вторник, 17 март 2009 г.

ББ съветва бащите ни




Съжалявам, че тук постоянно предъвквам все едни и същи личности. Но няма как да не им обръщам внимание предвид факта, че след по-малко от година може би изпълнителната власт в държавата ще бъде съсредоточена в ръцете им. Разгледах преди малко клиповете във вибокс от снощния Мюзик Айдъл, уж да чуя разни талантливи пеещи хора, да проверя дали тази година не е попаднал някой нов Иван Ангелов и т.н. приятни неща. Но нищо подобно не намерих. Срещу мен отново се изпречи... кметът на София, размазан в някакво кресло рамо до рамо с чалгаджийката Ивана. Какво той прави в развлекателно риалити шоу наистина не искам да знам. Спрях да му обръщам внимание на популизма.

Истински ме притесни обаче откритият му призив към българите за саморазправа. Ставаше въпрос за много тъжен случай. Едно от момичетата в МИ, талантливо и красиво, е сляпо от 4 години. Причината, по думите на Иван и Андрей, е побой, нанесен от бившия й приятел - барабанист в ПИФ и Сленг. ББ първо коментира, че "в случая с този гамен просто трябва да се стигне до край - като е луд - в лудницата", като искам да подчертая отново, че става въпрос за кмета, а не за съдия, нито за прокурор или следовател, запознал се подробно с доказателствата по този случай. Самата дума "лудница" също е некоректна, както между впрочем и "цигани", но айде, простено му е - той нали трябва да бъде разбиран от "материала".

Не съм безчовечна, но не мога и да поглъщам всяка информация, подадена ми от някакви водещи, за които също има доста доказателства за неспазване на закона. И когато след тази подадена информация, някакъв човек, претендиращ да бъде политик, е помолен за съвет към други жени-жертва на насилие и даде следния отговор: "Тея, които имат бащи - по-здрави, да го намерят и да му го върнат два пъти" просто полудявам. Полудявам наистина. Живеем в правова държава, държава, в която не родителите на пострадалия раздават правосъдие. А в която има следствие, доказателства и съд.

Защото ако бащите на "тея" хванат и пребият Пещо и го ослепят, а после се окаже, че "тея" всъщност са пострадали от Гошо... какво правим, г-н ББ? Имаме трима слепци грубо казано.



ББ-изказването - след 8:00 мин.

За мен един истински политик в едно сериозно предаване, чувайки за подобен случай, трябва да отговори: "Ще се запозная с доказателствата по делото и тогава ще коментирам, a дотогава - бих дал няколко конкретни съвета за промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, в Закона за МВР и т.н. като например... Съвети, до които съм стигнал след подробни разисквания с експерти и практикуващи юристи". Ама това скучничко звучи, нали? Друго си е да дадеш ударно решение на проблема.

Няма коментари: