неделя, 7 септември 2014 г.

سیمرغ
سیمرغ или Симургх е митична птица в персийската митология, символ, който често присъства в суфистката поезия и буквално значи 30 птици. Митът за нея напомня този за феникса.

Фарид ад-дин Мухаммад ибн Ибрахим Аттар или просто Аттар е персийско-таджикски поет и суфистки теоретик, роден около 1142 г. в Нишапур, днешен Иран.

Птичият събор е негова поема, за която чух преди няколко месеца от един учител по персийска литература, спомената между другото и дълго време не можех да се сетя за името й.

Историята била следната:

На земята настанали беди - глад, омраза, войни. Птици от цял свят се събрали и решили да предприемат рисковано пътешествие, за да открият своя цар - Симургх, който обитава планината Каф. Минали през редица трудности, прелитайки целия свят в търсене на Царя, докато накрая последните оцелели тридесет птици не разбрали, че смисълът е в настойчивото постоянство и задружните усилия. Че царят, когото търсят, всъщност са всички те – и всяка една от тях. Симургх, тридесет птици.

Има я издадена на български, преразказана от Петер Сис, който е направил и илюстрации, сред които и тази горе, на която попаднах преди малко и се сетих за историята. Дано е налична все още.

Ето я тук на английски.

“I'd rather die deceived by dreams than give
My heart to home and trade and never live.” 

Няма коментари: