неделя, 23 септември 2012 г.

"Мюсюлманския" гняв



Брилянтна статия за т.нар. мюсюлмански гняв. Авторът се казва Руслан Трад. Доколкото разбирам, той е българин от сирийски произход, създател на първия български блог за Близкия изток и Северна Африка - ruslantrad.com. Задълбочено изследва реакциите след излизането на ето този нелеп филм - всички ли мюсюлмани убиват дипломати, кой преиграва с цялата история за арабския гняв, какво е станало по време на неотразените протести на хората в Кайро, Бенгази и Тунис срещу насилието, породено от филма.

Знаете ли, че по предварителни данни участие в протестите срещу филма са взели между 0,001 и 0,007% от 1,5 милиардното мюсюлманско население по света? Чухте ли, че папата е посетил Ливан в разгара на напрежението, а лидерите на Хизбулла са присъствали на неговата проповед, въздържали са се от коментари за филма по време на визитата му и са призовали за религиозна толерантност? Аз не знаех, не бях чула.



4 коментара:

Анонимен каза...

То зи път няма да те спамя с глупости, ще е по темете и конкретно, все пак това ми е работата. И така,"задълбоченото изследване на реакциите" не дело на Руслан Трад, той е просто компилатор:
1. При доказателствата за своето твърдение той използва изследване проведено от Меган Рей, асистент по политически науки в "University of Colorado Denver".
2. Изследването се базира (при знаменателя) на данни за пополациите от два източника: Световната Банка (данни към 2011г.) и по анализ на "Pew Forum", (данни вътре са към 2010г.)
стойностите в числитея от своя страна се базират на медийни публикации от легитимни източници.
3. Изследването обхваща 16 държави от Близкия изток, като за 4 от тях (Саудитска Арабия, Обединени Арабски Емирства, Джибути и Западна Сахара липстват данни за протести против въпросния филм.
3 Населението на 16-те 2010 - 400 878 млн., 2011- 428 026 млн. (различията са основно поради миграционни процеси, изострени през последните 2-3 год.Население на 14-те за 2010 - 370427 и за 2011г. - 390619 млн. души. С една дума когато извадката ти е за определен брой страни съпоставката с популацията на целия етнос не е КОРЕКТНА, освен ако не си сигурен че е осигурен равен шанс за участие и нормално разпределение. От бекграунта на авторката става ясно че подбора е свързан с конкретни региони (Близкия Изток и Северна Африка).
4. На база населението в страните в които е имало антиамерикански протести, коефициента на учестие се движи (в зависимост от избраната за база година и от това дали е със или без 4-те държави с липстващи данни) 0.007 до 0.00008 изразено в %, това е от 0.007 до 0.008%.
5. Съпоставката с броя на протестиращите от НАЧАЛОТО на "арабската пролет" показва че на всеки 1 протестиращ против филма съответстват над 19 протестиращи за демократични промени, ли с други думи, коефициента на тяхното отношение е 0.051, което изразено в % е 5.1%, с присти думи, участвалите в антиамериканските протест са едва 5 процента от участвалите в протестите за демократични промени.
ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: Авторката изрично отбелява че поради липсата и оскъдностте на точни и достоверни данни по отношение на антиамериканските протести и използвала медианата на интервала за стотици и хиляди, т. е. в източници за които се говори за стотици придава стойност от 500, за хиляди - 5000. Имайки предвид склоността на журналистите да преувеличават и украсяват е логично да предположим че стойностите са значително по-ниски, вероятно става въпрос за участие от типа на 0.004 - 0.005% от 400 до 428 милионното население на 16 те държави, което е около 2-3% от участвалите в НАЧАЛОТО (наблягам на това, защото общия брой на участниците в началото е доста ограничен) на "арабската пролет"
Извод: Тезата ти е вярна, доказателствата към нея обаче са некоректно представени, което води към съждението за тенденциозност (говоря за блогъра, а не за изследването).
Изследване:
http://sitemaker.umich.edu/megan.reif/arab_uprisings_vs._anti-film_riots&config=ccQVbeV4dWtbXYtIOV7bJ0

Анализа на "Pew Forum"
http://www.pewforum.org/uploadedFiles/Topics/Religious_Affiliation/Muslim/FutureGlobalMuslimPopulation-WebPDF-Feb10.pdf
Погледни графичното представяне на линейните регресии между: линия на бедността, години прекарани в образователната система и раждаемостта сред ЖЕНИТЕ във фартилна възраст (15-49г.), може да ти е интересно.

