимен каза...

Албума е готин, човек остава с ново приятно впечатление, което някак си се разминава с наложения стереотип за Афганистан и афганците, като за нецивилизована държава в която господстват архаични/мракобесни племенни, религиозни и културни обичаи и в която новото се приема с войнствен религиозен фанатизъм. И все пак, държа в която основния приходоисточник е износа на психотропни вещества, едва ли има шанс скоро да се трансформира в Афганистан от времето на снимките ... жалко и тъжно.
Всъщност дали Афганистан от снимките е истинския Афганистан или е някаква рекламна витрина на най-доброто постигнато през онези години?