четвъртък, 18 август 2011 г.

Роми превзели къщата на британка, докато била на концерт



... гласи заглавието на една от най-коментираните и четени статии в Дневник днес. Става дума за някакви хора, които се нанесли в къщата на някаква жена, която била извън града за няколко дни.

Т.нар. скуотване е адски популярно в много от големите градове в Европа, най-вече Париж, Лондон, Барселона, Берлин, както и в Латинска Америка (където превзетите къщи се наричат Каса Окупа). Постройки, в които видимо изглежда, че не живее никой, се окупират масово от хора, които или нямат пари, или нямат желание да си търсят квартира по стандартния начин. В много от тези градове местното законодателство го позволява и полицията няма право да гони окупаторите без съдийско решение. Съдебните процедури обаче не само в България са бавни, така че това отнема време и докато моментът за гонене дойде, окупаторите вече са си намерили ново място. Доколкото знам в Париж единственото условие е да се задържиш в сградата за 48 часа.

Това звучи абсурдно на пръв поглед, но, ако човек се замисли, открива здрава логика в тази практика. Горепосочените градове са претъпкани. За да си намериш квартира, трябва да обикаляш дни наред, после да плащаш сумати пари. Да купиш жилище е почти невъзможно. Често жилищният пазар е монополизиран и е в ръцете на малък брой хора. И както гладът за жилища е огромен, така в същото време е пълно със сгради, които никой не използва... дали защото собствениците им са решили да поживеят няколко години на Малдивите, или защото са фалирали и вече не могат да поддържат огромната си бизнес сграда срещу Айфеловата кула.

Има различни скуотове. Често хората се обединяват по интереси - например арт скуот (в който живеят писатели и художници и могат да си позволят да творят по цял ден, без да се притесняват за наема в края на месеца) или скуот за циркови артисти (такъв има в Сантяго в Чили, откъдето една приятелка се върна почти акробат), или хипи-раста-клош скуот (с каквито е пълно в Барселона около Парк Гуел), или скуот тип хостел, за които са ми разправяли в Лондон (там хората просто обикалят из някой квартал, набелязват си къща, в която няма признаци на живот, скуотват я, спят там 2-3 дни, разглеждат града и после кой от къде).

Обикновено ситуацията в скуотовете е под хигиенния минимум (не че съм ги проверявала един по един, но често няма вода и разни такива условия). Скуотването е супер масово и хората идват и си отиват постоянно. А скуотърите са всякакви, независимо от националност, пол, възраст, култура, навици, възпитание... Чувала съм за скуот, в който всички са съвършено бели, предимно французи и вътре смърди на урина и трева до такава степен, че човек, непривикнал към специфичните условия в сградата, не може да изтърпи да спи там.

И адски много ме издразни това заглавие, натрапващо етническата принадлежност на окупаторите в историята. Все едно това е изолиран случай на окупиране на нечия къща първо и второ все едно само хора от ромски произход правят зулуми (за справка - събитията в Лондон от изминалата седмица). Остави това, ами и "Дейли Телграф" им викат даже "джипсис".

Иначе е смешна цялата тази история, ама вестниците, особено авторитетните такива като Дневник, трябва да мислят за образите, които градят в главите на хората. Адски важно е това, защото после се стига до някакви такива тъпотии: "Ха така! Да видят сега и англичаните, а и всички други, които реват за толерантност, включвания, изключвания и пр. какво представляват циганите."

3 коментара:

Dani каза...

Аз лично виждам доста голяма разлика между описаното "скуотване" и случилото се - все пак скуотването става в сгради, които поне изглеждат или за които е почти сигурно, че не се използват. Поне аз така го разбрах. А не в сгради и жилища, които са напълно обитаеми, както е в този случай.

По въпроса, че са роми - ако наистина са роми и е факт, не виждам причина да не присъства в заглавието. Все едно аз да се сърдя каква картина ще си изградят за българите, като българин отрязал главата на жена в супермаркета и това гърми по всички медии. Или да не споменаваме, че масовото убийство е станало в Норвегия - за да не се разваля имиджа на страната...

zarichinova каза...

Ако не бяха роми, а французи примерно, заглавието щеше да гласи: Хипита еди кво си или Скуотъри еди кво си. Обединяващият признак "ром" обаче е много по-силен. Идеята ми е, че същите мизерии ги правят и съвсем чисто бели хора, но медиите обичат да затвърждават стереотипи.

Анонимен каза...

За съжаление ........ макар медиите многократно да мултиплицират силата на даден стериотип не те го създават.
Всъщност, отрицателния расов стериотип за циганите е разултат от последните липсата на държавност през последните 15-20 години, а склонността на медиите да преекспонират отрицателните и разрошителни прояви на отделни общности в рамките на цялото общество не бива да се надценява.
В този ред на мисли споделям мнението че: "Стериотипите до известна степен са полезни предпазват ни от един прекалено сложен Свят без граници, ограничения и рамки.Свят без раси, класи и общества.Свят на незнанието.Колкото и коварни стереотипи и предразсьдьци да сьществуват както тези на расова основа те са необходими, за да сьществува по ясна представа за държанието и поведението в отделните класи и прослойки на обществото.
Всяка отделна единица от обществото трябва да намери точното си място.Обществото е огромна графитна решетка, в която всяка молекула или атом имат точно определено място и ако се опитаме да преместим един от елементите разрушаваме всичко."