понеделник, 23 март 2009 г.

Бира по залез слънце в Борисовата




Peaches
Originally uploaded by Sweet La La's photos
Случвало ли Ви се е някога да сънувате следния кошмар - "намирате се в голям красив парк, след дълъг работен ден. Ден, изпълнен с всякакви изнервящи фактори - хора, задължения, телефонни позвънявания, липса на време и т.н. Като се замислите за него, все още получавате сърцебиене и долната ви устна започва леко да трепери, така че се налага да я прехапете. Но.. бързо спирате да мислите, защото вече сте далеч и вечерта е пред Вас. Лято е, топло е, пълно е с млади хора, а слънцето залязва с цвят на узряла праскова в жълто, оранжево и червено. Току що са Ви звъннали приятелите да Ви обяснят точно коя пейка търсите. Стигате до тях, вадите от раницата си една току що извадена от хладилника бира, отваряте я по някакъв начин и в този момент една огромна полицейска палка Ви праска през ръката, бутилката пада на земята, чупи се с трясък и изчезва. А зад Вас се чува смях, подозрително напомнящ онзи от Трилър: "


Е, не е нужно да ми казвате, ако не се е случвало. И без това се чувствам достатъчно глупаво. Но този сън ще бъде реалност в София след по-малко от месец, демек тамън навреме за лятото. Наредбата на Столична община е странна от историческа и географска гледна точка. Нечувана. Хората са потресени. Като и през ум не ми минава, че ще се трогнат и наистина ще я изпълняват. Защото, ако в Щатите е нормално, то в Европа подобни рестрикции се посрещат с огромно въпросително.

Един проблем на българския законодател е, че не деференцира различните престъпления адекватно и превръща обикновени добронамерени хора в престъпници. Така марихуаната беше сложена преди време в общия кюп "наркотични вещества", наред с хероина и халюциногенните наркотици. Сега бирата влиза в графата "алкохол" и точка. И аз не смятам, че трябва да се допуска всякакви алкохолици да бродят из паркове и градинки, да ти се нанасят в компанията, да фъфлят глупости, плюейки те по лицето, да муфтят за цигари, а в по-тежки случаи - да са агресивни, нападателни и т.н. Но бира след работа не те прави алкохолик и не пречи никому. Дори е доста по-здравословна, отколкото да гниеш в някое опушено мазе или пък в някоя лъскава чалготека.

Според мен в свободна Европа всеки избира сам мястото, където да си пие бирата и би трябвало да бъде наказван, ако не може да контролира държанието си, а не поради простия факт, че държи нискоалкохолна течност в ръцете си.

PS: Само се колебая дали горната част на наредбата звучи по-тъжно или тази тук: "Столичани над 16 години вече няма да могат да се люлеят на люлките."

11 коментара:

roxx каза...

ahahahaahhaahahaha vuv Varna mai vse oshte mogat hora nad 16 god da se liuleiat po liulki, puk bilo to i stolichani

zarichinova каза...

Явно минавате за по-слабички. Виж - в Щатите предполагам, че горната граница не надвишава 12:))

roxx каза...

Abe, I feel your pain det' se vika. To e iasno, che niama da se prevurnem v Amsterdam na Balkanite, obache i predi novata kmetska razporedba da izleze, ne ni beshe losho...

Magdalena каза...

hahha!! kak puk ne; shte si piem w morskata w varna!

Magdalena каза...

btw, Mira chakam post za miskata ni ;]

zarichinova каза...

Няма какво да кажа, толкова много се изписа. Самото съпоставяне на хората по външен вид е абсурдно, нали така?:)

за новата миска има хубава статия тук

Magdalena каза...

"гигантски коментари" :D

eeasss каза...

Според мен може да треснат за непълнолетните една забрана, но за зрели хора да се правят подобни забрани е абсурдно. Заеби парковете, представи си след работа една бира на възух просто, ей така да се накефиш на времето. Или аз лятоот имам навик ако се разхождам да си взема една бира за изпът... хуу грозно било, доста хора с които говорих изразиха мнение че ги дразнело това. ОК. Но, с хартиено пликче не виждам на кой ще пречи. А и друго, в кваратала почти няма заведения, лятото ако искам да се видя с някой приятел, какво до центъра ли трябва да слизаме щото ще ни глобят ако отворим една бира пред блока... Тъпоо, тъпо, тъпо.

zarichinova каза...

"ако се разхождам да си взема една бира за изпът... хуу грозно било"

Ми не, не е хубаво, бори се за правото си на личен избор:). То е грозно и да се секнеш на улицата без носна кърпичка с онзи типично балкански замах, дето подбутваш секрета от най-горната част на носа, напъваш се като за последно и прибутваш рязко. хаха. а после като се и изхрачиш съвсем не става по-красиво.
Само че на такива хора не съм видяла да им се прави забележка. Една цъкаща около тях баба не съм забелязала. Обаче виж - една бира вече голяма грозота.
Увлякох се малко, ама наистина смятам, че човек, който пие бира на въздух зло не мисли:)

roxx каза...

Vuprosut ne opira do estetika, a do politika kakto obiknoveno. Kakto pravitelstvata /bilo to i na mestno nivo/ podhojdat kum ikonomikata, taka i kum borbata sr/u huliganshtinata i bezzakonieto, a imenno: neka napravim neshto SEGA, nishto, che problemite niama da se reshat, a dori shte se utejniat, otkolkoto da izchakame i momentite na smut da otminat. Vse pak, upravliavashtite imat reputacia da gradiat i horata roptaiat i se oplakvat /tova pone go mojem mn dobre/. Narodniat glas iziskva akcii, a ne samo prazni prikazki, che "shi sa upraim." Dadoh primer za ikonomikata, zashtoto ne samo, che e tematichno i suvremenno, no i men lichno me glojdi vsiaka sutrin kato otvoria str na BBC i me zaleiat s novi Obama bullshits za stimulus planove, riazane na lihveni procenti i kakvo li oshte ne, a sled vsichko tova, pred ochite mi e samo 1 duma "inflacia" i nastruhvam. Obache, nali, vseki ikonomist znae, che purvo shte stane po-zle, za da se opraviat neshtata. Koi kaza?
Ta taka i sus stolichnata oprava. Maiki i bashti sa vdignali ruce ot "mladoto pokolenie," studentski grad se prevrushta v kasapnica s poveche kurvi ot londonskoto SOHO i the red light district. E kak da ne napravish neshto? Samo che tova sa deistvia, porodeni ot otchaianie po-skoro, otkolkoto dobre obmislena strategia. Kak edna zabrana v/u alkohola na publichni mesta shte reshi alkoholnia problem na bulgarina idea si niamam. Ne se li prinujdavat horata da se zatvariat po barove i klubove, po domashni kuponi vmesto da si sednesh v borisovata, da posvirish na kitara, da otorish niakoe privetlivo druvche i da izpiesh 1-2 biri? Aide shte spestia teoriata na konspiraciata, che kmetskata uprava e dobre podplatena ot sobstvenici na zavedenia za gorespomenatata zabrana :)
Primeri bol: ot shtatite, durjavata s 1 ot nai-striktnite alkoholni zabrani i sushtevremenno s 1 ot nai-vosokite % na alkoholna zavisimost, do susedkite ni iz Evropa, kudeto niakak vsichko si teche po-spokoino i bez mediini senzacii. Ne iskam da si predstavia kakvo shte se sluchi, ako sushtite zabrani zapochnat da niknat iz Germania ili skandinavskite strani primerno. Viva la revolucion!

zarichinova каза...

Не мисля, че Щатите имат най-стриктните рестрикции. Особено в срвнение с арабските страни. А собствениците на заведения тип: Лодки ще намажат определено. Въпреки че разликата между Лодки и останалата част на Борисовата е само една разнебитена оградка. И като излезеш от там и си един огромен мъртво пиян мъж, неминуемо ще плашеш малките деца, бродейки през парка:)