четвъртък, 27 март 2014 г.

за укрепване на националната идентичност



kleta
Цеца бие всички рекорди, разпродава Арена Армеец 

Балканската кралица Цеца обещава, че това ще бъде най-разтърсващото шоу, правено някога извън територията на нейната родина. Цеца даде специално интервю по темата за сръбската национална телевизия, а на въпроса - защо именно концертът ѝ в България ще бъде най-добрият, тя заяви: „Ние сме изстрадали народи, особено през последните 20-30 години, просто искам да направя тези хора щастливи...“. Балканската богиня... „Майката на нацията“, както я наричат в Сърбия, ще представи на родна земя най-доброто от началото на музикалната си кариера до днес.
24 март

majka
Цяло село заживя с български народни носии

Работещите в държавните администрации и фирми облякоха на работните си места традиционната ресенска носия или сложиха автентичен аксесоар от нея, с което доказаха, че жителите на село Ресен се гордеят с бита си и не са забравили българския дух и традиции [...].
27 март

balgariq
всяка сутрин вестник преди работа С КЕФ от Lafka!

Жената, която продаваше, винаги бе премръзнала от студ зимата, а будката – ръждясала, и честно казано – малко ме хващаше страх да не падне някоя ламарина отгоре ми.
[...] Слава богу – надежда има! Нещата започнаха да се променят, откакто навлязоха т.нар. ЛАФКИ. [...] Най-после нещо европейско - новите вериги киоски Lafka. Европейско, а в същото време – българско, и залага основно на родните стоки.
14 март

1 коментар:

Анонимен каза...

1. Национална идентичност са укрепва с позитивни нагласи, а чувства като гордост и удовлетвореност от нея са част от придобитата етническа, национална или расова идентичност и са показател за удовлетвореност от ежедневния живот.
2. Оценката на собствената група, независимо дали е позитивна или негативна, е различен и независим компонент от националната и етническата идентичност. В този смисъл човек може да е обвързан със собствената група и същевременно да изпитва негативни чувства към нея и да има желание да принадлежи към друга група.
ИЛИ
" .... постигнатата национална идентичност е свързана със способността да се приема гледната точка на членовете на други националности, а това от своя страна допринася за нагласи на отвореност към тях, т. е. добре развитата структура на идентичността … е гъвкава.
3. За разлика от професионалната или политическата ориентация, националната идентичност не подлежи на избор от личността, тя е предопределена и предзададена при раждането й.
Човек често се изправя пред избор как да се отнася и какво значение да й отдава, но добрия тон повелява той да не влиза в ролята на съдник, чрез непреки или асоциативни послания.