петък, 8 януари 2010 г.

Contactless



След като затвориха всички книжарници и копирни центрове в лявото крило на Софийския, остана само една книжарница по средата. Логично там винаги има опашка, продавачките се държат крайно не-вежливо и услугите им стават все по-скъпи. Дотолкова, че десет едностранно напечатани страници с конспектите за пети курс, струват 3 лв. Което прави 30 стотинки на страница, което пък е напълно неадекватно на фона на 8-те стотинки стандартна такса за копиране. Да речеш, че книжарницата е допринесла по някакъв начин за материалите, не - пише си имената на разни професори. След като питам на какво се дължи разликата, шефката тръсва глава и ми казва нещо от рода на има много хора, ако не ти харесва, не ни е до теб. Капитализъм в крайна степен, та чак граничещ с комунизъм.

Излизам възмутено и решавам да прецакам системата и да си отпечатам нещата от сайта, където по принцип би трябвало да качват всичко. Отчаяно търся в ужасния сайт на Юридическия факултет на СУ конспекти/въпросници за два от четирите си изпита този семестър.

След като дори в раздел "Учебен план и въпросник" в Международното частно право не намирам нищо, което поне малко да прилича на това, което търся, решавам, че най-удобно ще бъде да напиша мейл до администрацията, молейки за линк. Защото вече е свършило работното време, а на мейла все някога ще ми отговорят.

Започвам да търся и... о(!) никъде няма публикуван такъв... Не че се учудвам. Ама трябва. В кой век живее администрацията на този университет?

Вече съм споменавала - в раздел администрация има качено само едно единствено нещо и това са "Такси за административно обслужване на студентите". Нищо друго.

Пробвам се да ползвам търсачката, дава "Неизвестна грешка. Отстраняване на неизправности с Windows SharePoint Services" при всички възможни думи и цифри.

Излизам от сайта на факултета и се връщам в сайта-майка на СУ. Там поне има качени телефоните на администрацията. Което е странно, при положение, че единият сайт е специализиран и няма никаква информация, а на общия - има една идея повече. Но имейл адрес и тук няма. Отдолу намирам само този на уеб администратора - webmaster@uni-sofia.bg (въпреки че servant би било далеч по-подходящо). И съответните "мастъри" по факултети, откъдето става ясно, че за нас отговоря човек от администрацията, от когото имам само лоши спомени. Линкът към мейла обаче води към Аутлук, който при мен не работи и няма как да го видя. (Може и да не съм компютърен гений, но обикновено се справям без проблеми)

И, докато се ровя, за да сравня положението в "елитния" ми факултет с това в другите, попадам на страницата на Факултета по математика и информатика. Не, не мислете, че тук има имейл адрес. Под двата телефонни номера, се мъдри следният надпис: ... Когато попиташ някого къде е учил и той отговори - „В Университета”, никой не задава друг въпрос. Защото за българина Университетът с главна буква е СУ „Св. Климент Охридски”...

Сериозно, вярват ли си?

Няма коментари: