понеделник, 20 юли 2015 г.

Jeta në Kosovë



The Making Of JETA NË KOSOVË (LIFE IN KOSOVO) from Crossing Bridges on Vimeo.

А това е BIRN Kosovo (Balkan Investigative Reporting Network). Мислех, че просто се занимават със сайта Балкан Инсайт за Косово (което впрочем е най-популярният сайт за новини от Балканите на английски). Но всъщност той е само един от проектите им.

Започнали са с ТВ шоу, което се е разраснало в още няколко медийни продукта - вестници, списание на английски и новинарски сайтове. Интересно е, че покрай това са си направили и НПО с фокус върху съдебната система и процеса на демократизация. Имат гореща линия/сайт за корупция. В момента разработват и правен отдел, който ще поема стратегически дела.

А най-якото е, че имат хора във всички общини в страната, които осъществяват ежедневен мониторинг на съдебните заседания в новосъздадената държава и всички проблеми покрай тях. Като това им позволява да не губят връзка с реалностите извън столицата и им предоставя истории за медиите, а вбъдеще - и клиенти за стратегическите дела.

Насред суровата политическа ситуация на Косово и изненадващо патриархалното (дори за нашите ширини) общество, директорката, на име Йета Джара, действа като институция сама по себе си и предизвиква ужас у косовските политици като ги покани на интервю. 

Няма коментари: