петък, 24 април 2009 г.

РазпъванеВ сряда чух по радиото, че главният прокурор на Ню Йорк поискал доживотна присъда за един сомалиец - единственият хванат от някаква банда пирати, кръстосващи сомалийските морета. После го коментирах с няколко човека. Но чак сега се зачетох по-подробно във
фактите. В Ню Йорк са се колебали дали да го съдят като непълнолетен или като пълнолетен, защото не са знаели на каква възраст е точно. Това е безумно. Означава, че момчето дори няма документи за самоличност. И най-вероятно никой не помни точно кога е роден. Сомалия очевидно не е държава, няма институции, няма право, дори вода и храна няма. Така че не виждам как презумпцията за познаване на правото може да действа там. Това, че едно дете не е успяло да избяга, най-вероятно, защото е бил най-зеленият в бандата, не значи, че гневът на закона трябва да пада изцяло върху неговата глава. Сомалия има огромен проблем и светът не може да очаква, че хората тихо и възпитано ще продължават да умират от глад там. Не мисля, че пиратите ще се уплашат по някакъв начин, ако Абдул бъде осъден на доживотен затвор. Напротив, все тая е. Така или иначе алтернативата им не е много по-благоприятна.

Все пак не вярвам наистина да осъдят момчето до живот, но ми е интересно как желязна демокрация като тази в САЩ се пропуква под обществения натиск, точно както и в БГ. "Разпни-го" мисленето на тълпата размътва мозъка на цялата система.

Няма коментари: