неделя, 15 ноември 2009 г.

Пас



За пръв път, откакто навърших 18, не гласувам на избори. Въпреки че избираме кмет на града, в който живея вече 23 години, въпреки че това е важен орган, от който зависи много, въпреки че ще има избран със сигурност със или без мен, въпреки че избирателното право на жените е отскоро и за него са се борили и умирали, въпреки че презирам всички, които не намират време да гласуват, аз днес не гласувам. Цялата ми желязна логика досега беше, че независимо за кого, трябва да се гласува. Днес си изневерявам сама. И няма да го направя, защото повече от всякога просто няма за кого. Изкуствената битка по повърхността ГЕРБ–БСП отдавна ми звучи като изкуствената пропаганда в някои роман на Оруел. Подставените лица в кандидатите и на двете страни ме отвращават. Не искам да гласувам за БСП, гласувайки за Кадиев /въпреки че уважавам образованието и идеите му/, нито за Бойко Борисов, гласувайки за Фандъкова /която за мен не е подходяща за кмет на София/. Не искам да гласувам за подкрепения от Зелените Теодор Дечев, защото ми е смешен. Не искам да гласувам за разни малки нелепи партии от изкривен нихилизъм, нито за кандидати, издигнати от хора с психични проблеми. Днес ще гласувам за ниската избирателна активност. Не че очаквам да трогна някого. След 2 години ще го мислилм пак.

5 коментара:

roxx каза...

Мислех, че имаш принципи, бе! К'во толкова се е променило, че правиш фасони и именно в този момент реши да си престъпиш принципите?
Моите принципи са да не гласувам примерно, и добре се справям:)

zarichinova каза...

Защото, Рокс, изборът беше напълно предопределен. И, ако преди поне имаше някаква алтернатива, която да подкрепя просто от криворазбран идеализъм - Светослав Гаврийски (през 2005) и Мартин Заимов (през 2007). Сега просто нямаше за кого. Дори зелените не са ми приятни вече.

roxx каза...

vupros na vkus. na men vsichki mi gorchat:]
samo ne iskam da dolaviam notka otchaianie u teb.

zarichinova каза...

А да бе да. Май верно звуча като отчаян (псевдо)интелектуалец. Просто тоя път реших, че няма смисъл да гласувам. А вчера цял ден ме гризеше съвестта и се опитах да се самоубедя, че съм псотъпила правилно:)

Силвия каза...

И според мен си постъпила правилно, въпреки че аз гласувах с отчаяната идея да подкрепя някой различен от БСП-ГЕРБ, защото съм чувала, че е хубаво за едно управление да има опозиция,но май няма да има такава..