четвъртък, 15 януари 2009 г.

Ентропа

Прочетох за тази странна Чехска идея първо в медиапуул. Там пише, че "Шокиращият начин да се представи България е обяснен от авторката на инсталацията Елена Джелепова в книжката, подготвена за откриването на изложбата и цитирана от кореспондента на БТА: "За мен този проект е начин да си оправя сметките с фалшивия патриотизъм, да потърся облекчение от развалата в българския материален и духовен живот. Той ще нервира много хора и това е, което целя - да предизвикам скандал, особено вътре в България. Това е пънк жест, нарочно примитивен и вулгарен..."

Сега пък попаднах на статия в Ню Йорк Таймс, където се оказва, че "In the case of “Entropa,” Mr. Cerny presented the piece as the work of 27 artists, one from each country. But it was all a huge hoax." и то под подигравателното заглавие "Art Hoax Unites Europe in Displeasure".

И ми стана смешно колко лесно може да се напише в някоя книжка едно име, да се цитира даже въображаемата личност, стояща под това име и след това името да си заживее собствен живот из медийното пространство. Чудя се как му е дошло наум на този духовит Черни точно това име. Защото гугъл-вах досега. Написах го с "минус клозет" и нищо не можах да намеря. Поне се е постарал човекът да намери нестандартно, но вероятно българско име. Не като Дж. К. Роулинг с нейните куидич играчи Левски, Ботев и т.н.

Няма коментари: