вторник, 25 септември 2012 г.

Крадците на колелета



На Димитър Шалварджиев му писна и написа писмо на премиера Бойко Борисов! Борисов не му отговори, но пък тази сутрин го поканиха по телевизора да разкаже за това как през това лято му откраднаха две колелета на стойност около 3 хил. лв. Интервюто можете да видите тук.

Иначе тези от бТВ за пореден път се доказват като напълно неадекватни. Защо по темата за кражбите на велосипеди в студиото им е канен да коментира наци-политикът Боян Расате? Струва ми се, че не е популярен като експерт по темата. И да каже човек, че говори нещо съществено и обогатява зрителя със самото си присъствие, не - само популистични шитове. 

4 коментара:

Анонимен каза...

Крадци на колелета, на гуми, детски колички, мази, тавани все едни и същи маргинализирани типове, но не безсилието на полицията (според мен на моменти тя найстина е безсилна пред количеството и честотата на този вид кражби) е най дразнещото и най-отвартително. Всъщност основния проблем е вандализма, с който много често са придружени тези кражби (особенно когато поради една или друга пречка крадеца не е останал задоволен), това неуважение към труда на околните озлобява и се стига до абсурдни дискусии, като тази за Д. Опиц

zarichinova каза...

Е, не го намесвай убиецa Опиц. Защото проблемът е отношението на полицията. Това, че те унижават и ти говорят глупости. Дори и да не могат нищо да свършат и да са безсилни /в което се съмнявам, предвид факта, че около Народното събрание е пълно с камери/, те трябва да се държат с уважение.

А самите крадци трябва да върнат откраднатото, да бъдат глобени или осъдени на общественополезен труд или нещо такова, но не и линчувани и убивани, както е направил този идиот..

Анонимен каза...

Вярно, да не намесваме този срахливец. Но относно уважението, полицаите или поне тези от тях който се занимават с досъдебните разследвание (дознателите), особенно в София са затрупани със десетки, че дори със стотици дела (май досъдебното производство имаше и срокове), в този аспект на разсъждение е съвсем разбираемо че приоритизират по-важнтие от тях и понякога, може би някой от тях си позволяват да се държат неуважително и цинично, както и да принизяват извършените престъпления, в този контекст ще дам един пример
Преди 5-6 год., тъкмо си бях купил кола, даже още не се бях нарадвал, (баше ми първия автомобил) когато късно вечерта на третия месец се опитаха да ми я откраднат. Всъщност, само чудото (съседката)я спаси да не я разкомплектоват в някоя автоморга. Тогава чаках 4 часа екипа за сваляне на пръстови отпечатаци (при бягството крадците си баха изоставили част от инструмента, включително и шунтиращ чип за запалването) накрая дойдоха и "огледаха" точно за 2 минути, че имаха наглостта да кажат, че "вместо да вися да ги чакам, трябвало да ходя да пия една бира за да отпразнувам че съм се разминал на косъм, щото ако била открадната (колата беше от масова марка и на 10 години) до 72 часа щяла да бъде напълно разкомпелектована и разхвърлена по различни автоморги" ... едва ли е необходимо да казвам че една седмица им бях бесен (едва ли необходимо да казвам че случая завърши с една бележка след половин година в която ме уведомяваха че прекратяват разследването срещи двамата "неизвестни" извършители(при това разполагаха с подробно описание на единия от прияттел видял че някой стои до колата с отворена врата и помислил че съм аз (беше видял този който стоял отвън, от 50 см. разстояние).
Днес обаче си давам сметка че "грубото и цинично" отношение тогава е било по-скоро резултат от профисионална деформация и/или умора (когата буса с 4-та криминолози минаха около 3 през ноща им оставаха още два "обекта" а казаха че смяната им била до десет, просто не смогвали да покрият всички обекти). Та, извода от цялата история е: профисионална деформация и натоварване вероятно са причина в омаловажаването на чест от битовите престъпление, а и да не забравяме че тези хора не са паднали от Марс (изразът е перифразиран от Ремарк) те са такива каквото е и нашето общество.
А иначе на втората част на поста ти:
1. "осъдени на общественополезен труд или нещо такова" - това е смешно, мисля че сама го съзнаваш
2. "но не и линчувани и убивани, както е направил този идиот" - съгласен съм със всичко до констатацията/епитет "идиот", (явно случая е предизвикал силни емоции във вас), за мен Опиц е СТРАХЛИВЕЦ, мрънкач и жалък убиец, Все си мисля, че вероятно бих приел (дали бих бил съгласен е друг въпрос)да излезе и да каже че рецидивистите са измет която не заслужава да живее и счита че присъдата му е несправедлива, но да преследваш престъпник на улицата, да стреляш по него с патрони с изместен център на тежеста (бил е бивш полицай и много добре е съзнавал какви ще са последствията) и след това да ми плачеш па национални медии и да твърдиш, че ако си знаел какво ще стане .... просто ме ВБЕСЯВА .. та затова го намесих и него.

Анонимен каза...

ПС: Виждам, пълно е с провописни грешки :)