понеделник, 28 октомври 2013 г.

Хронология на студентския протест




272: в сряда, 23.10, студенти окупираха най-голямата аудитория на Софийския университет с искане за незабавна оставка на правителството и насрочване на нови парламентарни избори. Декларацията им. Акцията стана по време на лекцията на проф. Токушев, председател на Конституционния съд, преподавател в Юридическия факултет, защитник на Народния съд, организиран от БКП по време на комунизма. Причината е решението на КС от 08.10 да възстанови Делян Пеевски като народен представител, по мнението на редица водещи юристи - противоконституционно (да припомним и останалите преподаватели на СУ, които гласуваха "ЗА" Пеевски - доц. Пламен Киров, доц. Красен Стойчев, проф. Борис Велчев, Гроздан Илиев). 

Лекцията на Таков: в четвъртък, 24.10, в окупираната аудитория беше произнесена най-впечатляващата лекция, която поне аз бях чувала там (пък съм била на доста).

Цялата сграда: в петък, 25.10, студентите окупираха целия Ректорат и го заключиха с вериги (според мълвата, когато отишли в железарията да ги пазаруват, железарят учудено ги попитал за какво са им толкова много и като разбрал им направил 25 лв. отстъпка). В сградата се допускат само студенти срещу показване на студентски документ. Декларацията им на английски.

Казусът БГНЕС: в събота, 26.10, главната редакторка на БГНЕС, както и заместникът й заявиха, че вече нямат и не искат да имат нищо общо с това, което се случва в агенцията, фабрикуваща новини. Тя се обяви в подкрепа на студентите в СУ. Синът им беше още по-конкретен за мотивите на родителите си: "Причината: лъжите и корумпираната редакционната политика, подчинена на управляващата олигархия на България, представяна като "журналистика" от техните работодатели в БГНЕС." - категорично, симптоматично и точно по темата, за която говорим непрестанно от 14 юни насам.

Нападение от депутати и бръснати глави: в неделя, 27.10, дворът на СУ беше нападнат от депутата от БСП Борис Цветков, платени хора на "журналиста" Николай Бареков, по-известни като групата на Петното и разнообразни други, основно с бръснати глави и крещящи неприлични думи, както и, например, Десислава Славчева, която контрапротестира за това, че не може да учи в окупирания ректорат и твърди, че изучава специалност "Финанси", каквато специалност в СУ няма. Всъщност, Славчева се оказва председателка на младежката организация на БСП във Връбница и учи финанси в Свищов. Видео на контрапротестиращите.

Подкрепа: в неделя, 27.10, стотици хора се събраха вечерта след нападението да подкрепят студентите. Видео на студентите. (любимата ми част е след 01:43) Снимката е от снощи, от страницата occupysu.

Бежанците: в неделя, 27.10, окупиращите студенти взеха решение да дарят част от храната, дарена им от съпричастни граждани, на бежанците от Сирия.

Подкрепа: в понеделник, 28.10, в окупациите се включиха още Великотърновският университет, Пловдивският, Техническият, НАТФИЗ, Медицинският, Нов български университет. В списъка с подкрепящи се включиха десетки преподаватели. Тук има списък, но със сигурност е непълен - липсват поне Таков и проф. Цочо Бояджиев. Студентите имат подкрепата и на Съюза на артистите в България и на Младежкия театър (декларацията им).

И пак, КС, и пак, Пеевски: в понеделник, 28.10, президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд с искане за обявяване за противоконституционно решението на парламента, с което депутатите отмениха избора си на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Няма коментари: