(Тази статия е писана в тясно сътрудничество със СИПИ.ЕУ - можете да ги харесате във фейсбук и да следите интересните неща, които правят.)
Салатата в буркан... не се отличава с особена оригиналност за онези, които са се сетили сами. Aз не съм сред тях. Когато преди около 2 месеца прочетох тази статия, изпаднах във възторг. Живеех в Сараево, където един вегетарианец почти нищо не може да яде на улицата освен баница (сирница, зеляница и крoмпируша). Нямах много време за готвене на нещо по-сложно от пържени яйца. Заведенията там не са по джоба на бедна студентка, а онези, които са, предлагат само чевапи, лук и каймак. Да, вариант беше да ям лук, намазах с каймак - не се оплаквам. И все пак често в дългите дни, прекарвани в библиотеката, си мечтаех за нещо свежо. Ако си го носех в кутия, то все ще се окаже, че имам в пазарската си чанта я трохи, я някое мазно петно. Та, това ме изнервяше и карах предимно на баници, когато не бях вкъщи. От друга страна, домакинството ми не разполагаше с голяма хубава купа за салата, съответно, каквото нарежа - слагах го в една плитка чиния, чието съдържание никога не можех да разбъркам добре. Новото откритие реши всички тези проблеми като с вълшебна пръчица.
И така! Салатата в буркан:
Така, подреждате всичко, с което разполагате и завъртате капачката на буркана. ЩРАК! Нищо не тече, нищо не се разсипва. Като го отворите, имате два варианта.
Да го изсипете в дълбока чиния, като изненадващо зеленото се оказва най-отдолу, а дресингът най-отгоре.
Или преди ядене да разтърсите буркана, да го обърнете надолу с главата, настрани, пак надолу, пак нагоре, докато съставките хубаво се смесят.. И после направо да ядете от него.
И не забравяйте - освен че ви е удобно, така не ползвате пластмаса!
Салатата в буркан... не се отличава с особена оригиналност за онези, които са се сетили сами. Aз не съм сред тях. Когато преди около 2 месеца прочетох тази статия, изпаднах във възторг. Живеех в Сараево, където един вегетарианец почти нищо не може да яде на улицата освен баница (сирница, зеляница и крoмпируша). Нямах много време за готвене на нещо по-сложно от пържени яйца. Заведенията там не са по джоба на бедна студентка, а онези, които са, предлагат само чевапи, лук и каймак. Да, вариант беше да ям лук, намазах с каймак - не се оплаквам. И все пак често в дългите дни, прекарвани в библиотеката, си мечтаех за нещо свежо. Ако си го носех в кутия, то все ще се окаже, че имам в пазарската си чанта я трохи, я някое мазно петно. Та, това ме изнервяше и карах предимно на баници, когато не бях вкъщи. От друга страна, домакинството ми не разполагаше с голяма хубава купа за салата, съответно, каквото нарежа - слагах го в една плитка чиния, чието съдържание никога не можех да разбъркам добре. Новото откритие реши всички тези проблеми като с вълшебна пръчица.
Emma Christensen for The Kitchn |
И така! Салатата в буркан:
- Първият слой е дресинг - зехтин, лимон, балсамико, сол, черен пипер, други подходящи подправки. Някои хора обичат и мед или друг вид сладко. Онзи ден ядох и страхотна зелева салата със сок от джинджифил. Може и настърган чесън.
- Тежки зеленчуци като краставици, сурови тиквички, моркови, ябълка, маслини, лук.
- Паста, нахут, киноа, кус-кус, coя, тoфy, че и боб, зелен боб.
- Сирена, яйце, риба.
- Леки зеленчуци като авокадо, домати; ядки, семена, сушени плодове, хлебчета, сухари.
- Последен слой - маруля, рукола, спанак, зеле, кълнове.. зелено и леко.
Така, подреждате всичко, с което разполагате и завъртате капачката на буркана. ЩРАК! Нищо не тече, нищо не се разсипва. Като го отворите, имате два варианта.
Да го изсипете в дълбока чиния, като изненадващо зеленото се оказва най-отдолу, а дресингът най-отгоре.
Или преди ядене да разтърсите буркана, да го обърнете надолу с главата, настрани, пак надолу, пак нагоре, докато съставките хубаво се смесят.. И после направо да ядете от него.
И не забравяйте - освен че ви е удобно, така не ползвате пластмаса!
Beth / Eat Within Your Means / Via eatwithinyourmeans.com
|
Няма коментари:
Публикуване на коментар