вторник, 12 март 2013 г.

bTV "дебат" относно застрояването на Пирин - проблеми далеч отвъд екологичните




Когато преди няколко дни ме попитаха дали хората, подкрепящи еко-каузи, са просто млади идеалисти, ми се зави свят. Имах толкова много отговори, аргументи и доказателства срещу това твърдение, че направо не знаех откъде да почна.

бТВ ми направиха прекрасна услуга с този "дебат", който организираха снощи. Линк към видето. Той доказва, че нашите цели отиват много по-далеч от това да се борим за природата на България. Защото, борейки се за нея, се сблъскваме със следните общозначими проблеми:

1) неуважение към реда и върховенството на закона от страна на тези, които са призвани да го прилагат:
- „Трябва да кажа, че това, което ни пречи, не са само еколозите, но и ЗАКОНИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!“ Сашо Иванов, кмет Сепарева баня.

2) продажни медии или поне престъпно пристрастни. Димитър Цонев съвсем прекали (в степен достигана от Диана Найденова), задавайки въпроси, съдържащи отговори и то с неузнаваемо, изкривено от злоба лице.

  • „Вие искате ли да изгоните инвеститора от Банско?“, Димитър Цонев, водещ.

  • Водещият Цонев: И аз да допълня – както е във Франция, Италия, Австрия, във всички държави, където се развива ски туризмът. Къде няма курорти? Там всичко е курорти!
  • Петко Цветков, фондация "Биоразнообразие": Там няма курорти в национален парк и в обекти на световното културно и природно наследство, какъвто е Парк Пирин. 
  • Водещият Цонев: Ама вие ходили ли сте в Австрия и Франция?
  • Петко Цветков: Средната надморска височина в Австрия е два пъти по-висока, в Швейцария е 3 пъти по-висока спрямо България.
  • Водещият Цонев: Ние два нещастни курорта имаме тука в тая държава...
  • Любомир Костадинов, WWF: Там курортите нямат проблеми да се развиват, защото се развиват над територията на горите. 

  • "Вие имате помежду си и някаква лична непоносимост, която аз сега установявам в студиото", Димитър Цонев, водещ (вижте горе снимката, чуйте интервюто и начина на изразяване на тримата господа и кмета на Банско и помислете дали ако ви се налага да се виждате с тях постоянно, няма да развиете една чисто човешка първична непоносимост към тези лица.
  • „Тома Белев е във всички студиа, са не бързай толкова да го включвате“, псевдоекологът Филип Цанов към Димитър Цонев (с тон като към слуга).

Освен това ясно се вижда след минута 16:06 как говорят едновременно и Любомир Костадинов, и Филип Цанов, но главите и на двамата водещи са обърнати към втория:


3) подставени лица, приписващи си качества, които не притежават, за да подменят диалога и пропорциите между спорещите. В случая това са Филип Цанов от сдружение "Природа за хората" и Дончо Иванов от Коалиция за устойчиво развитие - псевдоеколози, чиито организации са създадени колкото да се пуска прах в очите на незапознатите граждани. Първият е алтер егото на Цеко Минев, вторият е нова звезда за мен. В Капитал сполучливо го определят като представител на "мръсното зелено". Като кадър на Държавна сигурност той запази мълчание, а после се опита да не заеме позиция, обвинявайки смътния образ на министерството, дори съвсем да измести темата със сензацията, че еколозите били пуснали сигнал за някаква бомба на някаква писта...(?)

В резултат на това се оказва, че в студиото има четирима лобисти за плановете на Юлен и Цветанка Ризова, чийто глас се чува също колкото да зададе някой предубеден въпрос. Подобно е положението на кръгли маси и дискусии в министерства и общини, които са далеч по-малко публични.

4) прекъсване и неизслушване на чуждите аргументи - нещо толкова сериозно при такива дебати, че в крайна сметка дори и на културните хора им се налага да го правят, в противен случай, в подобна компания, рискуват да останат напълно изключени от разговора. 

Ето, например, две важни реплики, които не останаха чути покрай викането:

„Когато ние се опитваме да заобиколим закона, да го нарушаваме, това пречи не само на екоорганизациите, но и на цялото общество. И обеднява цялото общество, това трябва да е ясно.“ Любомир Костадинов, WWF по повод думите на кмета на Сепарева баня, че законите пречат. 

"Ние сме за инвеститори, които спазват законите, които отчитат ограниченията, свързани с опазване на околната среда." Петко Цветков.

4 коментара:

Анонимен каза...

Визуализация към предпоследната подточка на 2) http://www.freeimagehosting.net/21osi
(от Гергана)

Анонимен каза...

pirin e dostatatchno голям бе!! какво ви пречат някви хотели и писти там, не мога даразбера!

Анонимен каза...

" ...проблеми далеч отвъд екологичните" много вярно, няма такова явление като надличностен специфичен проблем, всичко надличностно е социален проблем ...
Няколко принципа на М. В. (последния ми е любим)
1. Всяко общество се изменя във всяка своя точка, социалните изменения са вездесъщи.
2. Всяко общество във всяка своя точка е пронизано от разногласия и конфликти, социалният конфликт е вездесъщ.
3. Всеки елемент в обществото внася своя принос в неговата дезинтеграция и изменение.
4. Всяко общество е основано на това, че едни негови членове принуждават към подчинение други.

Dani каза...

Поредният цирк! Жалко е да прочета (защото нямам никакво желание да чуя, от миналата година напълно се отказах да гледам каквото и да било от бтв), че уважаван журналист като Димитър Цонев също влиза в трупата на безпардонните дебели вратове. Колкото до бтв, това е една жълтеникава булевардна медия - с извинение към някои добри продукции през годините.