вторник, 28 октомври 2008 г.

София vs Другите градове



Варна за втори път стана най-добър град за живеене, Пловдив - най-културен, Тетевен - най-зелен, а Велико Търново - най-красив. “Бих сложил на входовете на София табели, на които да пише къде са най-хубавите градове в България, за да могат прииждащите към София да се върнат там”, казал вчера ББ на церемонията по връчване на Най-добър град на България, в която името на столицата не фигурира.


Класацията е изготвена според читателския вот в информационния сайт на Дарик радио, в която са участвали над 300 000 човека. Повечето от хората, които имат достъп до интернет, живеят в големите градове, най-вече в София.


Не мога да определя мнението си към ББ-коментара. Дали е дискриминативен, дали е обективен. Знам само, че е смешен. Този път ББ уцели и тънките струни на моята душевност... Познавам много хора, които идват от други места в София и почти всички я мразят. От колегите ми само варненците се кълнат, че са за малко. Повечето остават за постоянно. И продължават да си я мразят. Препълненият градски транспорт, заведения, университети, асансьори, улици, магазини, апартаменти, пейки в парка, подлези, плаващи плочки (...) явно не са достатъчно отблъскващи. И лоша, некултурна и грозна тя си остава най-желана - моята любима София, с Борисовата градина, със зелените пътечки из квартала и малките улици около Попа.

Та този път май съм склонна да подкрепя ББ с почти същата смесица от чувства - привързаност към града, обида от пълното му изключване /от българите "тире софиянците"/ от класацията на "добрите" и същевременно задух от "горещите" й точки.

Няма коментари: