петък, 14 септември 2012 г.

Неграмотни юристи на държавен изпитПринципно не обичам да съм негативна. Обаче сега наистина се ядосах.

Преди време пуснах пост за това как протича най-тежкият изпит в Юридическия факултет - държавният изпит по Гражданскоправни науки. Явно студентите имат нужда от повече информация, отколкото университетът им предлага, защото това се превърна в един от най-четените текстове в блога ми и много често получавам мейли от хора, които ме молят за лекции, конспекти и всякакви други материали. Давам им каквото имам. Онзи ден обаче получих следния мейл от някакъв човек, когото ще нарека "Пешо", за да не му разкривам личните данни:
Пешо@abv.bg
11 Sep (3 days ago)
to me
 
Translate message
Turn off for: Bulgarian


Здравей,
Случайно попадна на един твой пост за ДИ -гпп.
И на мен ни предтой октомври за това съм много притеснен ,мога ли да те помоля да ми пратиш лекций , и тези таблички които си направила за преговора.
Ако може и да ми кажеш кои зкаони си купила за изпита.

Благодаря много
zarichinova@gmail.com
12 Sep (2 days ago)
to Пешо
Здрасти,

Би ли могъл да ми пратиш писмото си редактирано? Просто се чудя дали си бързал, докато си го писал. Надявам се, че е така. Не бих се заяждала по принцип. Обаче считам, че всеки юрист е длъжен да бъде грамотен, защото цялата ни работа е свързана с писане.

Поздрави,
Мирела
Пешо@abv.bg
12 Sep (2 days ago)
to me
 
Translate message
Turn off for: Bulgarian


Да наистина бързах.Бих искал да те помоля да ми изпратиш табличките , и лекциите които си подготвила за ДИ-ГПП.
Аз също се дразня от неграмотно писане извини ме.
Благодаря предварително !Ми не, нищо няма да ти пратя, Пешо. Нещо повече - смятам, че хора като теб не бива да завършват право дори и да са наизустили всички закони и лекции на Калайджиев и Средкова. Неграмотността е адски дразнеща и не виждам как изобщо някой, който необезпокоявано ползва думата "лекций" и не слага запетая пред "които", е влязъл в университет. Защото, Пешо, имаш 27 грешки на пръв поглед (9 от които във второто, редактирано писмо) - поне 7 запетаи и 7 спейса не са ти на мястото, 7 думи си объркал, може би от бързане, но по-скоро не.

Едната от тях е името на изпита, който не е ГПП, а ГПН.

6 коментара:

Анонимен каза...

В редактираното писмо има 7 грешки.

Анонимен каза...

Ако броим ГПП виждам 8. Коя е деветата :)

Анонимен каза...

Иначе поздравления за твоя текст, ако не броим "спейс" вместо "празно място" за грешка, нямаш нито една!

zarichinova каза...

Здрасти, помислих си, че някой ще ме критикува за спейс, но е по-кратко и съм свикнала да го ползвам. Чуждиците обикновено са признак на лош вкус, не на неграмотност.

Има запетая след „да”; спейс след точката преди „бих”; запетаята след „табличките” е сложена по средата между два спейса; иначе пред „и” няма запетая; след „лекциите” има запетая; „ди-гпп” трябва да е със спейс между двете; името на изпита е гпн; след писане има запетая; след предварително няма спейс.

Анонимен каза...

Не бъдете толкова строга, вярно лицето определено е пунктуационно неграмотно, но това все пак не е неграмотност в пълния смисъл на думата. Наистина, в първото съобщение има доста грешки, но като изключим пунктуацията, остава само "лекций", останалите (попадна, ни, предтой, зкаони и няколко грешни интервала) са по-скоро плод на бързане и несериозно отношение/неуважение към Вас. Във второто съобщение лицето вече показва значително по-сериозно отношение, което обаче, не го спасява от грешки в пунктуацията и интервалите.
Това, което искам да кажа всъщност е, че едно такова лице не заслужава общото определение/етикет "Неграмотен". Напълно съм съгласен, че мързелът, който е показал Ви дава право да му откажете каквато и да било помощ, но създаването на цяла статия е проява на лош вкус и дори изглежда малко садистично. Всъщност, като следваме общата дефиниция на ООН, като отчетем и факта, че това е неформална кореспонденция между бивш и настоящ студент, пишещи във форуми и не на последно място, като имаме предвид, че лицето е студент по право, а не по някоя филология и/или хуманитарна дисциплина мисля, че той напълно покрива минималните критерии на нашето общество за грамотен студент, дори като имаме предвид, че е от специалност „Право”.

Дефиниция на ООН: „Грамотността е умението да се чете и пише. За грамотно се счита лице, което може да чете, разбирайки смисъла на написаното, както и да напише кратко изложение за ежедневните си дейности. За неграмотно се счита лице, което не може да чете и да разбира смисъла на написаното и не може да напише кратко изложение за ежедневните си дейности. Лице, което умее да чете и пише само цифри и собственото си име, трябва да се счита за неграмотно. Също така неграмотно е лице, което умее да чете, но не може да пише, и лице, което умее да прочете и напише само няколко заучени ритуални фрази. (Препоръки на ООН (353)).“
ПС: има един израз: "неграмотността е лечима, но простотията е до гроб ... :)

zarichinova каза...

Е, хайде сега - лош вкус, садизъм... Имам си принципи - например на твоите грешки не бих им посветила цяла статия. Този е краен от една страна в нахалството си, в желанието си да се добере до личните ми записки с цената на самоунижение, а от друга - в тъпите грешки, които очевидно не си дава сметка, че прави.

И не смятам, че съществува нещо като "минимални критерии на нашето общество". Напротив, разбиранията на обществото са гъвкави и то трябва да бъде постоянно провокирано. Ако един човек, след като е прочел този пост, се замисли за спейсовете, които оставя в мейлите си, това би било успех.