ПС: извинявам се, ако има грешки :)

Анонимен каза...

попУлация .. ехххх, пак съм пълен с елементарни грешки :(

Анонимен каза...

Понеже ме хвана срам от неграмотно написания пост го пускам отново. Моля, изтрии стария.

"Този път няма да те спамя с глупости, ще е по темата и конкретно, все пак това ми е работата. И така,"задълбоченото изследване на реакциите", не дело на Руслан Трад, той е просто компилатор:
1. При доказателствата за своето твърдение, той използва изследване проведено от Меган Рей, асистент по политически науки в "University of Colorado Denver".
2. Изследването се базира (при знаменателя) на данни за популациите от два източника: Световната Банка (данни към 2011г.) и по анализ на "Pew Forum", (данни вътре са към 2010г.) стойностите в числителя, от своя страна, се базират на медийни публикации от легитимни източници.
3. Изследването обхваща 16 държави от Близкия изток, като за 4 от тях (Саудитска Арабия, Обединени Арабски Емирства, Джибути и Западна Сахара) липсват данни за протести против въпросния филм.
3 Населението на 16-те 2010 - 400 878 млн., 2011- 428 026 млн. (различията са основно поради миграционни процеси, изострени през последните 2-3 год.Население на 14-те за 2010 - 370427 и за 2011г. - 390619 млн. души. С една дума, когато извадката ти е за определен брой страни съпоставката с популацията на целия етнос не е КОРЕКТНА, освен ако не си сигурен, че е осигурен равен шанс за участие и нормално разпределение. От бекграунта на авторката става ясно, че подбора е свързан с конкретни региони (Близкия Изток и Северна Африка).
4. На база населението в страните, в които е имало антиамерикански протести, коефициента на участие се движи (в зависимост от избраната за база година и от това дали е с или без 4-те държави с липсващи данни) 0.007 до 0.00008 изразено в %, това е от 0.007 до 0.008%.
5. Съпоставката с броя на протестиращите от НАЧАЛОТО на "арабската пролет" показва, че на всеки 1 протестиращ против филма съответстват над 19 протестиращи за демократични промени, или с други думи, коефициента на тяхното отношение е 0.051, което изразено в % е 5.1%, с прости думи, участвалите в антиамериканските протест са едва 5 процента от участвалите в протестите за демократични промени.
ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: Авторката изрично отбеляза, че поради липсата и оскъдността на точни и достоверни данни по отношение на антиамериканските протести е използвала медианата на интервала за стотици и хиляди, т. е., в източници, за които се говори за стотици придава стойност от 500, за хиляди - 5000. Имайки предвид склонността на журналистите да преувеличават и украсяват е логично да предположим, че стойностите са значително по-ниски, вероятно става въпрос за участие от типа на 0.004 - 0.005% от 400 до 428 милионното население на 16-те държави, което е около 2-3% от участвалите в НАЧАЛОТО (наблягам на това, защото общия брой на участниците в началото е доста ограничен) на "арабската пролет"
Извод: Тезата ти е вярна, доказателствата към нея, обаче са некоректно представени, което води към съждението за тенденциозност (говоря за блогъра, а не за изследването).
Изследване:
http://sitemaker.umich.edu/megan.reif/arab_uprisings_vs._anti-film_riots&config=ccQVbeV4dWtbXYtIOV7bJ0

Анализа на "Pew Forum"
http://www.pewforum.org/uploadedFiles/Topics/Religious_Affiliation/Muslim/FutureGlobalMuslimPopulation-WebPDF-Feb10.pdf
Погледни графичното представяне на линейните регресии между: линия на бедността, години прекарани в образователната система и раждаемостта сред ЖЕНИТЕ във фертилна възраст (15-49г.), може да ти е интересно."

Анонимен каза...

изтриЙ ... пфу