сряда, 8 май 2013 г.

Издухана етикаВчера 21-годишният тенисист Григор Димитров постигна безпрецедентна победа над лидера в световната ранглиста - сърбина Новак Джокович (Ноле). След мача Джокович каза: "Искам да поздравя Димитров, защото той бе тенисистът, който се представи по-добре на корта." Роджър Федерер, който също участва в турнира, написа в Туитъра си: "Изненадан съм, но в същото време съм вдъхновен от желанието ти за победа, Григор! Поздравления". Самият Григор Димитров също е впечатляващ със скромността си: "Все пак това е Новак и можеш да очакваш всичко от него. Той игра страхотно в този тайбрек и аз не можех да направя много повече."

"Да го д***т сърбите начело с Ноле!", "Оставете Джокович... Димчо Дебелянов е казал: "Мъртвият не ни е враг"!", "Сърбите винаги са ни дишали прахта!" - думи на председателя на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров. Този човек с шкембе се оказа далеч по-нескромен по отношение на победата на тенисиста и заля Фейсбук с рядко тъпите си коментари (публично достъпни), изпълнени с очарователна смесица от цинизъм, злоба, тесногръдие и шовинизъм.

Не бих му обърнала внимание, ако не беше постът му, професията му, ако не цитираше Дебелянов... Фактът, че е във ВСС с протекцията на Атака обяснява поведението му, но кой ще ми каже как се е оказал шеф на етична комисия?Ъпдейт, 13.05: Това същество е излязло с официална позиция по случая. Хакери му били хакнали профила. Иначе той бил дълбоко толерантен, понеже (!) обичал сръбски спортисти, треньори, кефел се на външния вид на някаква сръбска тенисистка и... "накрая призна, че уважава и сръбската кухня – обичал кайсиева, дюлева и крушева ракия."

Що за глупак?

1 коментар:

Анонимен каза...

Интересно, но къде е проблемът?
"Етика е съвкупност от нравствени норми, понятия, съждения, оценки за начините на поведение в обществото и семейството."
Ако приемем, че етиката е съвкупност от нравствените ценности на човека като специалист, личност и обществен субект, който от своя страна е функция на обществото и семеството, то възниква въпроса дали това, което Вие априорно дефиниранете като неетично е неетично за обществото и семейството, чиито представител е Ясен Тодоров?
Чия етика всъщност е норма в нашето общество?
Дали нещо, което разделя, предизвиква агресия и чувство на превъзходство (вкл. и национално) може да се нарече етика?
Всъщност "мачизмът" за, който говорите не е ли също морална философия (етика) основана на превъзходството?
Етиката на съвеста, приятелството, състраданието, сплотяването преодоляване на индивидулизма и агресивността и т. н. не е ли просто проева на слабост в съвременното общество (етика на слабите)?
Етиката на Джоковичм и Федерер не ли и етика на снисхождението на боговете на тениса (само Надал липства от пантеона)?
Въпроси, въпроси, ... но за едно съм сигурен, Вие сте толкова права в своята етична позиция, колкото и Ясен Тодоров е представител на етиката на съвременния политически и обществен елит.