четвъртък, 31 януари 2013 г.

Квадрат




*Казимир Малевич

3 коментара:

Анонимен каза...

„Въобще, всяко кълчене, гримасничене и подскачане около Черния квадрат напомнят масова психоза, когато хората, за да не се покажат необразовани, измислят куп красиви слова, така че никой да не се усъмни, че са разбрали: тази картина е истински шедьовър. Спомнете си Х. Кр. Андерсен и приказката „Новите дрехи на краля”.
или пък
"За Малевич не съществува деление на добро и зло, на Бог и Дявол. Вселената му е поток от безлики, безоценъчни форми, в нея нищо не изчезва, а само се видоизменя. Нравственият закон е само човешка измислица, илюзия на възприятията. В крайна сметка всичко е равноправно и води към една, освободена от смисли цел."

Комитата каза...

Черният квадрат съществува и се възприема в контекст на другите неща на Малевич от същото време. Отделно, естествено, смисълът му не е същият.

zarichinova каза...

Всъщност точно смятах да се поровя и да допълня поста с малко повече инфо за Малевич. Защото не съм достатъчно наясно с творчеството му.

Въпреки това този квадрат адски ми хареса и ме провокира, но в съвсем различен контекст - една песен на Einstürzende Neubauten: http://www.youtube.com/watch?v=48nakpWpYTI