сряда, 14 януари 2009 г.

Политиците, обществото и условността



Такамм. Имах контролно в университета и минах през жълтите павета. И аз не знам за какво. Обичаен сеирлък сигурно. От няколко дни се каня да напиша нещо за този протест, който тече и в момента, макар и вече нелегално. Защото през последните няколко дни постоянно ми се налага да споря с вдъхновени приятели заради него. Излиза, че е въпрос на чест да си там. Дори не просто чест - ти не си българин, не си студент, не си граждански осъзнат, не те интересуват проблемите на държавата, ако не се включиш. Само че не е така. И аз не съм доволна от правителството, и аз смятам че много от политиците се държат нагло. Но не смятам, че този протест ще промени нещо. Не ме разбирайте погрешно. Не съм против протестите по принцип. Против съм протести, в които никой не е наясно за какво протестира човекът до него.

Наистина за какво се събраха гражданите днес? За да протестират за това, че Стоян Балтов беше убит по подобен нелеп начин? За това, че Студентски град се е превърнал в гето, в което се влагат пари за всичко друго, освен за образование? Заради корупцията по високите етажи на властта? Заради изсичането на гори? Заради застрояването на Иракли? Заради полицейщината? Заради зависимостта на България от Русия и подмазването на Путин? Заради излагациите пред ЕС? Заради спрените пари? Заради ниските температури напоследък и поледиците? Заради поскъпването на бирата? /която причина преди малко един приятел ми изтъкна/

Да. Ясно е, че е за всичко заедно. Но липсата на конкретика води до идеални условия за бягане от отговорност.

Освен това може ли някой да ми докаже, че най-активните участници гласуват? Искам някой да ми докаже, че поне 50% от хората, които викаха, са гласували на последните парламентарни избори. Защото, за мен всеки, който не гласува, няма право една дума да каже срещу Тройната коалиция, камо ли да организира протести. И колкото и условно да звучи логиката ми, държа да отбележа, че нямам един приятел-студент, който да живее в Студентски град и да е гласувал на вотовете, по време на които е бил в Сф /демек всички/. Имало "някакви бележки, някакви уверения - пък и един глас какво променя... нали Доган пак ще си ги купи изборите..." Гласувахте ли?

И какво ще стане, ако падне правителството в крайна сметка? Кой ще ни управлява тогава? Някой много морален ли? Някой много интелигентен? Нека не се лъжем.

Освен това плаката на събитието. Явно под боклук се разбират всички по-големи политически партии в България. Ако наистина ги изметат след днес, какво ще остане? Това, което днес крещеше един скинар: "Държавата - това съм аз"? Политическите партии са единственият инструмент за упражняване на демокрацията. Ако ги отречем напълно и се удавим в злоба, какво следва? Анархия? Тоталитаризъм? Неокомунизъм? Наистина не разбирам. И се съмнявам, че някой от днешните недоволни, има готова идея за нова система на управление.

Защото, нека си представим следната ситуация. Един ден е избран един депутат - един наистина сериозен, интелигентен, деен, съвестен човек, който иска да помогне. Възможно е, нали? Минава първият му работен ден. През него той чете във вестниците, че е боклук. Гледа сутрешния блок и му казват, че е боклук. Пред работното му място хората крещят, че е боклук. По стените на сградите около блока, в който живее, пише, че е боклук. В интернет пише, че е боклук. И т.н. Колко дълго той ще смята, че има смисъл да поддържа положителните си качества, при положение, че никой не му вярва. И в какво ще се превърне накрая? Имена. Защо не назоваваме имена? Защо само обобщаваме?

Имам и още. Основната част от хората, които видях на протеста, не са такива, които бих искала да срещна на тъмна уличка в някоя нощ. Това не са героите на днешния протест, които се опълчиха срещу безочието на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Това бяха скинари, с шалчета, якета и шапки, обсипани с българското знаме. Това бяха хора, които попиват всяка дума на Расате. Това бяха хората, които удивително приличат на тези, които биха участниците в гей парада през лятото. Това бяха хората, които чупят стадиони и автобуси след всеки мач Левски:ЦСКА. Те се нахвърлиха на полицаите, те мятаха тухли по тях, те чупиха прозорците на НС и на магазинчетата по Шишман. Това ли е правилната гражданска позиция? Така ли показваме на политиците, че поведението им не е адекватно и морално?

Тези хора не изразиха днес моето мнение. Въпреки че ми пука.

Изминавайки пътя от СУ до жълтите павета за пореден път си дадох сметка за нещо неприятно. Аз не просто съм недоволна от политиците, аз съм недоволна и от обществото. Поне си давам сметка за цялата условност на двата термина.

17 коментара:

Vanko каза...

Ako se suglasim 4e ima dva osnovni klasa v nasheto bulgarsko obshtestvo - upravliavashti i upravliavani, mojem lesno da vidim 4e interesite na ednite ne se prepokrivat s interesite na drugite. Upravliavashtite imat za cel osnovno li4no oblagodetelstvane. Upravlqvanite raz4itat na upravliavashtite da se grijat za tehnite interesi. Tezi dva interesa pri normalni obstoiatelstva sa korenno razli4ni. Ostaveni na estestveni obstoiatelstva upravliavashtata klasa shte tursi na4ini za dopulnitelno oblagodetelstvane i nqma da obrushtat vnimanie na normalnite hora (upravliavanite). Bez zna4enie koia partia, koi pravnici, vsi4ki te shte se suobrazqvat s li4nite si nujdi i oblagodetelstvane.
Kakuf e na4ina upravliavashtite da budat PRINUDENI da se pogrijat dori i za malko za interesite na upravliavanite? 1. izbori - postoiannia stres za zaguba na mandat mogat na teoria da nakarat upravliavashtite da budat po socialni (da se suobrazqvat s nujdite na upravliavanite); 2. publi4ni bezredici/buntove - postoiannia stres za LI4NATA sigurnost na upravliavashtite shte gi nakara da budat po socialni v politikata si.
Mislq 4e purvia na4in e mn podhodiasht i civilizovan. 4esto se spekulira 4e toi e putiat koito trqbva da se poeme v bulgaria. Toi za sujalenie e po skoro prilojim v po naprednalite demokracii.
Mislq 4e za nivoto na razvitie na nashata demokracia, i imaiki predvid 4e nashata durjava ima status na nai neefektivna demokracia (nai-korumpirana durjava v evropeiskia suiuz) vtoriat na4in za vuzdeistvie vurhu upravliavashtata klasa shte e nai efektiven.
nqma zna4enie kauzata, partiata, deputatite, policiata! tova koeto ima zna4enie e da se povliae vurhu upravliavashtata klasa za po socialna politika. Ne mislq 4e ostanaha hora koito da vqrvat 4e straha ot zaguba na mandata e tolkova golqm 4e da nakara upravliavashtite da vodiqt po socialna politika!

roxx каза...

Ivane, dobri tochki, no shte triabva da se suglasia s Mira, vupreki che sm za protesta kato forma na izkazvane na nesuglasie i niakuv vid deistvie. po-skoro, obache, mai me privlicha romantichnata idea za nego otkolkoto da viarvam v uspeha. moje bi obshtestvoto e takova sled kato milioni hora protestiraha protiv voinite i iavno chovechestvoto otkazva da funkcionira i "progressira" bez tiah. mn voda izteche ot 50te i 60te god, a siakash ne sme mrudnali i ne si vzehme pouka. a i protestite prez izminalite dni v stolicata naistina ne sa osobeno iziasneni ot kkauv h-r sa - socialen, politicheski, ikonomicheski? v smisul, i kvo kato padne pravitelstvoto - pak li dulug proces na "prehod"? prehod kum kakvo, po diavolite??
gledala sm reportaji na bTV, kudeto pokazvat niakakvi tipove, koito naistina ne mogat da skalupiat 2 repliki na bulgarski i edva si kazvat zaglavieto, a kato gi pitash zashto sa tam, izmunkvat neshto tolkova izturkano i naizusteno, che me hvashta iad i sram. i e viarno, che i mediite mogat da izopachavat neshtata i ne samo takiva lica ima, no te sa prekaleno mn sred tulpata i praviat neshtata oshte po-haotichni i pochti lisheni ot vsiakakva cel, zamisul i organizacia.
Ivane, Bulgaria e policeiska durjava i zapochva da prilicha na totalitarna takava vse poveche i poveche. Na koi mu puka kakuv mu e reitinga kato ot pokolenia nared semeistvoto mu i blizkite mu si jiveiat oholno? egoism foreva

Vanko каза...

Roxi -
1. Az vuobshte ne govoria za miren protest. Specialno pod4ertah 4e govoria za protest pri koito upravliavashtite zapo4vat da se sumnqvat za sobstvenata si sigurnost. Nqma nishto po silno ot straha za jivota. Tova e koshmar za politicite koito v zavisimost ot stepenta na protesta moje da ima golqmo budeshto vlianie.
2. Kogato govorim za koshmar za upravliavashtite nqma nikakvo zna4enie toi ot kakvo e pri4inen. Nqma zna4enie dali toi e ot socialen politi4eski ili ikonomi4eski harakter. Vajno e upravliavashtite da budat podseteni PREDIZBORNO 4e sushtestvuvat hora koito sa pod naprejenie. Kakvo zna4enie ima kolko si inteligenten kogato ne mojesh da qdesh i da se obli4ash kato normalen 4ovek.
3. Bulgaria vuobshte ne e policeiska durjava tui kato reda po ulicite e sravnim s divia zapad.
4. Imenno zashtoto na nikoi ne mu puka za reitinga, vtoria na4in na vuzdeistvie e po effektiven v nashata demokracia!

roxx каза...

oh, pod termina "policeiska durjava" imah predvid, che e po-skoro durjava na grupirovki, niakude po putia mi se izgubi istinskata definicia. kvoto i da e, ne si li se zamislial, che na goliama chast ot protestirashtite im e bilo plateno ot opoziciata primerno, za da protestirat? vuobshte ne znam dali vaji za konkretnia sluchai, no sus sigurnost se e sluchvalo i shte se sluchva i ne samo v bulgarskata deistvitelnost. a i hora, koito kato ovce sledvat sliapo tulpata, a dori ne mogat da proiznesat pravilno tova, sr/u koeto uj protestirat, kakuv respekt mogat da vduhnat i kak mogat da zaplashat niakogo? tova sa po-skoro vandali i skinari, koito se klaniat poveche na rasistki i homophobni viarvania otkolkoto na chisti i sviati ideali za nashata republika.

xOtakuGaijinx каза...

Аз съм напълно съгласен с автора на поста. Моите поздравления за великолепния начин на мислене, отдавна не бях срещал такива хора в БГ.

Vanko каза...

roxi -
1. ne se li se zamislqla 4e ne mojesh da platish na shtastliv 4ovek da hodi i da bie policai i da se prestruva na nedovolen? ne se li seshtash 4e ne moje da platish na vsi4ki hora da inscinirat protest? tam e imalo hora koito sa nedovolno s pri4ini koito te suznavat. neka da plashtat na poboinici! no ne moje da izkarash 15 poboinika i da napravish vurgal v cqla sofia kato posledstvie. Dokato ima hora v mizeria trqbva da ima buntove!
IMENNO KUM NARODNOTO SUBRANIE I POLICIATA TRQBVA DA E GNEVA NE KUM MEN NA ULICATA!

2. gladniat 4ovek e gladen nezavisimo kolko e umen. za men respekta e v tova ne kolko dobre moje da artikulirash smisula na protesta si. za men respekta e v tova 4e si stignal do dunoto i vmesto da umresh nqkude sam si reshil da se hrvulish napred!

roxx каза...

suglasna sm s teb, razbira se :) a znaesh li kakuv broi hora otivat, za da izbiat agresiata? na men tova mi e liubopitno, zashtoto i az kato teb ne viarvah, che moje da sushtestvyvat hora napulno otkusnati ot okolnia sviat i da ne osuznavat v kakva mizeria jiveat susedite im. a kolko ot tia hora, koito sega protestirat sr/u pravitelstvoto vchera sa pliuli i obijdali babata, koato rovi v kofata za bokluk? kolko ot tiah znaiat kakvo e NAISTINA nishteta? vsichko zvuchi mn realistichno na dumi, no kolko hora sa uspeli da ia pochuvstvat? tova, shte kajesh, che niama znachenie i stiga samo solidarnostta. dano e taka. dano naistina si prav i niakoi oburne vnimanie nai-nakraia na absurdnoto polojenie v bulgaria. vsushtnost, ne samo v bulgaria, no tia e dosta dobr primer. a posle kakvo? mislish li, che neshto shte se promeni? kakvo se sluchi sled divite godini na "koi ne skacha e cherven"? tolkova burzo li se zabraviha? ne znam dali e po-dobre ili po-zle - vseki go useshta razlichno, no opredeleno, ako neshto se e promenilo, to ne e bilo dostatuchno. po-skoro nasheto pokolenie, a i po-malkite dnes sami ne mogat da definirat kakvo tochno ne e nared i kak moje da se promeni. na men samata mi e trudno da posocha vinovnik, a oshte poveche reshenie.. az ne znam sr/u kakvo da protestiram po-napred i tova za men go obezsmislia (tuk se razlichavame fundamentalno).

Vanko каза...

roxi - az iskam dve prosti neshta:
1. politicite da se pritesnqvat za jivota si zashtoto po dobre shte si vursshat rabotata taka. govoria za vsi4ki politici bez zna4enie ot partiata. zatova protestite ne trqbva da budat s cel izbiraneto na koiato i da e partia. politicite, vseki eidn ot tqh, e po dobre da se pritesnqva za jivota si otkolkoto da bude ostaven na sobstvenia si proizvol. znam 4e zvu4i prekaleno, no ne mislq 4e ima na4in v segashnaata sistema da se vliae na zakonodatelnia i izpulnitelnia proces.
2. prizovavam vsi4kata agresia v nasheto obshtestvo (A TQ E IZKLU4ITELNO MNOGO) da bude naso4ena kum upravliavashtata klasa, NE KUM MEN! zashto trqbva moi poznati da budat biti po ulicite kato polojenieto ne e dobre i ima bezrabotica. neka agresiata da otiva na pravilnoto mqsto. agresia ima! zatova po ni podhojda da se butnuvame otkolkoto da zaplashvame upravliavashtata klasa s mandat!

roxx каза...

all we need is love
(and a couple of beers)
:)))))))))))

Vanko каза...

then you should forget about Capitalism!
i agree though, still better - add some more stimulants (sex,green stuff, etc)

Konstantin каза...

Такамм. Нека и аз коментирам, макар и с малко закъснение.

0.
Защото, за мен всеки, който не гласува, няма право една дума да каже срещу Тройната коалиция, камо ли да организира протести.

Нека все пак признаем правото на хората на развитие в период от три години и половина и не ги заклеймяваме. Иначе нямаше да има прогрес.

1. Какъв е смисълът да се протестира.

Абсолютно същите въпроси могат да се зададат и по темата какъв е смисълът да се гласува:

И какво ще стане, ако изберем ново правителство в крайна сметка? Кой ще ни управлява тогава? Някой много морален ли? Някой много интелигентен? Нека не се лъжем.

Да звучи познато?

2. Относно погнусата от другите протестиращи.

Ако повече хора гласуваха на избори, нямаше да ме представляват Ахмед Доган и Волен Сидеров. Ако повече хора бяха излезли на площада, лицето на протеста нямаше да бъдат разни олигофрени като Расате и свитата му. С присъствието си на площада не заставаш до някой фашист, защото споделяш неврастеничните му възгледи, а за да представиш негова алтернатива.

3. Да се научиш да свириш на пиано, без да имаш пиано, изисква страшно много упражнения. Както би казала Пипи.
Гражданските протести са основен механизъм за упражняване на контрол върху властта в развитите демокрации. Ще е много трудно да изградим култура на протеста като критикуваме редките прояви на активна гражданска позиция в блогове и форуми, защото не са организирани както трябва, не носят ясни послания, хетерогенни са като състав на участниците и поставени цели и т.н. Именно хора, които имат някакви изградени обществени ценности са нужни на подобни протести, за да не се превърнат те в пълна гротеска или, още по-страшно, в политически Франкенщайн.

Макар критиката ти да е смислена и да правиш верни изводи, според мен подобно поведение на погнусен интелектуалец по-скоро налива вода в мелницата на тези, които отказват да гласуват, за да не изцапат гласа си като изберат човек със съмнителен морал.

zarichinova каза...

Мерси за конструктивните коментари и критика по темата. Хубаво ми стана, че съм предизвикала някого.

Относно последния, трябва да отбележа, че Коки не е чел внимателно. Безсмислено е да изписваш толкова много, подкрепяйки теза, която съвпада с моята =>>> "Не съм против протестите по принцип. Против съм протести, в които никой не е наясно за какво протестира човекът до него."

Konstantin каза...

Явно е било много сложно, затова по-простичко:

Изобщо не ти е вярна тезата според мен. Не знам как направи извода, че ти споделям мнението???

От верни наблюдения правиш грешни изводи: Тъй като протестът е лошо организиран, според теб няма смисъл от него. Аз съм съгласен, че има много недостатъци, но за мен този протест е много положителен и важен. Първото истински положително нещо през последните години в България.

Ти не искаш да си на площада, аз всеки ден съм бил досега.

Не знам как по-нагледно да го обясня...

zarichinova каза...

Отново не четеш внимателно. Имах предвид, че ти защитаваш протестите като цяло. Което е и моето мнение и съм го написала вече. За конкретния протест, съм напълно съгласна, че мненията ни са противоположни. В това съмнение няма. Но, въпреки че го считам за краен идеализъм, ти уважавам избора. Така че няма какво да ме хапеш.

Konstantin каза...

Имах предвид, че ти защитаваш протестите като цяло.

Е ти скоро ще почнеш да ми обясняваш кога ми се ходи до тоалетна. През цялото време обяснявам защо този протест е важен.

Явно, ако напиша нещо с по-мек тон, ти автоматично решаваш, че ти споделям мнението. Съжалявам, но явно се налага да бъда толкова хаплив и прям, когато те критикувам, за да не се стига до подобни недоразумения ;-)

zarichinova каза...

Макар критиката ти да е смислена и да правиш верни изводи

..........................


От верни наблюдения правиш грешни изводи

Konstantin каза...

Браво, затапи ме :-)

Първото изводи да се чете наблюдения :-)