сряда, 24 април 2013 г.

Фестивал на науката, Мирково, 2013



  1. слонска паста за зъби
  2. вулкан
  3. пещера
  4. океан
  5. динозавър
  6. цветя
  7. самонадуващи се балони
  8. зъб
  9. огнени букви
  10. топъл лед
  11. налягане
  12. слънчева система
  13. батерии от картофи
  14. свиващи се яйца

Що за списък само! Преди 3 дни се оказах в село Мирково, 70 км. от София, вляво от Подбалканската. На гости на Владимир Цветков, учител в селото, по програмата "Заедно в час". Беше ме поканил във фейсбук на "Фестивал на науката". И, разглезена от фейсбук събития, насмалко да не му обърна внимание и да не ида. Добре че не стана така.

Още като пристигнах, се сблъсках с кодовите имена от горния списък - 15 проекта, които щяха да бъдат представени от учениците на Владо (впрочем преподавател в малкото училище по 5 различни предмета, сред които химия, биология и рисуване).

Сладурски, малко стреснати от вниманието детски физиономии се спотайваха зад списъка, с едни такива големи очи и чакаха с нетърпение да представят уменията си. Слонската паста за зъби, например, беше нещо голямо и розово, което избухна изпод ръцете им.

Също като вулканът, който беше толкова мощен, че опръска камерата на местната телевизия "Средногорие"

Пещерата, направена от варел, разрязан на две, облепен с вестници, и боядисан с блажна боя, беше хотел за прилепи и предлагаше кални и водни бани, масажи със сталактити и възглавнички за нокти. 

Моделът на океан беше съпроводен от викторина - въпроси по биология с награда - коктейл от домашен компот. 

Разрязаният зъб имаше кариес и представяше как кръвта минава през него - сложна схема от десетки сламки вкарани една в друга, които тръгваха от един буркан с червен сок, минаваха през зъба и стигаха.. до устата на момченце, което го смучеше, за да движи цялото нещо.
Слънчевата система беше направена от футболна топка, грейпфрут, тенис топче.. и дори влезе в новините.


Мисълта ми е - има магии, които се случват в съседното село. Оглеждайте се!

Снимките са на Мария Каменова. А ако искате да се включите в друга инициатива на учителя Цветков и да дарите детски книги, вижте тук

Няма коментари: