сряда, 18 февруари 2009 г.

COPY real world and PASTE it on FacebookМарк Зукерберг, създателят на глобалната мрежа Фейсбук, се отметна от желанието на сайта да промени правилата за ползване. Проблемът беше провокиран от идеята на собствениците да не позволят пълно изтриване на информацията, качена от потребителите върху сайта, заедно с изтриване на профила. Доста шум се вдигна из сайта, както и из много медии. Честно казано не съм се задълбочила из юридическите термини в правилата, значението на които съвсем спокойно би могло да бъде изманипулирано от всеки по-убедителен адвокат. Интересно ми е обаче друго. Сега потребителите пищят, че им се нарушава правото на личен живот, но не си ли го нарушаваме в крайна сметка сами?

За този проблем все пак си има лесно решение. Хубаво - не можеш да си изтриеш изцяло профила, но можеш да изтриеш всички снимки, цялата информация за себе си, всичките си приятели - така че постигаш горе долу същия ефект.

Защото в момента всеки, който влезе във ФБ и стане приятел с произволен друг потребител /в това число и с мен/, съвсем спокойно може да разбере много за него, например: как изглежда, как иска да изглежда, кое училище е завършил, с кого ходи, с кого е скъсал вчера, къде е бил на нова година, на море, на планина, кой политик харесва, кой музикант, кои са любимите му филми, книги, цитати, как се чувства в момента, какво прави в момента, къде е в момента, кои са неговите приятели - всякаква информация, за която той навярно не си дава сметка, че съвсем лесно би могла да изгради почти завършен профил на личността му. Външен вид, възраст, адрес, месторабота, образование, семейно положение, дори личен телефонен номер, настроение, черти на характера. Това какво е? Ако тръгна да описвам най-добрия си приятел на полицай примерно /чукам на дърво/, няма ли да ползвам същия тип информация?

ФБ е социален феномен именно от тази гледна точка. Когато срещна случайно на улицата приятел, когото не съм виждала от 7-ми клас, вече не е нужно да говоря дълго с него и да си разказваме най-важните неща, които са се случили през това време. Знаем ги. Ех, ако не е фейсбук, няма да знам какво става с теб, е обичайната реплика в тези случаи. И отминаване. Примерно. Това няма абсолютно никакъв аналог в миналото. Прецедент дет се вика. И може би заради това хората не си дават реална сметка за опасностите. Някой конспиратор скоро се беше избъзикал, че всъщност тази мрежа е създадена от ЦРУ за пълен контрол над хората. Не знам дали е така, но както Зукерберг подчертава, ФБ се радва на над 175 млн. абоната, които, ако бяха жители на държава, тя би била шестата по големина в света. Което си е впечатляващо като количество информация. И със сигурност това няма да е първият конфликт по темата между потребители и собственици.

Ама ще прощавате - тази информация не я е качвал Марк. 15 години след 1984 ние си имаме Биг Брадър и сами си го продуцираме:)

Няма коментари: