четвъртък, 22 януари 2009 г.

Заглушител на бормашина?От около седмица съм в сесия, страдам, кафето престана да работи, всичко ми пречи и т.н. Замислих се, че по главата ме удариха два основни проблема на българското общество и управляващи.
1-во - липсата на реформа в българското образование. Особено висшето. Аз съм пример, че нещо там не е наред. Един месец учиш като побъркан, после правиш каквото си искаш. В повечето случаи исканията на хората напълно съвпадат и пътищата им се преплитат на места с усилена консумация на алкохол. Което през този един месец води до недоспиване, прекаляване с енергийни напитки, натоварване на очите и т.н. - абсолютна подигравка с организма ти. И, понеже дали учиш през семестъра или не - е въпрос на твой личен избор, болката е много по-голяма:)) Така някакси не ти е удобно да обвиниш само системата, а и ти минаваш от отбора на виновниците. Което не е готината страна. Ако се погледне по-глобално - в крайна сметка от университета излизат хора, които са учили на тъгадък /много приятна дума/ сложна материя, която изисква задълбочаване. И вливат проблемите на висшето образование и в други проблемни области. Не са всички такива де, но мнозинството.
2-рото е застрояването на столицата, което наред с липсата на всякакъв план, пълната разруха на инфраструктурата в малки едно-време-приятни квартали като моя, замърсяването, погубването на дървета - МИ КЪСА Нервите в момента. Работниците, строящи блока срещу нас в момента са на ниво седми етаж /въпреки че по първоначалния план, представен на квартала такъв етаж изобщо нямаше/ - идеално съвпадащ с моята стая. Чувам ги как обсъждат мадамите, минаващи по улицата, как се секнат и храчат, как "д-му-еб-м-г'та тая стена еди-какво-си", как слушат любимата си музика и си припяват, но най-дразнещото е
---бормашината---

Boring a hole
Originally uploaded by elliotjo
, с която не спират да си играят. Което ми напомня още един проблем - еднопосочното развитие на новите технологии. Как може постоянно да се измислят нови приспособления за джиесеми, а никой да не се сети за елементарен заглушител на бормашина?:) Айде де, не ми се смей, възможно е.

6 коментара:

Koki каза...

Вашият кватрал пак изглежда добре, поне има някакво пространство между старите блокове, което (надявам се!) ще остане незастроено. Но не мога да разбера как в най-скъпия район на София, "Лозенец" до Южния парк, изглежда като бетонен лабиринт. Да не говорим за по-крайните квартали като "Овча купел", където се строи така, че изглежда като бойно поле.

Koki каза...

Като бях в Германия, се сетиха да пробиват стените в общежитието за прокарване на кабели за интернет точно през януари. А тогава в почти всички специалности има изпити. И очевидно и там нямаше заглушители за бормашини. След това оставиха пробити стените без кабели и около седмица бяхме като в "Топло", прекрасно се чуваше как комшиите пловдивчани играят табла по цял ден. Когато сложиха кабелите, се оказа, че те са в някакви пластмасови накрайници и не можехме да си сложим полиците за книгите. Та се наложи да режем същите тези накрайници с кухненски нож :-)

На фона на проблемите в студентски град горното изглежда сигурно смешно, но все пак показва, че ядове винаги ще има.

Koki каза...

Всъщност шумът не се причинява от самата бормашина, а от нейното действие, когато се разбива или пробива стената. А да се обезшуми стената е нужна много напреднала технология сигурно :-)

zarichinova каза...

e az ne tvurdq che shte bude lesno:)

eeasss каза...

Ех това българско образование, напоследък доста хора заминават да учат в чужбина (EU), проста сметка показва, че семестриалните такси не чак толкова непосилни, но нивото на образование там как е? Винаги съм се чудил, ще съм конкуренто способен ли на някой който е учил моята специалност в Англия например? Там навлизат ли иновациите в учебния материал? Защото тук навлизат, но баавно, болезено бавно. Това което казваш за сесиите е доста правилно, изобщо цялата ни система на оценяване ми се струва доста стара и неадекватна. Според мен доста по-добро решение ще е, да има засилен текущ контрол през семестъра, изготвяне на тестове които може да си правиш от вкъщи, през интернет и т.н Трябва да се отчита факта, че живеем в 21 век и искаме, неискаме технологиите влиаят на живота ни.

Доколкто разбрах наскоро е имало семинар в СУ, посветен на бъдещето на родното образование. Някой от заключенията до които е стигнала дискусията са:
- Въвеждане на анкетни карти
- създаване на клюбове по интереси
- Студентските съвети да станат юридически лица

Всичко това може да има, и ще има положителен ефект в/у системата, но защо трябваше да се чака чак досега... Надявам се подобни семинари да станат по-често срещано нещо, защото ако ние студентите не излезем с градивна и адекватна критика няма кой да оправи нещата.

zarichinova каза...

С риск да прозвуча цинично - те по-добре да оправят тоалетните, пък после да създават клубове по интереси. Защото докато си прекарваш времето в този клуб и пиеш минерална вода, за да си смазваш гласните струни по време на разни разгорещени дебати, в един момент... Абе няма приоритети в тая държава ей!:))