вторник, 19 юни 2012 г.

Хронология и причини за протестите срещу промените в Закона за горитеДен първи, 13 юни.

Парламентът приема на второ четене промени в Закона за горите. Оттук нататък единственият начин промените да не влязат в сила е президентът да им наложи вето в рамките на 15 дни, както повелява чл. 101, ал. 1 от Конституцията. За сведение, ето тук е законът за изменение, а това е действащият в момента закон. На същия ден от WWF-България обобщават скандалните промени така:

1. Държавата ще даде възможност на частни лица и компании да строят в защитените територии държавна собственост.

2. За първи път от 1997 г. насам, когато започна реституция на горите, държавата отново разрешава на частните собственици на гори до 20 декара, да ги секат без каквито и да е регулации от страна на държавата.

3. Държавата позволява да се ползват държавните гори двойно над техния естествен прираст, което ще доведе до намаляване запасите на дървесина.

4. Държавата разрешава земеделските земи да се застрояват за цели, които не са свързани с земеделието, като например ски курорти и голф-игрища.

5. Дава се възможност публичната държавна собственост да се утежнява с вещни права за ползване, които се раздават без търг САМО с решение на министъра на земеделието.

6. Държавата създава отраслова схема за държавна помощ - за строителството на ски курорти и голф игрища, като ги освобождава от дължимите държавни такси за промяна на предназначението на имотите.


В 19.30 ч. на същия ден (впрочем рождения ден на премиера) след спонтанна организация във фейсбук се събира огромна група хора и затваря движението по ключовия Орлов мост. Видео от акцията, снимано лично от Иван Бедров, можете да видите тук. Въпреки твърденията, които ще последват, срещу тези скандални промени вече са били организирани редица протести. Например:

1. този от януари;
2. този от април;

3. този от март;  

4. този от март
5. този от май;


Вижте и филма от януари 2012, посветен на проблемите на Витоша.

Нито един от тях не стига до нарушаване на реда и същевременно нито един от тях не е последван от конструктивен диалог с правителството, камо ли от някакъв консенсус спрямо предвижданите промени.

Ден втори, 14 юни.

На сутринта след първия протест равносметката е следната: младите са въодушевени от успеха на спонтанния протест и искат още; уплахата по лицата на полицаите е осезаема; политиците са затихнали и чакат; но най-важното /и страшно/ е, че водещи медии в България, начело с бТВ, не са отразили протеста. Според забавни коментари в мрежата "телевизията не иска организирани прояви в полза на родната природа извън рамките на еднодневната кампания "Да изчистим България за един ден", тъй като Ани Салич я болят глезените от много екология". 


Организациите се развиват мълниеносно чрез стотици профили, събитието, организирано във Фейсбук /отново за 19.30 ч. на Орлов мост/, за няколко часа събира над 3 хиляди души, БХК публикува правни съвети към участниците в предстоящия неразрешен официално протест, в случай че бъдат арестувани от полицията, хората се заразяват един друг с революционно настроение. На уречения час се събират над 3 хиляди души, основно младежи. Полицията ги чака, но, въпреки усилията, които полага, не успява да спре тълпата. Група младежи успяват отново да стъпят на Цариградско и Орлов мост остава затворен за час и половина. Разпръсквани са от редови полицаи, спец-полицаи, полицаи с коне и всякакви там различни видове органи на реда. Но в момента, в който успеят да отместят тълпата на едно място, друга част от хората нахлуват на друго място зад гърбовете им. Когато полицаите се насочат към тях, хората сядат или дори направо лягат на пътя и не позволяват да бъдат мръднати, докато не ги изнесат на ръце. Скандират "Долу Цеко от Алеко, хей хей хей", "Витоша", "Искаме природа, не искаме бетон", "Вето", "Без агресия"... В един момент започват да нахлуват и колоездачи, идващи по шосето от Плиска. Това, което също си заслужава отбелязване, е, че очевидно полицаите са инстуктирани да се въздържат от насилие срещу протестиращите. Биват арестувани десетина от най-активните участници.


Създава се онлайн петиция срещу промените.


Ден трети, 15 юни.


Концепцията на протестиращите и медиите, които застават зад тях, се изяснява бавно. На сайта на Бивол са изнесени данни за това кой владее планинските курорти в България. Излизат напълно дискредитираните имена на Цеко Минев, Илия Павлов, Христо Ковачки и др. Лица, свързани с организираната престъпност, но и близки до управляващите. От строежа на лифтове биха спечелили фирми, които са регистрирани като офшорки, за да спестяват от данъци в България. Олигарси, които притискат държавниците да прокарат изгодните промени, наред със способи, които никога няма да знаем, така и съвсем очевидно - като затварят за цял сезон лифтовете на Витоша, например. А промените са изгодни за тях, защото процедурата за строеж на съоръжения, лифтове и писти, съответно унищожаване на гори, става по-бърза и се олекотява, не се минава през толкова хора и в някои случаи е достатъчен само подписът на един министър. Тромавата процедура обаче не е случайно предвидена, досега тя е целяла пълна гаранция за държавата, че гори няма да се унищожават безразборно. Нека дадем един пример с процедурата по осиновяване на дете. Не става бързо и деца не се дават просто ей така, а осиновителите се проверяват щателно. Винаги могат да се окажат педофили или експлоататори, нали!? Второто е, че таксите, които тези олигарси /а.к.а. инвеститори/ ще плащат, ако промените влязат в сила, ще намалеят драстично. А те, наред с други причини, са предвидени, за да се осигури компенсаторно залесяване /например, ако режеш дървета в Банско, трябва да засееш в Павликени/.


На 15 юни Борисов и министри се срещат с еколози. На извънредна пресконференция от правителството заявяват, че са постигнали консенсус по три от четирите основни спорни точки в промените:

1. няма да се разрешава неконтролируема сеч до 20 дка без лесоустройствени планове
2. при корекции на корита на реки няма да се позволява засягане на ценни растителни видове 
3. при планова сеч на горски територия няма да се прехвърля прираста на гората 

По 4-тата най-спорна точка обаче консенсус няма. Тя се отнася до това дали да се прави промяна на предназначението на земята, когато се строят спортни съоръжения. Правителството е особено упорито и продължава да настоява да се спестяват на потенциалните инвеститори определени такси, за да се насърчат инвестициите. Министърът на земеделието Мирослав Найденов призовава гражданското неподчинение да бъде прекратено, защото можело да излезе извън контрол. По време на пресконференцията представител на WWF заявява, че основният проблем е, че инвестиционните процеси ще стават без промяна на предназначението и без държавна гаранция. Досега при строеж в природните паркове държавата е била гарант, защото е възложител, а инвеститорите – просто изпълнители. Когато има повече държавен контрол, не се допуска нито прекомерно застрояване, нито затваряне на лифтове поради неуредени частни интереси, казва природозащитникът. Според него строителството трябва да става само с промяна на предназначението – с плащане на такса /може и по-ниска/, но под силен контрол на държавата с компесаторно залесяване на други територии. Той е категоричен още, че е необходимо режимът при стоеж в природните паркове да остане този, характерен за концесиите. 

По време на извънредната пресконференция по неясни причини думата е иззета от агресивния журналист Сашо Диков, който застава на страната на правителството и грубо напада представителите на зелени организации за това, че пречат на развитието на зимните спортове в България, въпреки че сред тях има и утвърдени скиори.

Въпреки започналите разговори с правителството, протестът остава.


Срещата е в 19.30 ч. на Орлов мост. Полицията този път е твърдо решена да не допусне затваряне на Орлов мост. Освен огромния брой полицаи, много от които с каски и маскирани, са поставени и железни съоръжения по цялото протежение на Орлов мост от страната на Царевец и спирката на автобусите посока Плиска. Протестиращите изглеждат затиснати. Сред тях обаче се получава размърдване. "Отиваме към президентството. По пътя пресичаме кръстовища като луди." Това съобщение се предава от уста на уста и от смс на смс. След 5 минути тълпата вече върви кротко към Жълтите павета, движението по които бързо се оказват спряно от полицията. По пътя за кратко запушват Раковска. Пред президентството се скандират горните призиви, заедно с "Росене, къде си?" и "Долу бТВ" - последното поради пристрастните репортажи на медията от втория ден и абсолютната им липса от първия; думата се дава на всеки поискал високоговорител. Това бързо става скучно. И след около половин час тълпата започва да скандира "Орлов мост". Хората тръгват обратно /между другото слънцето залязва в оранжеви оттенъци и игриво гали лицата им, докато те крачат с огромни усмивки по паветата/. 


Пред Радисън полицията ги е запушила с жив кордон, никой не се опитва да мине през него. Затова те почват да скандират "Кристал" и заобикалят покрай градинката, Аксаков и после излизат на Ялта и влизат в подлеза под СУ. Малко преди Орлов мост стотина души неочаквано излизат на Цариградско и затварят едното платно. Полицията вече по-грубо ги избутва обратно. Вече е късно, защото други протестиращи са запушили Евлоги Георгиев и са се настанили на земята. Тогава се появява и камерата на бТВ, досега липсвала. Хората почват да скандират "Долу бТВ", а някакъв мъж показва среден пръст на камерата и скача на бой на полицая. Всичко става много бързо и, макар огромното множество веднага да започва да вика "Без агресия", операторът /който според запознати бил пич/ е повален на земята, мъжът с изпуснатите нерви го няма, а зависимите от олигарсите медии имат повод да дискредитират мирния протест.


Част от хората минават от другата страна на подлеза и за малко затварят и другата част на Евлоги Георгиев. Бързо са обградени от полицаи и прибрани на моста. Прекарват там поне половин час, като няколко бойни мадами обграждат трима полицаи и започват да ги убеждават в правотата на възгледите си. Започналият нападателно разговор бързо преминава в усмивки, макар и органите на реда да продължават да не разбират напълно какъв е смисълът от протеста. Един от хората с високоговорител призовава протестиращите да не проявяват агресия спрямо полицаите и заявява "Те не са виновни. Само спазват заръките на шефа си, онзи тиквеник - Цветанов." Тълпата избухва в смях. Ъгълчетата на устните на някои от полицаите също леко трепват. Към 22.30 /3 часа след като е дадено начало/ един от не-организаторите на протеста носи голям плик с минерални води и раздава на протестиращите. Дава и на полицаите, които също са жадни.

Ден четвърти, 16 юни.

Президентът Плевнелиев налага вето. Част от мотивите му заслужават адмирации:

"...законът създава основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда"... "Реакцията на българските граждани срещу част от разпоредбите на приетия закон показва, че в българското общество не е постигнато съгласие относно правилата за ползването, стопанисването и упражняване на правото на собственост върху земеделски земи и гори. Тази реакция е оправдана, като се има предвид дефицитът на диалог, при който протече неговото приемане."

След призива на министър Найденов общините се организират срещу ветото, започват и контрапротести на жители на Банско и други зимни курорти, които ще продължат и през следващите дни, предизвиквайки редица съмнения относно доброволното участие на гражданите в тях.

На Орлов мост отново се събират хора, но по-малко и този път, за да благодарят /но и да покажат, че още са там/.

Ден пети, 17 юни

В неделя, след обвиненията, че "еколозите" само тъпчели цветята в центъра, група младежи отиват да садят цветя на Орлов мост.

В интернет излиза най-романтичният досега текст за протеста. "Добро утро! Ние сме децата на прехода..." извиква вдъхновено (май) анонимният автор. Според него едно ново поколение се е събудило за активно участие в гражданския живот - млади хора, които не гледат телевизия, не слушат чалга, контактуват помежду си и се осведомяват за новините чрез интернет, живеят и тук, и там, познават живота и извън България, които са образовани, говорят езици и общо взето не се поддават на манипулации. Млади хора, които се събуждат, за да осъзнаят, че биха могли да влияят на хода на събитията и без да са мнозинство по избори, без да дават интервюта за бТВ, без да държат да изглеждат силни и богати. Макар и със силен патос и изпълнена с емоции, статията е съвсем вярна по отношение на разнообразието от множеството, превзело Орлов мост през изминалите дни:

"Ние сме оператори и режисьори и ще направим каталог с безобразията ви... Ние сме утрешните ви лекари. Ние сме историци, художници, учени, философи, арестанти, рекламисти, математици, ние сме родени от планината... Ние сме внуците на Щастливеца, ние сме чисти, връзката ни с природата е важна и значима. Ние протестираме, защото знаем какво трябва да се промени и как..."

На същия ден в ефира на бТВ Диана Найденова взима "интервю" от Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие". Поведението й е нагло, прекъсва събеседника си през цялото време, гледа го като разочарована и зла учителка, опитва се да го накара лично да се извини за побоя над колегата й Иван Филчев. Нервите в медията изглежда са опънати до скъсване.

Ден шести и ден седми, 18 и 19 юни.

Правителството играе двойна игра. Уж се водят преговори, същевременно някой се опитва да провокира непрестанни конфликти, плъзват слухове, че хора биват принуждавани да посещават демонстрации срещу ветото на президента. Организирани протести около Орлов мост няма. Има създаден ивент "Да си полеем цветята", хората отиват да си ги нагледат и да покажат, че са там.

На 18 юни излиза безпрецедентен текст от ексрепортер на бТВ, разкриващ недопустим натиск в медията и потъпкване на свободата на словото. Петър Станчев е бил млад репортер, на 20 години, който дори е печелил награди за медията.

Ден осми, 20 юни.

Това е утре. Ще напомним за себе си. Планирано е шествие от НДК до президентството.  

Събиране пред НДК 18:30 - 19:00
Витошка 19:15
Св. Неделя 19:30
Президентството 20:00
Парламента 20:30


Събитието е под надслов: "Да покажем на властта, че скиорите, сноубордистите и всички любители на планината не искат сеч, не искат монопол при ските, не искат лобистки подаръци за офшорната олигархия."