неделя, 2 ноември 2008 г.

Идеалист излезе, но като блог



http://www.idealist.bg/blog/
Свеж екип и сериозни заявки. Привлекли са сума хора от Икономедиа. Включително любимата Яна Бюрер Тавание. Огрооомен етичен кодекс, в който се кълнат, че Гамизов няма да се меси и че няма да пишат поръчкови материали. Знам, че ще прозвучи цинично, но се чудя от какво ще се издържат. Особено, ако списанието не е скъпо. Както и да е - силно им стискам палци!

И благодаря на презокеанска Диана за информацията.

5 коментара:

Анонимен каза...

Трябва ли една медия да публикува откровени поръчкови статии, за да е успешна? Адски повърхностно звучи. И изкривено от българската действителност. Доказано е, че не е задължително. Ако е откровена, ще бъде и купувана. Чела ли сте "The guardian" или "Wall Street Journal"?

roxx каза...

ot chisto liubopitstvo, bihte li dali primer s BG medii sled kato se govori za bulgarskata deistvitelnost?

Анонимен каза...

Какви бг медии искаш за пример? И вземете се научете да пишете на кирилица.

roxx каза...

niamashe nujda ot haplivi zaiajdania i zabelejki. komentarut mi beshe vuzmojno nai-uchtiv. faktut, che pishete na kirilica ne vi pravi po-kulturen/a, vse pak na kakuv ezik i po kakuv nachin se izraziavam e ne samo pravo na lichen izbor i stil, no i ne biva da se nalaga edno mnenie, za da ugodi na niakogo. ima prichina, poradi koiato niamam kirilizator na laptopa, no edva li vi kasae. shto se otnasia do vurposa, koito zadadoh po-gore, mojete da izpolzvate vuobrajenieto si, ako ne vi lipsva. slunchev den!

zarichinova каза...

yay! то и анонимно не е хубаво да се пише. най-малкото човек не знае как да се обърне към теб. а иначе сравнително независими са Капитал, но и те поомекват по избори. сега ще си присвоя мнението на един мой бивш колега Радо. та той веднъж ми разясни нещо съвсем умно и същевременно много просто, върху което не се бях замисляла преди.

Имаме една медия. Имаме човек с пари, който ги налива в нея. Налива, налива. Едно списание/вестник имат много разходи. От "Идеалист" твърдят, че не работят за някакви колосални суми. Но все пак са добри журналисти и не могат да работят без пари, което си е съвсем разбираемо. Освен на тях се плаща на фотографи, дизайнери, компютърни специалисти, коректори, чистачки, печатари, разпространители и т.н. Списанието по принцип е и по-луксозен формат. Отиват пари за хартия. За наеми. За компютри. Абе много пари. И така в един момент парите свършват и от списанието/вестника се очаква да започне да си се издържа само. За това има два варианта - от продажби и/ли от реклама. Ако при първото се правят компромиси със стила, за да е ясно и интересно на масовата публика, то при второто се намесват сериозни икономически интереси, от които рано или късно списанието/вестника/радиото/информационната агенция стават зависими. Идеалният вариант - огромен интерес, интелигентни читатели, висок тираж и пълна безпристрастност ми се струват абсурдни за България. Просто държавата е малка, интересите на бизнесмени, политици и мафия се преплитат. А в представите на повечето хора връх в независимата журналистика са "Труд" и "бТВ". WSJ се чете в държава с размерите на САЩ, а и извън нея.

Иначе досега не съм срещала по-голям фен на Гамизов от себе си. И все се надявам, че той ще измисли някоя нова схема и ще обори черногледите ми теории...

пиес: първото уау е написано на латиница. и всичките милиарди хора, които коментират в моя блог, имат право да избират как да пишат:)