неделя, 5 юни 2011 г.

Книжарницата



Забранено е да се снима. Видях обаче табелката след като вече бях снимала. Първоначално ужасно се смутих, защото по никакъв начин не исках да нарушавам правилата на това приказно място. После реших, че си заслужава да покажа снимките, след като така и така съм ги направила. Беше ужасно топъл следобед, в който се лутах между Градината на Люксембург, фонтана Сан Мишел, Айфеловата кула и обратно. Два дни в Париж, в които бях сама, а вечер се виждах с приятели, които през деня работеха и учеха. Стигнах една уличка и трябваше да избера дали да завия наляво към Нотр Дам или надясно. Избрах второто и последвах група английски туристи. Влязоха в книжарницата. Влязох и аз. Те подминаха рафтовете на първия етаж, изпълнени с хиляди книги на английски и необезпокоено поеха нагоре по стъпалата, водещи към втория етаж. И аз се качих горе. Вторият етаж на "Shakespeare and company" мирише на стари книги. Пълен е със столчета, диванчета, дори легла. Всеки може да грабне книга, да се сгуши в някой ъгъл и да остане там, колкото прецени. Има хора, които изглеждат сякаш живеят там. Атмосферата е изпълнена с тотална ненатрапчивост. Никой не те гледа и не се интересува от теб. Ти си само ти и книгата, която си избрал. Идеалното място за човек, който няма къде да отиде в един непознат град, в който всички говорят език, който не разбира.



37 rue de la Bûcherie
75005 Paris





Собственикът е американец на име Джордж Уитман, изминал в младостта си пеша хиляди километри из Латинска Америка...

3 коментара:

roxx каза...

Dokato se motaehme predi godini pred sushtata knijarnica, edna priyatelka mi kaza, che sceni ot Before Sunset sa snimani tam. Oshte ne sm go gledala, no blagodaria, che mi napomni.

zarichinova каза...

Да, то почва със сцена в една книжарница, май е тази наистина...

M.L. Milanov каза...

здравей. по някаква случайност са качили този документален за джордж уитман. особено впечатляващо е как се подстригва като си пали косата. мил луд човек, бил съм много пъти по най-различно време в книжарницата, но той не се мярка там. нещата е поела силвия, която е доста по-сговорчива от него. преди време мястото е било култово за всички, освен за туристите. в момента е най-посещаваната книжарница в париж, едно от Must-do нещата. не знам дали това, че бифор сънсен е сниман там, е за добро, но е факт. )

http://video.google.com/videoplay?docid=5574284408427118756#