вторник, 22 октомври 2013 г.

Omar Souleyman - Wenu Wenu




Сирийското чудо Омар Сюлейман се завръща на музикалната сцена с албум, продуциран от британското пост-рок електронно хипстър гуру Four Tet. Официално дългоочакваната компилация излиза на пазара днес (макар че аз я имам от миналия петък и мога да ви я пратя). Във Wenu Wenu ние чуваме един по-улегнал... узрял Омар. Новият албум на звездата е изключително романтичен, вдъхновен е от любовта и нещата от живота. Прави впечатление баладата Mawal Jamar, както и по-игривата, и лично мой фаворит, Yagbuni. Албумът включва 7 трака и представлява интересен хибрид, продукт на изпълнител, който винаги се е опитвал да експериментира и да се забавлява, докато работи върху своите песни. Критиците спорят кой би бил най-акуратният термин, определящ стила му. Според редица имена Омар отбелязва завръщането си към ритъм енд блус звученето, някои от песните се характеризират със суинг ритми в забавено темпо и неподправено пост-"Raqs Sharqi" (ма-ане), комбинирано със семплирани калашници и дискретни подвиквания "А-ла". Музикалната критика обаче е категорична, че в сравнение с предишните си хитове, с новия си проект Омар дава на слушателя нещо по-сложно и не толкова достъпно. Очаква се след този албум Омар да се откъсне от музиката, за да се отдаде на кариера в киното.

Иначе. Омар записва с Бьорк, наистина Four Tet го продуцира, а списъкът от фестивалите, на които напоследък гостува, започва с Glastonbury, минава през Бруклин и завършва кой знай къде. Сега, приятно слушане:

2 коментара:

Анонимен каза...


".... дългоочакваната компилация ... звездата ...... изключително романтичен .... по-игривата .... винаги се е опитвал да експериментира ..... винаги се е опитвал ...... редица имена
.... по-сложно и не толкова достъпно.."
Много шаблони, използване на епитети на колограм, което преекспонира вложената емоционалност и респективно води до девалвацията на стойността и. За капак и с претенция за някакъв тип елитарност.
Тази анотация е лоша услуга на музиканта, ако найстина е добър ... Ако само си я пестнала добре, но ако си я правила или редактирала, трябва да се отбележи, че си се справила доста зле.

zarichinova каза...

благодаря за коментара. приемам го като конструктивна критика. понякога, като влагам емоционалност в нещата, не се замислям за девалвацията на стойността им. признавам си и го отчитам като слабост.. надявам се да не се окажете пророк по отношение на лошата услуга, която бих могла да направя на музиканта Омар..