петък, 16 май 2014 г.

Баневия Достоевски



Евгения Банева
14 de mayo a la(s) 18:43 ·
Ще си позволя да цитирам Достоевски: "Цялото щастие на човечеството не струва пукната пара, ако е завоювано дори само с една детска сълза!"

... туй ми излезе като реклама във Фейсбук. Първо ми се стори нередно тъкмо Евгения Банева да цитира тъкмо този автор. После се зачудих той пък в каква връзка ще да го е казал и къде. Малко сълзливо ли звучи, малко като сдъвкано и изплюто ли... Потърсих в Гугъл - на български, на английски, пробвах и на руски. Нищо не излиза. Излиза само на Банева страницата (понеже е кандидатка за евродепутат, нали). Единственото подобно нещо, което намерих, е в "Братя Карамазови":

Разбираш ли го това, когато мъничкото същество, което не може още дори да разбира какво става с него, в това гнусно място, в тъмнината и студа, се удря с мъничкото си юмруче по измъчените гърдички и плаче с кървавите си незлобливи, кротки сълзици пред „боженцето“, да го защити — разбираш ли тази безсмислица, приятелю и брате мой, послушнико мой божи и смирени, разбираш ли за какво е толкова потребна и създадена тази безсмислица! [...] Та целият свят на познанието не заслужава тогава тези сълзици на детенцето към „боженцето“.

Няма коментари: