сряда, 28 септември 2011 г.

Първи уроци по граматика



Не е лесен животът на българския краен националист в последно време. Постоянно се налага да пише някакви работи и то най-вече онлайн. Писането не е лесна работа и всеки допуска грешки от бързане, кой повече, кой по-малко. Затова тук ще си позволя няколко съвета към моите сънародници с... така по-буен нрав.

Първо (и най-важно) трябва да се отбележи, че писането на латиница е проява на лош вкус за един уважаващ себе си краен националист. Men lichno mi haresva, но мен не гледайте!

Второ - силно препоръчително е да се пишат запетаи пред следните думички: ако, защото, че, понеже, когато, където... Много са и са трудни за запомняне, но нека всеки път се пробваме да произнасяме и на глас изречението, което пишем и там, където правим пауза, за най-сигурно слагаме запетая.

Трето - всяка запетая или друг препинателен знак се долепя до последната думичка, но след нея се оставя едно (само едно) празно място. Повече от три препинателни знака не са допустими. "!!!" е предостатъчно, за да привлече внимание.

Четвърто - този, който извършва действието и е в мъжки род получава пълен член "ът" или "ят". За целта си задаваме въпроса "Кой извършва действието". Понякога е трудно, знам. Защото това се отнася и за възвратните глаголи. Трябва дълго да мислим при изречение от типа на: "Блокът се строи от работника".

Пето - хубаво е да избягваме писането с главни букви. То често дразни и обърква четящия. Главните букви означават крещене и често обиждат по-чувствителните ни адресати.

5 коментара:

Анонимен каза...

Извинявайте, колега, но не съм съгласна с четвъртия Ви урок по граматика. Въпросът "Кой извършва действирто?" определено не помага при изреченията с възвратен глагол. Аз дълго мислих, но все ми се струва, че не блокът, а работникът извършва действието, а последният въпреки това не е подлог. Моля Ви се, не заблуждавайте младите крайни националисти!!! (напълно достатъчно)
Иначе с останалото и особено това за главните букви съм абсолютно съгласна.

С уважение,
Ваша почитателка (Канелка)

zarichinova каза...

Здравейте!

Извинявам се. Неясно съм се изказала. Трябвало е може би да започна с "В общия случай" и да уточня, че обикновено не се отнася за възвратните глаголи. Благодаря Ви за забележката.

Искрено Ваша,
Пълнена Чушка

Анонимен каза...

Радвам се, че се изяснихме.

Пожелавам Ви да радвате читателите с още нови и интересни творчески изяви!

Ваш Зелев сок

zarichinova каза...

Човърка ме неприятното усещане, че преди зелев би следвало да има запетая.

Анонимен каза...

Ами то и пълен член в женския род трябва да има, ама ако всичко беше наред в тая държава, нямаше националистите да пишат по форумите и в този ред на мисли блогът Ви щеше да е безполезен... Затова нека въпросът за запетаята да бъде тема на следваща Ваша публикация. Ще очаквам по-задълбочен урок по употреба на пунктуацията.

(за да няма съмнения) просто Канелка