неделя, 15 февруари 2009 г.

Кампании



Организаторите на "Мюзик айдъл" с изненада съобщават, че само 50 души са се явили на кастинга на българското шоу в Скопие, Македония и говорят за "анти-Music Idol пропаганда", фино напомняща Първановата "антибългарска" такава, която тече постоянно по медиите в чужбина. Аз не виждам какво има толкова за чудене. Това е българско шоу с български участници, няма лошо който иска да си се яви на кастингите в България - дали ще е американец, дали азербейджанец или пък македонец. Ама защо ние да ходим да си търсим таланти от там? Имаме си ги тук достатъчно - и който иска си произвежда слабо-мъждукащи звездички от тях. Два-три до пет месеца те са известни и предизвикват яростни спорове между роднините си по разни форуми, правят големи концерти из големите градове, после минават в разни по-скромни малки зали по по-малки градове, накрая се връщат в пиано баровете, от които в крайна сметка са и дошли и всичко си идва по старите места. Това е ясната концепция на предаването във всяка една държава, където се излъчва.

Не мисля, че има други подобни случаи из другите Мюзик Айдъли, а и няма значение. В крайна сметка на всички е ясно какво искат да покажат инициаторите на тази идея. На българите им харесва, когато разговорите в кварталното/селското кафе се официализират по медиите, съответно подобен пиар ги привлича. И това не е антибългарско изказване. Бих си помислила същото, ако Сръбският МА се пренасочи към кастинги в Косово, както и ако Гръцкият стане особено усърден в турската част на Кипър. И това не е мое мнение: самият кмет на София си го каза: постигането на добри междусъседски отношения между България и Македония минава през “българизиране”. А какъв по-хубав повод от това да ударим едно силно братско рамо на по-бедния ни съсед, който все още не може да си позволи скъпи кичозни шоу-та.

Напоследък страшно много дразни точно това свободно националистическо говорене, все едно е напълно окей да говорим против роми, турци, македонци. Това за Скопие ми дойде точно след статия за почти ръкопашен бой между евродепутата от "Атака" и Стефан Гамизов след дискусия пак по същите теми и след кръстосването на две предавания на тема история из тв-ефира, водени от Росен Петров и Б. Димитров, определящ себе си като професор. Пак става въпрос за славни войни, лоши велики сили и антибг кампании. Ако съдя по коментарите под клиповете, качвани из вибокс, трябва да се срамувам, ако не ги гледам. Ми не. Обичам, когато информацията ми се поднася с всички гледни точки и без премълчавания на не-толкова-славните части от историята, за които не само други са ни виновни.



Няма коментари: