сряда, 27 юни 2012 г.

Емил Димитров: 6 човека блокираха Орлов мост


Трофей за един ден


Депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, известен с прякора си Емо Ротманса, беше осъден да заплати съдебните разноски по делото, което сам предизвика. Народният избраник, който е собственик на ловно дружество "Елен Хънтер", беше обвинен преди 7 години, че е измамил барон Еберхард фон Геминген-Хорнберг, като му продал отстрелването на благороден елен, чиито рога били обявени за световен рекорд на диво животно.

След като баронът се похвалил обаче, еленът бил разпознат, че е раснал във ферма в Австрия с името Бурлей. Той бил подрахван с калциеви таблетки, за да му пораснат по-мощни рогата. Следствие на скандала CIC - международна организация по дивеча и опазването на дивите животни, е отменила световния рекорд. След разследване било установено, че еленът бил купен от ферма в Австрия за 6000 евро, а барон фон Геминген-Хорнберг платил за отстрела в Етрополе 65 000 евро.

Случаят беше отразен на много места в специализирания печат на Запад, но Димитров е завел дело само срещу журналиста Хайко Хорнунг от списание Wild und hund. Сегашният депутат се жалвал през 2006 г., че журналистът изказал съмнения относно начина на натрупване на пари чрез търговия с цигари "в подтекста на незакон", "обрисуван е по начин, внушаващ на читателите, че е новобогаташ, създал състояние и социално положение чрез съмнителни и неясни методи, свързващи го директно с мафията и юридическа сива зона".

Софийски градски съд обаче приема, че "журналистът Хайко Хорнунг в своята статия "Бизнесът с трофеи", публикувана в немското ловно списание Wild und Huand, се е придържал строго към фактите и подадената от източниците му информация, поради което поведението му не може да се окачестви като противоправно. Съдът отхвърля претенциите на депутатa от ГЕРБ и го осъжда да заплати разноски по делото от 3870 лева. Решението подлежи на обжалване пред по-горна инстанция.

Няма коментари: