понеделник, 18 март 2013 г.

Какво е Къри и други к-расиви думи
Трябваха ми куп години, за да разбера какво всъщност е къри. Представях си го като отделна подправка, а току що мама ми каза, че е смес от 8. 6 от които с "к":

к-уркума
к-ориандър
к-имион
к-анела
к-ардамон
к-арамфил

както и джинджифил и черен пипер за разкош.

Коя от коя с по-хубаво звучене! Водеща, разбира се - джинджифилът.

Тук е моментът да споделя, че джинджифил е дума, удобна за вмъкване във всяко изречение, докато си в чужд град с най-добрата си приятелка и искате да привлечете вниманието на хората върху себе си. Веднага давам пример - "онзи ден, гмурвайки се в океана на съзнанието, джинджифил, в среднощния омай, дочух писъците на една злочеста твърде дълго бленувана мечта, джинджифил, запратена във ъгъла, загасена със злост свръхчовешка, джинджифил, но с тласъка на едно мъждукащо пламъче тя бе изгряла отново, и отново, джинджифил, от тъй непознатите дебри на разума и за пореден път във нея аз съзрях своето безсилие, джинджифил." Нещо такова.

Солидно внимание привлича и думата "чубрица".

Но сега като се замисля - почти всички съставки на кърито са препоръчими. Със своето красиво, но сурово звучене, те придават драматизъм на тъй непознатия език и човъркащо, непреодолимо, желание у местните бармани да ви попитат: "De donde sois, chicas?"

Снимка: http://www.informafrica.com

Няма коментари: