понеделник, 3 март 2014 г.

HER gender



Paul: You are part man and part woman. Like there's an inner part that's woman.
Theodore: Thank you.
Paul: It's a compliment.

Alien Child: I hate women. All they do is cry all the time.
Theodore: That's not true. You know men cry too. I actually like crying sometimes. It feels good.
Alien Child: I did not know you were a little pussy. Is that why you don't have a girlfriend? I'm going out on that date and fuck her brains out and show you how its done. You can watch and cry.

Тези две реплики във филма Her ме изненадаха. Целият филм е футуристичен, според Росен - такъв какъвто си го е представял Стив Джобс. Дрехите са красиви, но семпли и удобни, техниката е неразривна част от човека, и все пак най-интересни ми станаха жените. И то особено защото го гледах веднага след като прочетох тази статия, която ви препоръчвам. 

3 коментара:

Анонимен каза...

Филмът е превъзходен, вярно, оставя не много приятно усещане на не особено "чистоплътен" душевен оргазам, което го прави непригоден за многократна употреба :), но пък и кой би очаквал нещо друго ...
Мисля, че филмът заслужава много повече от това да бъде патерица за нечия теза, а това което те "изумява" ми прилича на поглед ограничен от собствените стериотипи.

zarichinova каза...

хах, чаках този коментар. айде на бас, че тия две реплики са вкарани съвсем преднамерено! би трябвало да го спечеля, само да се разтърся малко. а за моя ограничен поглед.. не знам дали си прав/а. по-скоро съм свикнала с обратното. в момента, примерно, чета азърбейджанска книга, където джендър стереотипите с лопата да ги ринеш. на този фон това няма как да не ми направи впечатление.

Анонимен каза...

1. Не отричам, преднамерени са, а и в този филм нищо не е случайно.
2. Свикнала си с обратното? Дали не е защото стереотипите на твоята среда са различни от общоприетите за голяма част от социума, в който живееш или пък все още си относително млада и "библиотеката" ти от модели за поведение все още не е пълна.
При всички случаи, с времето (съзнателно или несъзнателно) ще прилагаш все повече стереотипи, неизбежно е.
Стереотипното поведение не драма, нито клеймо, готовите поведенчески и логически модели, в много случаи водят до по-висока ефикасност, а в редки случаи и на по-висака ефективност, както за индивида така и за обществото.
От друга страна, преодоляването/надмогването им (дори и моментно) има голям когнитивен потенциал и силен катарзисен ефект (мисля, че последното се относя особено силно за твърдите стериотипи, които имат силно и дълго влияние в човешките взаимоотношения).
3. Да, мисля, че ти прилагаш готови поведенчески/"ограничителни" модели, все пак всеки човек е функция на средата в която е израснал, живее и работи. Малцина са тези, които се еманципират напълно (трябва да си гений или психично болене, или пък и двете, границата не е осезаема :)).
4. Въпроса е, дали стереотипите в теб ти пречат или ти помагат, на теб, на тези около теб и на обществото като цяло?
5. Доколко можеш да осъзнаеш и надмогнеш своите стереотипи?
6. Силното в HER е че предизвиква шаблонното мислене именно чрез използването на шаблони, пък и в крайна сметка филми извън шаблона често са "обречени".