понеделник, 18 юни 2012 г.

за бТВ. отвътреЕто и мнението на един екс-репортер на бТВ относно това как се представя информацията в медията, когато има замесени корпоративни интерес.

Направила съм му скрийн шот, за да не вземе да изчезне някакси. Репортерът се казва Петър Станчев. На сайта на телевизията дори има репортаж, че е спечелил награда със свой репортаж.

Така. Имаме публикация от вътрешен за медията репортер и то такъв, с когото тя се е гордяла. И той разказва какво се случва там. Редовите репортери, които тичат по събития, хем са без никакъв авторитет и лицата им се губят в морето от микрофони, хем разполагат с необикновена сила. Те всеки ден чуват заръки какво трябва да предават и какво не. Те знаят за кого може да се пише и за кого не. Те имат най-ценната информация.

Този протест е от една страна в подкрепа на гората и анти властта на олигарсите, собственици на разни офшорки, променящи законите на България. От друга е срещу страшното нарушаване на свободата на словото и изменянето на истината от водещи медии като Стандарт, Телеграф, бТВ и т.н. Дали пък няма да даде начало на еманципиране на репортерите, работещи и работели там? Да си кажат какво им се е случвало и случва?

Днес излязоха още няколко интересни неща по темата. След интервюто на Диана Найденова, отличаващо се с особена наглост, дойде отговор, отправен към нея от страна на журналистката от Медиапуул Полина Паунова. /В последния има две неща, с които не съм съгласна - определението на Петко Цветков като "малък човечец" и противопоставянето му на Бойко Борисов. Не смятам, че Борисов е кой знае колко голям. Мисля, че и той е една (ужасно суетна) пионка. И че, ако трябва да си задаваме въпроса защо Найденова не е толкова отворена с други хора, то нека тези хора бъдат разни като Цеко Минев и Христо Ковачки. Нека тях покани и нека тях прекъсва. Всички бъзикат Борисов. Нека Найденова се пробва направо с тези, които стоят зад него./


Другото е някакъв готин материал за това кой всъщност ходи на протестите, публикуван в незнайния сайт Петел и захапан от Бивол и Дневник. Хареса ми особено много краят - "Ние сме оператори и режисьори и ще направим каталог с безобразията ви. Ние сме 200 и няколко барабанисти. Ние сме утрешните ви лекари. [...] Ние сме историци, художници, учени, философи, арестанти, рекламисти, математици [...]" Хареса ми понеже на протестите наистина имаше от всички изброени.


Хубави работи стават според мен в България. И изводът е един - не пазете тишина, от нея няма файда.

1 коментар:

Анонимен каза...

Интересна борба се заформя, силни лобистки интереси VS младост, желание за активна гражданска позиция и отговорно поведение към природата и бъдещето. Но в крайна сметка, рано или късно, вероятно ще свърши като мораториума върху шистовия газ. Въпреки това дерзайте ... винаги съм се възхищавал и съм подкрепял принципността и инициативността на младите.

ПС: Историята малко прилича на един от разказите на Чудомир - ставаше въпрос за един горски и местната власт ....