понеделник, 25 юни 2012 г.

Хакери и граждани срещу манипулациите на бТВ



Любопитен ъпдейт във връзка с бТВ. След като куп граждани изразиха недоволството си с политиката за манипулиране на телевизията, и международната хакерска група Anonymous им прати съобщенийце.



За пръв път чувам за тях и първо реших, че е майтап, но след като ги гугълнах, ми се сториха съвсем сериозни. Още повече, че и Сега са го отразили. Яко. Могат безнаказано да манипулират възрастните хора и хората без достъп до интернет, обаче да ги видим със сринати сървъри...

Ако не вярвате в силата на анонимните хакерски групи, а само в своята собствена, то можете да пратите новата, тунингована жалба на ЗаВитоша до СЕМ (office@cem.bg) и Комисията за етика в електронните медии (office@mediaethics-bg.org), но като два ОТДЕЛНИ мейла.
В предложената жалба грубите нарушения на медията са описани много хубаво и подробно:



ДО
Съвета за електронни медии, 
гр. София, бул. „Шипченски проход“ №69
e-mail: office@cem.bg

Комисията за етика в електронните медии, 
гр. София, ПК 1407, ул. „Алабин“ №58
office@mediaethics-bg.org
ЖАЛБА


ОТНОСНО 

НАРУШЕНИЯТА НА БТВ Медиа Груп ЕАД 
на Закона за радиото и телевизията и   
Етичния кодекс на българските медии
От... [ТЕБ]

Уважаеми дами и господа,


Пиша Ви във връзка с поредица от нарушения на медийни нормативни актове, извършени от телевизия Би Ти Ви, част от БТВ Медиа Груп ЕАД. Считам, че тези нарушения ме засягат лично, тъй като съм участвал в протести против промените в Закона за горите, тенденциозно отразени от тази телевизия. Случаите са:
1. На 20 юни 2012 г. БиТиВи излъчва в обедната си новинарска емисия репортаж, отразяващ контрапротест в подкрепа на промените в Закона за горите. Същият е организиран с помощта на кметове и депутати от управляващото мнозинство и цели да се противопостави на автентичното гражданско недоволство.
С цел създаване на усещане за многочисленост в репортажа са използвани кадри от събитие против промените в Закона за горите. Докато тече интервю с Филип Цанов (председател на сдружение „Природа за хората и регионите”), се излъчват кадри от протести против тези законодателни поправки. Въпреки това над кадрите има надпис „В подкрепа на Закона за горите” [http://btvnews.bg/video/news/protest-i-kontraprotest-za-zakona-za-gorite.html].
Смятам това за груба дезинформация и неприемливо нарушение на журналистическата етика.  Умишлената употреба на технически похвати за заблуда на обществеността е тенденциозна манипулация, противоречаща на нормативните актове. Монтирането в паралелен монтаж, без адекватен на визията коментар, както и тотално противоположното на излъчваните кадри заглавие, изопачава фактите, изкривява информацията и престъпва Закона за радиото и телевизията и Етичния кодекс на българските медии, подписан от Би Ти Ви.
Като гражданин, информиран относно поправките в Закона за горите, срещу които протестирах и на Орлов мост, считам че чрез този репортаж на медията е нарушила следните членове от ЗРТ: чл. 10., чл. 17. (1), чл. 17. (2) и чл. 17. (6). Нарушенията на Етичния медиен кодекс в същия репортаж според мен са в следните принципи: пр. 1.1.1, пр. 1.1.2, пр. 1.1.3, пр. 1.1.4, пр. 1.2.1, пр. 1.2.2, пр. 1.3.1.

2. Друго грубо нарушаване на Етичния кодекс на българските медии се случи в ефира на Би Ти Ви, предаването “Нищо общо” с Диана Найденова, излъчено на 17.06.2012 г. [http://www.btv.bg/shows/neka-govoriat/videos/video/61470133-Nishto_obshto__Ekoprotestite_i_sblasatsite.html]. Според мен с нападките срещу госта си г-н Петко Цветков и при представянето на фактите по случая с оператора на Би Ти Ви - Иван Филчев, Д. Найденова наруши пр. 1.1.4, пр. 1.1.5, пр. 1.1.6, пр. 1.3.4, пр. 2.6.4 и пр. 2.7.1 от Кодекса и чл. 10 от ЗРТ.

3. Считам, че въпросната телевизия тенденциозно и последователно провежда политика по цялостно скриване на информация за граждански протести и акции срещу поправките в Закона за горите.  Според медиен мониторинг, в периода декември 2011 г. – юни 2012 г. телевизия Би Ти Ви е отразила само 3 от над 25 акции и законни протести.  С тази си последователна политика тя е нарушила следните принципи от Кодекса: пр. 3.1, пр. 3.2, пр. 3.6., пр. 5.2, пр. 5.3 и чл. 10 от ЗРТ.
Известно Ви е, че Би Ти Ви се намира в конфликт на интереси по отношение на Българската федерация по ски (БФСки), близкото до нея сдружение „Природа за хората (и регионите)“ и фирмата „Витоша ски“ АД, основни застъпници за тези скандални поправки. В подкрепа на горното привеждам следното журналистическо разследване, разкриващо конфликта на интереси, в който се намира председателя на управителния съвет и генерален директор на медията, както и финансовия директор: [http://bivol.bg/btv-pib.html и http://www.bivol.bg/pib-politova-500000.html ].  Както Ви е известно ПИБ е банка кредитор на три от основните ски центрове у нас. Освен това, членът на Надзорния съвет на медията и представящ се за собственик на част от капитала на дружеството - Красимир Гергов е член на управителния съвет на БФСки [http://www.capital.bg/blogove/za_medii/2010/06/01/909928_krasimir_gergov_biah_i_sum_sudrujnik_v_btv/].
Всички тези взаимовръзки обаче бледнеят пред изключително потресаващия разказ за медийната политика на БиТиВи, описана от бивш неин репортер [http://pressclub.bg/commentaries/20120617/news-105922]. Същият разказ е директно доказателство за нарушение на чл. 11, ал. 2 от ЗРТ.  От него става ясно, че телевизията участва в медийна конспирация по отношение развитието на ски спорта и планинските курорти.
По-актуален пример пък е липсата на всякакво отразяване в новините на Би Ти Ви (в централната, в късната емисия и в ранните емисии на следващия ден) на първата блокада на Орлов мост на 13 юни 2012 г., въпреки че там присъстваха репортер и оператор от медията [http://www.youtube.com/watch?v=-eBOclO-Fhw&feature=plcp].
Поради гореизложеното и с оглед на системното манипулативно представяне на действителността, придружено от пасивност и липса на обективност при отразяването на темата с поправките в Закона за горите, телевизия Би Ти Ви работи за дезинформиране на българския народ. Това отношение поставя демокрацията у нас в риск, създава системни несправедливости, категорично пренебрегва обществения интерес и пречи на развитието ми в България.
Поради това моля, във връзка с изброените нарушения, Съвета за електронни медии и Комисията за етика в електронните медии да предприемат всички необходими административно-наказателни и други мерки, за да наложат задоволителна и справедлива санкция на телевизия Би Ти Ви, като вземат предвид българското законодателство, Етичния кодекс на българските медии и собствената си отговорност пред българското общество като арбитър за коректно и честно медийно съдържание в обществен интерес!


С уважение: /трите ти имена/

Адрес:

Електронна поща:


Телефон за връзка:

Няма коментари: