неделя, 26 октомври 2008 г.

Опасен популизъмНезависимият депутат Елеонора Николова предлага в Парламента отпадането на т.нар. „съкратено следствие”, което се прилага от българските съдилища, след промените в НПК. В условията на такъв облекчен съдебен процес подсъдимият напълно признава вината си. Така се избягва загубата на излишно време и средства по доказването. От своя страна съдът постановява присъда по-ниска от обичайната. Като тук под “излишно време” се разбира не просто някакъв кратък период, а години. Години, в които делата си “висят” някъде, докато не изтекат по давност или докато, поради липса на доказателства, обвинението пада. Това е така,
- защото през тези години здравето на подсъдимите рязко се влошава и те често нямат физическата възможност да присъстват в съдебната зала.
- Защото свидетелите един по един започват да се отказват от показанията си било поради слаба памет, било от страх, а в особено тежки случаи – понеже вече не са сред живите.
- Защото поне половината от доказателствата се оказват взети неправомерно, със съмнителна тежест или пък изчезват.
Може да е неприятно да се признае, но организираната ни престъпност не е „вчерашна”. Най-малкото гледала е американски филми. А адвокатите ни са изобретателни. И това в никакъв случай не е български синдром.

И сега – какво предлага аджеба това съкратено следствие. Забравяме за хиляди отпечатъци, свидетели, документи, снимки и т.н. Престъпникът казва „Аз съм виновен. Признавам всичко, за което ме обвинявате.”, в повечето случай дори демонстрира разкаяние. Дали е искрено или не, това нас ни най-малко не ни интересува. Защото не можем да го променим. Например за убийство НК дава от 10 до 20 години. При съкратеното следствие на обвиняемия се налага присъда под 10 години. И той започва да изтърпява наказанието си веднага. Не след години. Като според професора по наказателно право Пламен Панайотов в затвора (особено българския) психиката издържа най-много до 7 години. После настъпват необратими последствия.

Това, което депутат Николова предлага, е да се даде право на съда да избира дали ще приложи съкратеното следствие след признаването на вината или не. И колкото и да се опитвам не мога да си представя как някой наркобарон със сълзи на очи ще изповяда всичко и после ще се остави в ръцете на съдиите. Защото тази процедура си е чиста сделка. Престъпникът „продава” признанието си, срещу което получава по-ниска присъда. А никой бизнесмен не би „плащал”, ако я ще получи „покупката”, я не. Така съкратеното следствие моментално се превръща в поредна неработеща разпоредба. Моето скромно мнение е, че НПК по-скоро трябва да регулира колко под минимума има право да пада съдът.

А колкото до Николова – много ми се иска да отбележа, че тя се отцепи от ОДС. И заедно с Мария Капон (ОДС), Николай Младенов (ОДС) и Димитър Абаджиев (ДСБ) създадоха ново движение „Европейски демократичен път” (ЕДП). След което заиграха заедно с ГЕРБ на евроизборите, срещу което Младенов получи избираемото 3то място в листата и логично – стана евродепутат. Двете дами в ЕДП пък ме впечатляват с популистки предложения в Парламента, лишени от много смисъл, но пък целещи директно сърцето на избирателя.

Няма коментари: