понеделник, 22 юни 2015 г.

Mинавайте, минавайте, но не оставайте. Македонската 'стратегия' за бежанците



Снимка: Гардиан
Бях прочела онзи ден тази новина в Балкан Инсайт за ситуацията с мигрантите в Македония. Но не очаквах потокът от хора от Афганистан, Сирия и Йемен да е толкова голям, че и аз, преминавайки набързо на път за Косово вчера, да видя група от 30тина души, включително деца, които ходеха по магистралата. В началото си помислих, че някой автобус се е счупил или стопират, но после се загледах, че се движат в обратната посока на движението. Напред ходеха мъжете, а отзад жени с деца, с големи раници и чанти. Всички хора в автобуса започнаха да коментират. Като попитах в Скопие, ми обясниха, че това е обичайна гледка напоследък и мигрантите предпочитат да следват магистралата, за да не се губят из Македония.

Страната се оказва предпочитана дестинация напоследък, като според властите само за седмица 8500 души били преминали през нея от Гърция към Западна Европа. Първо се зачудих защо точно Македония. Но има логика. Първо, условията в центровете в България и Гърция. Второ, заради Дъблинските регламенти е по-добре т.нар. първа сигурна държава, в която човек попадне, да е някоя по-приемлива и богата държава. Причината е, че по същество тези регламенти на ЕС предвиждат, че първата държава-членка, в която търсещият убежище влезе, става отговорна за нея/него. Това егоистично правило поставя непосилна тежест за страните в периферията на ЕС и пази отдалечените страни (примерно, Скандинавските или Великобритания). Трето, гръцко-македонската граница напоследък била изключително лесна за преминаване и явно слухът е плъзнал бързо сред хората, които искат да избягат от конфликтните зони. Вероятно има и други причини.

Колкото до властите в Македония, те се оказали неподготвени за този наплив. В началото се чудели какво да правят и мигрантите били третирани като "нелегални". Така за последните имало два сценария - или отвратителни претъпкани центрове за задържане в Македония, или укриване от властите. Вторият означава рискуване на живота по влаковите релси или попадане в ръцете на контрабандисти. Релсите се ползват по същата причина като магистралата - за ориентация, но са и по-скрити от погледите на полицаите. В резултат на това има много случаи на ранени хора, вкл. 25 убити.

В четвъртък обаче Македонският парламент промени Закона за убежището и временната закрила. Сега мигрантите имат 72 часа да преминат през страната, без властите да ги пипат. Като ако нямат пари, просто ходят пеша (от друга страна, дори и да имат - казаха ми, че влаковете били толкова претъпкани, че се наложило да пуснат допълнителни, но за тях пък отсъствала каквато и да било конкретна информация - кога, къде, как и само късметлиите успявали да се окажат на правилното място в правилния момент).

По-нататък новият маршрут продължава през Сърбия, където властите също искат максимално бързо да се отърват от тях. Унгария в случая се явява първа сигурна страна (Гърция не се счита за такава заради условията в бежанските центрове). И, явно уплашена от новата стратегия на Гърция, Македония и Сърбия да си затварят очите за мигрантите и дори да асистират максимално бързото им преминаване, Унгария започва строеж на стена по цялата граница със Сърбия. Това пък може да усложни взаимоотношенията между двете страни, които и без това си имат главоболия покрай унгарското малцинство във Войводина. Може и да смени посоката на движение към Хърватска.

Както и в България, така и в Македония, се заформят групи във Фейсбук за помощ - вода, храна, лекарства, но и указания за бързо ориентиране. Първоначално имало вариант и да ги карат с коли. Обаче после се уплашили да не обвинят и тях в трафик на хора. И наред с всички парадокси в тази история, и това ме изуми - няма проблем европейските алтернативни туристи да пътуват почти навсякъде на стоп, но хората, които наистина имат нужда.. не.

2 коментара:

Unknown каза...

На кратичко си опитала да покриеш една много широка тема...,което би създало грешно мнение в един напълно незапознат с темата читател!

zarichinova каза...

На това текстче целта му е да опише нещо, което ме изненада и да провокира интерес към темата, примерно с линковете към сериозни разработки на Балкан Инсайт, не да покрива из основи цялата тема за бежанците и Европа. Но ако имаш предложения за други текстове по темата, ще съм ти благодарна да дадеш линкове.