петък, 6 декември 2013 г.

Нелсън Мандела



Благодарение на Мандела разбрах какво значи Apartheid и Reconciliation.

Апартейд, институционализираният расизъм в Южна Африка, който малцинството бели са наложили над мнозинството, с насилие, убийства, унижения; заради които Мандела е прекарал 40-те, 50-те и 60-те си в миниатюрна килия.
Reconciliation, помирението между потисниците и потисканите, които, въпреки че са придобили властта, не са отмъстили. Достатъчно им е било признанието, за да дадат прошка за извършеното.
На много други места са се опитали да го направят, но само Южна Африка е разполагала с лидер, който да гарантира подобен процес - силен, усмихнат, самоироничен, умен, достоен, обичан.. Безспорен човек.

„Зад решетките те притежаваха моето тяло, моя труд, моето време и моя живот, но аз никога не им позволих да притежават ума и сърцето ми. В деня, когато бях освободен, трябваше да мина за последен път през проверяващия караул. На портала се спрях и погледнах назад към килията, стиснал зъби и юмруци. Болката и омразата, събирани ден след ден в каменните кариери, нахлуха в ума ми - исках да отмъстя. Но това трая само няколко секунди. Погледнах напред към света, в който влизах отново след едно твърде дълго отсъстване, и си казах: „Те са ме притежавали толкова дълго - няма да им позволя да ме притежават отново”.
R.I.P.

"Заради Нелсън Мандела днес децата ни могат да плуват, където поискат."



Хубава статия за четене има в Уошингтън пост. Отбрани моменти:
- по идея на Мандела се създава Комисията за истина и помирение. Не се водят процеси в стила на Нюрнберг, не. Правителството на Мандела насърчава казването на истината. От една страна, това означава, че убийците, които признават вината си, няма да бъдат преследвани от закона. Но това също гарантира, че семената на расовата омраза няма да бъдат засадени отново.
- Мандела използва световното първенство по ръгби през 1995 г., за да направи важна крачка към обединението на Южна Африка. На финала ЮАР печели срещу Нова Зеландия, а Мандела лично връчва купата на капитана на националния отбор, съставен основно от бели състезатели. Този жест се смята за основополагащ в страната
- Южна Африка е първата държава в света, която поставя защитата на правата на гей хората в Конституцията си. 
- Килията, в която е живял. Докато е в затвора, Мандела тайно пише голяма част от автобиографията си, която е изнесена на части от освободените затворници. 


Ъпдейт, 12.12.13:
Запис от предаването на Дарик от вчера, посветено на Мандела - важни факти и хинтове за индивидуално проучване. Участват адв. Маргарита Илиева и Димитър Бечев.

Няма коментари: