понеделник, 7 ноември 2011 г.

Човек на годината 2011



Ако тази година някой/я човек/организация са ви впечатлили в опита си да защитят правата на хората/животните/природата в България, можете да ги стимулирате, гласувайки за "Наградата на публиката" на "Човек на годината 2011" ето тук. Наградата се връчва от Български хелзинкски комитет, като тази година става на четири.

Наградата на публиката съществува от 2009 г. Тогава беше спечелена от „Спаси, дари на…“ – организация, която подкрепя кампании за лечение на деца. През 2010 г. пък публиката избра журналиста Иво Инджев.

Досега наградата на журито са взимали:

2008: Съдийките от ВКС Албена Бонева, Костадинка Арсова и Мими Фурнаджиева за безпрецендентното им решение в полза на хората с увреждания у нас.
2009: Теодора Захариева за битката й срещу държавата, която не полага необходимите грижи за болните от рак хора у нас.
2010: Адв. Даниела Доковска за подкрепата, която оказа при разследването на престъпленията в домовете за деца с увреждания.

Аз гласувах за Атанас Русев - концесионера на плажа "Корал", който се бореше за разследването на смъртта на убития делфин, намерен на плажа.

За Звезда Ванкова за грижите й за подобряване положението на бежанците в специалните домове за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ) в Бусманци и Любимец.

За Фондация „Очи на четири лапи“ и кампанията „Отвори очи!”, която има за цел да подпомогне хората с увредено зрение, тъй като на много места, включително в градския транспорт, все още не се допускат незрящи с кучета-водачи.

За коалицията от НПО-та "За да остане природа в България", които водят кампании срещу замърсяването на Стара Загора, срещу отказа на правителството да санкционира компанията „Юлен” АД, управляваща ски зона в Банско, която незаконно изсече вековни гори в района, за опазване на Родопите, Витоша, Странджа, плажовете Иракли, Кара дере, река Искър...

За Капка Костова и Галина Захарова, които напуснаха прогнилия от скандали Висш съдебен съвет. И за Съюза на съдиите в България, които се бореха срещу същия този съвет в опит да запазят независимостта си.

За Франк Аббас, който работи за проблемите на ромите в България и Косово.

За арх. Калина Павлова, която активно използва правата си за достъп до обществена информация срещу плановете на разни тимо- герб-аджии за застрояване на Варна с незаконосъобразни проекти.

Няма коментари: