сряда, 22 януари 2014 г.

Младите в Иран - външно и вътрешноИнтересна статия от онзи ден в блоговете на Ню Йорк Таймс. Разказва за младите хора в Иран. Превеждам част от нея.

Става дума за серия снимки на Хюсеин Фатеми, които показват външната скромност и набожност у младите в Иран и колко бързо те изчезват, когато съумеят да се скрият от властите.

...И както бях тръгнала мързеливо да я превеждам, така виждам, че от тук са свършили тази работа. Пействам го и тук. Да се знае.

Алтернативни реалности от Иран 7

21.01.2014, 19:30
Какво всъщност знаем за тази страна?
Иран. Жени в забрадки, публични смъртни наказания, демонстрации с изгорени флагове и слухове за ядрени оръжия. Това е, което знаем за тази страна, но така ли е наистина? Иранският фотограф Хосеин Фатеми се заема да покаже едно друго лице на родната му страна, непознато за хората от западния свят.
Жена по време на церемонията Чехел Манбар, която се провежда преди Ашура (десетият ден от месец мухаррам) в Хоремабад. По традиция жените ходят боси и запалват 40 свещи на определени места из града. Церемонията започва рано сутрин и продължава цял ден.
Момичета пушат наргиле на обществено място, нещо, което също е забранено.
Рок музиката също е забранена. Тези момчета репетират на скрито място на свой риск.
Момичета пушат на балкона вкъщи. Вкъщи те могат безнаказано да носят тениски и да не покриват главите си.
Младеж свири на китара в парка на град Шираз.
Елия - художник - пие и пуши в своя дом.
Младеж се забавлява с паркур върху покрива на обществена сграда.
Техеран гледан от кулата Милад.
Шервин с кучето си, у дома. Според ислямските закони кучето е мръсно животно, затова иранските граждани не трябва да отглеждат кучета. Повечето собственици на кучета в Иран държат питомците си между стените на домовете си, защото полицията има право да ги конфискува, ако ги разхождат.
Ирански фотомодел позира за фотосесия.
Млада двойка чете Корана по време на религиозна церемония в памет на Имам Али, в гробище в предградията на Техеран.

Няма коментари: